StoryEditorOCM
Film & TVOSCAR KOMENTAR

Na istoku nešto novo: voljeli ga ili mrzili, ‘Sve u isto vrijeme‘ je ‘najotkačeniji‘ oskarovac u povijesti

Piše Marko Njegić
13. ožujka 2023. - 18:26

Nije se odavno dogodilo da je jedan film ovako pomeo Oscare kao "Sve u isto vrijeme" i osvojio sedam zlatnih kipića, računajući one u glavnim kategorijama. Proteklih desetak godina pobjednički film na dodjelama Akademijinih nagrada uglavnom je pozlatio šačicu Oscara, po dva ("Spotlight"), tri ("Moonlight", "Zelena knjiga", "Coda", "Zemlja nomada", "Argo", "12 godina ropstva") ili četiri ("Parazit", "Oblik vode", "Birdman", "Kraljev govor"), rijetko pet ("Umjetnik") i šest ("Narednik James").

‘Duhovi‘ kratkih rukava

Posljednji put je izrazitija oskarovska "metla" zabilježena 2009., kad je "Milijunaš s ulice" dobio osam zlatnih kipića. "Everything Everywhere All At Once" redateljsko-scenarističkog dvojca Daniel Kwan-Daniel Scheinert primio je, među ostalim, Oscare za film, režiju, glavnu žensku ulogu Michelle Yeoh i scenarij.

Jedino se ove godine antiratna drama u produkciji Netflixa, "Na zapadu ništa novo", uspjela dočepati većeg broja kipića, njih četiri, uključujući onog međunarodnog, čime je postala treći njemački film nagrađen Oscarom u novom mileniju, nakon "Nigdje u Africi" i "Života drugih".

image

Brendan Fraser

Michael Tran/Afp

Mnogi su filmovi ostali kratkih rukava, najviše "Duhovi otoka", "Elvis" i "Fabelmanovi", nominirani za devet, osam i sedam kipića, dok su megahitovi "Avatar 2", "Top Gun 2" i "Black Panther 2" osvojili po jednog Oscara, za vizualne efekte, montažu i kostimografiju.

Brendan Fraser ("Kit") izdvojio se na koncu kao favorit u kategoriji glavne muške uloge, ispred Austina Butlera i Colina Farrella, zaokruživši "comeback" u velikom stilu s izvedbom koja jest po "ps-u" za Oscara, ali glumac najpoznatiji po blockbusterskom serijalu "Mumija" nadišao je oskarovsko-dramske tikove i dao joj vrlo opipljivu emotivnost.

Yeoh je osvojila povijesnog Oscara kao prva azijska glumica nagrađena zlatnim kipićem u kategoriji glavne ženske uloge i u tom ispisivanju povijesti nije je mogla spriječiti ni superiornija Cate Blanchett ("Tar"). Zanimljivo, Yeoh je i druga Bond-djevojka ("Sutra nikad ne umire") s Oscarom nakon Halle Berry.

image

Ke Huy Quan, Jamie Lee Curtis i Michelle Yeoh

Frederic J. Brown/Afp

Za uloge u istom filmu Oscare su osvojili i nekadašnja dječja zvijezda Ke Huy Quan ("Indiana Jones II", "Goonies") i veteranka Jamie Lee Curtis ("Noć vještica", "Istinite laži"), kćerka legendi Janet Leigh i Tonyja Curtisa, čije slavlje nisu uspjeli pokvariti glumci iz "Duhova otoka" Barry Keoghan i Kerry Condon. Rijetkost je da čak troje glumaca iz istog filma pokupe zlatni kipić, i to se dosad dogodilo svega dvaput u oskarovskoj povijesti ("Tramvaj zvan čežnja", "TV mreža").

Bond-djevojka i kraljica vriska

Najzaslužniji među glumcima-dobitnicima je Quan, gledano na konto same uloge u filmu, ali Oscara su Curtis i Yeoh zaslužile kao priznanje za cjelokupnu karijeru čiji presjek, u slučaju potonje, "Sve u isto vrijeme" i daje, pokrivajući njezino hongonško akcijašenje ("Tigar i zmaj") i dramske izvedbe u zapadnjačkim projektima ("The Lady").

Michelle je, ujedno, postala i prva akcijska zvijezda/junakinja s glumačkim Oscarom, a i Jamie Lee prva "kraljica vriska" koja je osvojila kipić, često nastupajući u žanrovskim filmovima, s naglaskom na horore iz serijala "Halloween". Curtis je Oscara posvetila i "svim ljudima koji su podržavali žanrovske filmove u kojima sam glumila". Preko njezina govora može se prelomiti i trijumf filma "Everything Everywhere All At Once", koji je najviše od svih recentnih oskarovaca polarizirao javnost i mnogi ga vole mrziti ili mrze voljeti.

image

Ekipa njemačkog filma ‘Na zapadu ništa novo‘

Angela Weiss/Afp

Pobjedu je ostvario žanrovski film, što se u pravilu ne događa na Oscarima, a "Sve u isto vrijeme" k tome krši oskarovska pravila. Oscare poslovično osvajaju prestižne drame, ali Akademija se dramatično promijenila proteklih godina, počela gledati puno dalje od matičnog Hollywooda i postala spremna nagraditi "nešto sasvim drukčije", pa i radikalno.

Akcijska komično-dramska fantazija o kineskoj domaćici i vlasnici kemijske čistionice koja spašava vlastitu azijsku obitelj i cijeli svijet kroz razne multisvemire bez sumnje je "najotkačeniji" oskarovac u povijesti, jedini u kojem likovi imaju "hot-dogovske" prste i gumeni dildo se koristi kao smrtonosno oružje, što je samo dio ludorija dvojca Kwan-Scheinert.

Može se shvatiti i da je Akademija, na ovaj način, odala priznanje mnogim (još boljim) transžanrovskim filmovima inspirativnim za "Everything Everywhere All At Once", od "Velike gužve u Kineskoj četvrti" do "Beskrajnog dana", "Matrixa", "Vječnog sjaja nepobjedivog uma" i "Inceptiona".

image

Ke Huy Quan, Michelle Yeoh, Brendan Fraser i Jamie Lee Curtis

Frederic J. Brown/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 16:19