StoryEditorOCM

NAREDNIK JAMES: Svemirski vojnici

Piše PSD.
3. prosinca 2009. - 13:01

Film: THE HURT LOCKER; ratna drama; SAD, 2008.
Režija: Katherine Bigelow
Uloge: Jeremy Renner, Anthony Mackie
Distribucija: Discovery
Ocjena: *****

Deaktiviranje eksploziva dugo se vremena dovodilo u direktnu vezu s tendemom Mel Gibson-Danny Glover (“Smrtonosno oružje“), posebice nakon komercijalnog kraha “Odbrojavanja“ s Jeffom Bridgesom. Plava žica ili crvena žica? 

Bilo je to retoričko pitanje slično onom crvena ili plava tableta u “Matrixu“. Ipak, ono što bi uslijedilo imalo je veze isključivo s retorikom humornog akcijskog spektakla (“Zgrabi mačku!“) u kojem je normalno da jedna višekatnica bude srušena do temelja već u prvim minutama.

Film “Narednik James“ Kathryn Bigelow (trio gušt: “Plavi čelik“, “Pakleni val“ i “Čudni dani“) također se otvara iznimno spektakularno, ali kudikamo neizvjesnije. Zašto neizvjesnije? Kao prvo, nalazimo se u “gostima“, iračkom Bagdadu, infernu “rata protiv terora“ gdje ni Gibson i Glover ne bi bili raspoloženi za duhovite doskočice.

Kao drugo, “The Hurt Locker“ (sjajan naslov!) akcijska je doku-drama, a ne hollywoodski blockbuster kao “Lethal Weapon“, što sobom nosi peh da bi “zvijezde“ (Guy Pearce, Ralph Fiennes) filma mogle stradati (već u uvodnim kadrovima). Pratimo tim američkih razminiravatelja u akciji, na čelu sa znojavim Pearceom u zaštitnom skafanderu koji izgleda poput astronautskog.

Zadatak se, naizgled, čini kao “šetnja parkom“, sve dok im u videokrug ne uleti sumnjivac s mobitelom u ruci. Ma neće valjda aktivirati paklenu napravu iz daljine? Hoće!? BOOOOM! Kamera stoji tik do tla kako bi zabilježila zlokobno podrhtavanje zemlje, a onda u savršenu “slow motionu“ ovjekovječila “ples smrti“ čovjeka i vulkanske erupcije usijana pijeska, snažni val eksplozije koji će skinuti i ruzinu s automobila. 

Scena je snimljena s takvom poetičkom finesom u akcijskoj koreografiji i postavljanju gledatelja u epicentar tenzija da nije čudno što je bivša bolja polovica Jamesa Camerona odabrala muški žanr za demonstraciju svog autorstva. Ako ste možda i sumnjali, žena jest autorica s velikim A, zainteresirana za “povišena emotivna stanja“ njezinih “macho“ protagonista koje definira akcijski konflikt.

“Rat je droga“, saznajemo u prologu filma fokusirana na likove, ne radnju. Narednik James (odlični Jeremy Renner) je, pak, teški ovisnik o opasnosti – na tragu Bigelowičinih prethodnih adrenalinskih (“Pakleni val“) ili techno “đankija“ (“Čudni dani“) - kojemu je draže nositi glavu u torbi na bojišnici, gdje je svatko potencijalni “okidač“ (od klinaca do staraca), negoli kupovati pahuljice za doručak sa svojom malom obitelji.

Rat je jedina stvar do koje mu je stalo (to je shvatio u trenutku dok je objašnjavao sinu kako, kad odraste, više neće voljeti stvari koje sada voli), a konfrontacija s potencijalnom smrti za njega je “ultimativni trip“, što redateljica potencira nadnaravno lijepim kadrovima i vizijama vojnika u “svemirskom” odijelu dok koračaju iračkim pijeskom kao mjesečevom površinom.

“The Hurt Locker“ je zato prije svojevrsni egzistencijalistički SF nego klasična ratna drama. Jer, Bigelow odbija eksplicitno izraziti “pro et contra“ stav pa u “Naredniku Jamesu“ nema prozivke Busha, kao u recentnom nizu tzv. iračkih filmova, osim ako izuzmete da lokalno stanovništvo bombama daje do znanja Amerikancima kako gleda na njihovu misiju. Irak je tek realistički kontekst za opservaciju muške psihe u nezamislivim uvjetima, poput nekog stranog planeta na kojem, eto, ljudi, ovisni, opet ratuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 22:42