StoryEditorOCM

MILIJUNAŠ S ULICE: Američki san na indijski način

Piše PSD.
2. ožujka 2009. - 14:28

Film: SLUMDOG MILLIONAIRE; drama; Velika Britanija/Indija, 2008.
Režija: Danny Boyle
Uloge: Dev Patel, Freida Pinto
Distribucija: Blitz
Ocjena:  *****

Osam pozlaćenih statuica pokupio je “Milijunaš s ulice” Dannyja Boylea na dodjeli Oscara. To ste već zasigurno čuli. Očito, publika i kritika zavoljela je britanski film snimljen u Indiji više od “Neobične priče o Benjaminu Buttonu” Davida Finchera, iako između njih postoje određene sličnosti.

Boyle se također bavi vremenom kao Fincher, odnosno njegovom prolaznošću da ujedini dvije zaljubljene duše kao što je zapisano u zvijezdama, a rabi i naraciju u “flashbackovima”. Jamal (Dev Patel), junak “Slumdog Millionairea”, nije izbjegavao podmorničke plotune u Drugom svjetskom ratu kao Benjamin Button, no prošao je kroz teško trnje beznađa u djetinjstvu i mladosti s bratom Salimom (Madhur Mittal) dok nije dobio nadu - priliku za bijeg i ulazak u drugi život kad je sjeo u fotelju kviza “Tko želi biti milijunaš?”.

Njegovo znanje nije naučeno iz knjiga. Ono je “preživljeno” u životnim iskustvima, kao da mu sudbina daje odgovore na pitanja. Međutim, ovome “milijunašu” krajnji motiv nije zarada i osvajanje televizijskog gledateljstva, nego spasiti djevojku - lijepu poput slike što govori tisuću riječi - u tijelu Latike (Freida Pinto) koja ovdje ima funkciju Estelle iz “Velikih očekivanja”.

Općenito, “Slumdog Millionaire” je impresivan spoj Dickensa i Bollywooda. Svojevrsni “američki san” odsanjan na indijski način. Donekle je neobično da se film uopće našao u igri za Oscare. Da ga je Boyle snimio u cijelosti na autentičnom jeziku, vjerojatno bi ga gledali na festivalima, kao i jednako “egzotični” film “Božji grad” koji zaziva početkom i kamerom u konstantnom pokretu.

No, njegova je pobjeda stigla kao naručena. Prošle je godine izbor oscarovskih filmova odražavao mračno stanje svijeta u kojem se nalazimo. Sada je, izgleda, došlo vrijeme da sunce zauvijek (za)sija barem na televiziji, kako poletno pjeva A-HA u foršpanu “Milijunaša s ulice”. Ili, u ovom slučaju - kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 19:29