StoryEditorOCM
Film & TVRETRO(PER)SPEKTIVA

‘Talac‘: Umri talački

Piše Marko Njegić
17. ožujka 2023. - 16:37

Zdravo za gotovo uzimali su se neki akcijski filmovi Brucea Willisa iz dvijetisućitih i nedovoljno cijenili u realnom vremenu, kao i neki iz devedesetih. “Kriv” je i sam Willis što je razmazio publiku i podignuo letvicu visoko s klasicima kao što su, redom, “Umri muški”, “Umri muški 2”, “Prljavi igraju prljavo”, “Umri muški 3”, “Peti element” ili “Posljednji preživjeli”.

Međutim, nekoliko desetljeća kasnije te iste filmove teško je uzimati zdravo za gotovo kad je Willis bolestan, a lakše ih je cijeniti ako se usporede s glumčevim novijim projektima i nekakvim žanrovskim prosjekom na razmeđu kino i videotečne produkcije.

FILM: Hostage; akcijski triler; SAD, 2005. REŽIJA: Florent Siri ULOGE: Bruce Willis, Ben Foster OCJENA: *** ½

Jedan od tih filmova je “Talac” (“Hostage”, 2005.), baš kao i “Suze boga sunca” i “16 blokova”, odnosno “Smrtonosna zona”, “Opasna šifra”, “Hudson Hawk”, “Opsadno stanje”, ako ne i “Šakal”, vratimo li se u devedesete.

“Talac” je izišao u razdoblju kad se od žanrovskog veterana Willisa očekivao veliki akcijski “comeback” nakon pauze na prijelazu milenija (“Šesto čulo”, “Neslomljivi”) i svaki njegov novi film, npr. "Tears Of The Sun", bio je (d)očekivan kao novi “Die Hard” dok konačno nije snimio “Umri muški 4.0”.

Neke paralele između filmova “Hostage” i “Die Hard” postoje, ali više se radi o inverziji nego novoj verziji, a Willisov lik, bivši specijalac i pregovarač Jeff Talley, ozbiljniji je i emotivniji od zabavnog Johna McClanea. Izvanredna uvodna špica sa zamrznutom slikom digitalno rekreirana seta nalik je crno-bijelo-u-boji grafičkom stripu i prije sugerira “Sin City”, a prolog zateže dramatični intenzitet akcijskog trilera.

Talley se nalazi usred talačke krize krajnje napetosti u Los Angelesu, koju režiser Florent Siri impresivno postavlja u širokom planu nakon što odmakne kameru od prozora kuće da u neprekinutom akcijskom kadru posnimi situaciju s klasičnim žanrovskim toponimima, poput nadlijetanja helikoptera i specijalaca s prstom na obaraču.

Tenzije rastu kad postane jasno da čak ni Talley, kao glavni pregovarač i ekspert, neće uspjeti ispregovarati predaju raspamećenog muškarca i spriječiti tipa da ubije nevjernu suprugu i sina (i presudi sebi), iako je bio uvjeren kako hoće i odbio dati odobrenje specijalcima da ga smaknu kad su imali čist hitac. Traumatizirani Talley seli se iz L.A.-a u (fiktivni) kalifornijski gradić Bristo Camino sa suprugom Jane i kćerkom Amandom (Serena Scott Thomas i Rumer Willis, Bruceova stvarna kći).

Ondje Talley radi kao šef policije i prisilno će se vratiti u akciju zahvaljujući novoj talačkoj krizi kad trojica mladića, Mars (Ben Foster) i braća Dennis i Kevin (Jonathan Tucker, Marshall Allman), provale u kućerinu bogatog računovođe Smitha (Kevin Pollak) i uzmu kao taoce njega, njegovu kćer Jennifer i sina Tommyja (Michelle Horn, Jimmy Bennett), te ubiju policajku koja dolazi provjeriti paljenje alarma.

Denis, Kevin i Mars nisu svjesni da su provalili u kuću čovjeka koji pere lovu za misteriozne kriminalce željne informacije pohranjene na DVD-u romantično-fantazijskog filma “Nebo može čekati” s Warrenom Beattyjem. Kriminalci otimaju Talleyjevu ženu i kćer ne bi li ga prisilili da preuzme ulogu glavnog pregovarača i (raz)riješi situaciju u njihovu korist.

Talačka kriza postaje dvostruka i osvježava razmjerno standardnu “home invasion” postavku, čineći priču kompleksnijom i osobnijom za junaka. Willis daje jednu od boljih glumačkih partija unatrag 20-ak godina dok Talley mora spasiti dvije grupe talaca, tj. vlastitu i tuđu obitelj, hrvajući se s demonima prošlosti u potrazi za iskupljenjem i zacjeljivanjem starih rana, tako da je posljednja stvar koju želi još jedno mrtvo dijete na savjesti, kamoli svoje.

Teško se sjetiti da je neki filmski pregovarač bio primoran pregovarati za život i smrt svoje obitelji. Nešto tako nismo vidjeli u akcijskom trileru “Pregovarač” sa Samuelom L. Jacksonom i Kevinom Spaceyjem čiji se DVD, znakovito, nalazi u Smithovoj kolekciji (“Umri muški” bio bi metafilmski preočit).

Zna se dogoditi da “Talac” počne klecati pod teretom podzapleta, tj. talačke krize unutar talačke krize koja rasteže zbivanja i prijeti olabaviti zategnute tenzije, ali Willis iznosi film na širokim plećima i pretvara ga u intimniji, klaustrofobičniji “Die Hard”, ambijentiran u kuću umjesto nebodera i s manjim brojem negativaca.

“Hostage” je prožet nekim zgodnim posvetama i inverzijama. Psihotični Mars malko podsjeća na terorista Karla iz “Umri muški”, a Tommy postaje svojevrsni mali McClane, puzi kroz ventilacijske cijevi i preko sestrina mobitela razgovara s Talleyjem, koji preuzima ulogu policajca Ala Powella prije nego što uleti u kuću u žestokoj završnici čiste režije i uzorne akcijske dinamike.

Režiser Siri darovit je vizualist i “Talac” je prošaran svim bojama pravog akcijskog filma, stiliziranim kadrovim pucanja i izgaranja molotovljevih koktela u “slow motionu”, sve u svrhu povratničkog junačenja jednog od posljednjih heroja akcije. Umri muški? Umri talački.

Akcijski scenarist

Kao scenarist filma, ekranizacije romana Roberta Craisa, potpisan je Doug Richardson koji je napisao "Umri muški 2", "Zločeste dečke" i "Vlak pun love".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 01:31