StoryEditorOCM
Receptiodlično s njokima

Volite li kokoš na zeca, obožavat ćete ovaj recept. Starinski način za pripremu piletine ima jednu veliku prednost...

Piše T. S. M.
19. ožujka 2024. - 13:24

Znate li za starinsko jelo poznato pod nazivom kokoš na zeca? Riječ je o pravom specijalitetu od vrlo jednostavnih i pristupačnih sastojaka koje omogućuje i onima koji zeca ne mogu ili ne žele jesti uživanje u jelu nadahnutom lovačkim delicijama. Kokoš na zeca zapravo je sasvim obična piletina pripremljena uz korištenje tehnika i sastojaka uobičajenih pri pripremi sitne divljači. Više je verzija recepta, o tom smo vam jelu već pisali jer je izvrsno, a ako ga poznajete i volite ili vam zvuči intrigantno, nudimo vam jedan novi način njegove pripreme.

Riječ je o talijanskom jelu pollo alla cacciatora, poznatom klasiku u skladu s gornjim opisom, ali u ovom slučaju nudimo vam recept za to jelo u varijanti iz ligurske kuhinje. Ima jednu veliku prednost a to je što će vam za njegovu pripremu trebazi cijelo pile, što je opcija koja je puno isplativija od kupovine narezanih komada bilo koje pozicije mesa, ali samo ako znate kako iskoristiti svaki komadić.

Kokoš na zeca na ligurski

Sastojci:

1 cijelo pile
200 g pirea od rajčice 
1 klinčić
1 režanj češnjaka
1 grančica ružmarina
100 ml bijelog vina
1 šaka pinjola
maslinovo ulje
masline sorte Taggiasca (po želji)
sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjajte češnjak i ružmarin, dodajte im pile rasječeno na komade, pustite da malo porumene pa zalijte bijelim vinom.

Nakon što je alkohol ispario, dodajte pire od rajčice, pinjole, masline (po želji - obično se ne koriste ako se jelo služi uz tjesteninu), sol i papar, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 30 minuta, a zatim otklopite i kuhajte još 10 minuta da se umak malo zgusne.

Možda će vam trebati malo više ili malo manje vremena za skuhati piletinu, a to će ovisiti o starosti pileta i veličini komada na koje ste ga narezali. Bitno je da je meso mekano, a šug pomalo ljepljiv.

Ovo jelo možete ponuditi uz njoke, tjesteninu, knedle od kruha ili palentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 15:56