StoryEditorOCM
Receptiodličan način

Piletina na mediteranski će vas oboriti s nogu: isprljat ćete samo jednu teću i potrošiti oko pola sata, a taj okus...

Piše T. S. M.
25. ožujka 2024. - 14:20

S piletinom nikad nećete pogriješiti - uz uvjet da ju znate dobro pripremiti, a to je, čim imate dobar recept, gotovo zajamčeno. Jasno, potrudit ćete se nabaviti kvalitetno i svježe meso, no jednako je važno imati pri ruci par dobrih ideja za pripremu.

Vi se potrudite oko nabave mesa, a mi vam nudimo recept. Jednostavan je, ekonomičan, a jako dobar i pun okusa Mediterana.

Što se tiče piletine, ovo će vam jelo najbolje uspjeti budete li ga pripremali od bataka i zabataka, a kako bi priprema bila što brža odlučite se za one bez kostiju, ali zbog boljeg okusa zadržite kožu.

Što se tiče maslina, izvorno se koristi vrsta taggiasche, riječ je o aromatičnim sitnim zelenim maslinama, no ako ih ne nabavite poslužit će i druge zelene masline  (bez koštica, naravno).

Izvorno se kao dodatak jelu koriste pinjoli, ali u nedostatku pinjola poslužit će vam i bademi, po mogućnosti blanširani, narezani na štapiće ili listiće te bez smeđe kožice.

Trebat će vam i sušene rajčice pohranjene u ulju, no u nedostatku posegnite za svježim cherry rajčicama, samo pripazite da su što zrelije. Također će vam trebati i limunova korica pa se potrudite nabaviti neprskane limune.

Piletina na mediteranski 

Sastojci:

1,5 kg piletine
60 g sušenih rajčica 
40 g maslina
40 g grožđica
30 g pinjola
15 g kapara 
100 ml bijelog vina
3 lista lovora
2 grančice ružmarina
peršin
korica limuna
malo ulja
sol, papar

Priprema:

U posudi debljeg dna stavite "kap" ulja, zagrijte ga pa na njega stavite piletinu s kožom prema dolje i kratko je pecite da porumeni. Meso okrenite, dodajte grančice ružmarina, koricu limuna (ogulite je ljuštilicom za krumpire) i list lovora te sol.

Pirjajte na jakoj vatri 10 minuta, dodajte vino, pričekajte da alkohol ispari, smanjite vatru i poklopite.  Kuhajte oko 25-30 minuta, zatim dodajte masline, kapare, sušene rajčice narezane na komade i grožđice. Uklonite grančice ružmarina, lovor i koricu limuna te promiješajte.

Zalijte čašom vode pa  kuhajte desetak minuta, maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 17:16