StoryEditorOCM
Savjetizaobiđite je

Pripazite kad birate piletinu, vidite li ovu pojavu nemojte je kupiti! Ukazuje na problematičnu praksu, a škodi i okusu

Piše T. S. M.
5. travnja 2024. - 07:05

Piletina može biti izvor gastronomskog užitka, ali isto tako i gorkog razočaranja. Uzgajivači i trgovci, nažalost, u utrci za profitom koriste vrlo upitne metode, od šopanja peradi kemikalijama do injektiranja vode garnirane sumnjivim sredstvima u komade piletine, kako bi bila teža i time postigla višu cijenu.

Jedan od znakova na koje bi trebalo pripaziti pri kupovini lako je zamijeniti za sasvim običnu masnoću, ali ako pogledate malo bolje, razlika je itekako primjetna.

image
Shutterstock

Ako na piletini, osobito prsima, vidite bijele pruge, vrlo je vjerojatno riječ o piletini koja je uzgojena na umjetan način. Prirodna masnoća kod kokoši je žućkasta, dok su bijele nakupine znak da je pile raslo brže nego je to normalno.

Takva piletina, osim što je uzgojena uz korištenje kemijskih sredstava, neće imati odgovarajuću teksturu: mišićna vlakna bit će joj grublja, što će rezultirati gumastim mesom, a ni okus se neće moći mjeriti s mesom kokoši uzgojene na prirodan način.

image
Shutterstock

Stoga, vidite li piletinu s jasno vidljivim svijetlim prugama na mesu, pogledajte je malo bolje. Ako ste sigurni da nije riječ o sasvim običnoj masnoći, radije je zaobiđite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 07:35