StoryEditorOCM
Receptipolpetice

Pikantno, kremasto i jako dobro: imamo top recept za mljeveno meso, s guštom ćete pomazat‘ pjat! Pazite samo ovaj toč...

Piše T. S. M.
10. veljače 2024. - 12:42

Piletina? Može, uvijek! Mesne okruglice? Također! Dobar, bogat, kremasti šug u kojeg je pravi gušt utočati komad kruha? I još sve to skupa? Vaš odgovor bi trebao biti: Pa dajte nam više taj recept!

I evo ga. Kremasti curry, pun pikantnih orijentalnih začina, s mesnim okruglicama od piletine. Ma, bolje ne može - idealno za vikend, kad imamo malo više vremena za zafrkanciju po kuhinji, i još k tome ovako gnjil i južan, pa nam se ionako nigdje ne da ići. Zabavite se pripremom ovog finog jela i guštajte u svakom zalogaju. Količine su obilate pa ako niste pozvali goste za ručak, ostat će vam sasvim dovoljno i za sutra.

Kremasti curry s pilećim okruglicama

Sastojci:

1 kilogram mljevene piletine
450 g mladog špinata
250 g butternut tikve (ili batata)
10 g nasjeckanog korijandera ili peršina
500 ml kokosovog mlijeka
60 ml + 2 žličice sojinog umaka
4 češnja češnjaka
2 ljutike
2 mlada luka
crni papar
4 žlice paste od curryja (ili praha)
2 žlice maslaca od kikirikija
svježi đumbir, nariban
rezanci od riže
sol, papar

Priprema:

U zdjelu dodajte piletinu, mladi luk, 2 žličice sojinog umaka i prstohvat papra. Miješajte dok se ne sjedini. Premažite ruke s malo ulja pa meso valjajte u kuglice veličine žlice (dobit ćete 15-20 polpetica).

Zagrijte veliku posudu na srednje jakoj vatri i dodajte 2 žlice ulja. Kad se ulje zagrije, dodajte okruglice i pecite ih 4-5 minuta uz okretanje. Prebacite ih na tanjur.

U istu posudu dodajte 3 žlice ulja, ljutiku, đumbir i češnjak. Pržite dok ne zamiriše, oko 2 minute. Dodajte tikvu, odnosno batat i curry pastu ili prah. Kuhajte još 5 minuta uz povremeno miješanje. Umiješajte kokosovo mlijeko, 120 ml vode, 60 ml sojinog umaka i maslac od kikirikija. Vratite okruglice natrag u curry. Pirjajte na srednje jakoj vatri 5-8 minuta. Umiješajte špinat. Po želji razrijedite vodom ili juhom.

U međuvremenu skuhajte rezance prema uputama na pakiranju pa ih dodajte u curry ili ih rasporedite u tanjure i prelijte curryjem. Prije posluživanja dekorirajte korijandrom i mladim lukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 12:42