StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Klub zadovoljnih žena 2‘: ‘Seks i grad‘ u zlatnoj dobi

Piše Marko Njegić
14. svibnja 2023. - 23:24

Italija je “place to be” 2023. za Hollywood. Najprije je u Italiju otišla Toni Collette u filmu “Mafija Mama”, a njezine tragove slijede i veteranke Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen i Mary Steenburgen posjećujući Rim, Veneciju i Toskanu u nastavku iznenađujućeg hita “Klub zadovoljnih žena”.

Prvi “Book Club” imao je premijeru 2018. i zaradio 104 milijuna dolara u svjetskim kinima na uloženih 14. Koncept se, ukratko, vrtio oko dugogodišnjih prijateljica kojima se (seksualni) život mijenja nakon što u sklopu svog književnog kluba pročitaju “Pedeset nijansi sive”.

FILM: Book Club: The Next Chapter; komedija; SAD, 2023. REŽIJA: ULOGE: Diane Keaton, Jane Fonda DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ** ½

Posljednji nastavci filma “Fifty Shades Of Grey” bili su tada aktualni (“Mračniji”, “Slobodniji”), a i filmovi za publiku u “zlatnim godinama”, mušku i žensku, postali su trend u godinama koje su prethodile “Klubu zadovoljnih žena”.

Sve je počelo početkom novog milenija kad je hitom postala romantična komedija “Ljubav nema pravila” s Keatonicom i Jackom Nicholsonom. Uslijedili su “Imaš petlju”, “Previše je složeno”, “Hotel Marigold” i njegov nastavak, “Mafijaši starog kova”, “Legende u Vegasu”, “Vjenčanje godine”, “Obračun legendi”, “Tako to ide”, “Pripravnik”, “U velikom stilu”, “Navijačice”, “Kralj lopova”, “Čovjek zvan Ove” i njegov američki remake "A Man Called Otto"... plus “Book Club”, dakako.

“Klub zadovoljnih žena 2: Novo poglavlje” (“Book Club: The Next Chapter”) kreće tragom navedenih ostvarenja nastavljajući priču izvornika. Nastavak želi biti ženski odgovor na “Last Vegas” i svojevrsni “Seks i grad 2” za žene u zlatnoj dobi, uz dodatak putopisih ili turističkih filmova a la “Jedi, moli, voli” i “Karta za raj”.

Od “Legendi u Vegasu” preuzete su prljave šale, tzv. dick jokes, ali takve “prostote” ne priliče damama poput Fonda i Bergen da ih izgovaraju u kontekstu nagih muških kipova u Rimu ili da jedna drugoj govore “Drago mi je da tvoja vagina nije u mirovini” i imaju neke seksualne aluzije tipa “Mijesila njegovo tijesto” (misli se na Carol i talijanskog kuhara kojeg zna iz davnina).

Talijanska prijestolnica je prvo odredište za dame kad zabrana putovanja biva prekinuta nakon što je bila na snazi zbog pandemije. Korona se dogodila otkako smo posljednji put vidjeli Diane, Vivian, Sharon i Carol (Keaton, Fonda, Bergen, Steenburgen), ali one su ostale povezane tijekom pandemije putem “zooma”.

Uvodni dio filma protječe u njihovoj komunikaciji preko (podijeljenih) ekrana i pokušaju pandemijskog humora koji je bolje što prije zaboraviti, kao i samu pandemiju. Na svu sreću, žene ubrzo kreću na put, svojevrsno djevojačko putovanje u čast Vivianinog skorog vjenčanja za Arthura (Don Johnson), jednog od nekoliko važnijihb muških likova u filmu (Andy Garcia, Craig T. Nelson).

To je i nadoknada za “putovanje iz snova” koje se “nije dogodilo” kad se trebalo dogoditi nekih 40 godina ranije. Književni klub je ovog puta u drugom planu, odnosno više-manje opstoji samo u formi spomena bestselera Paula Coelha nakon što jedan lokalac opiše Veneciju kao “talijansko blago”. Nije li tip u ‘Alkemičaru’ tražio blago?”, pitaju se prijateljice koje cijelim putovanjem traže neki sudbinski “znak” i vole koračati u “slow motionu” prema kameri dok se trude zabaviti sebe i publiku.

“Book Club: The Next Chapter” je prvoloptaški kao komedija situacije i zabune s obligatornim scenama krađe prtljage, isprobavanja vjenčanice, naganjanja s lokalnim šefom policije (Giancarlo Giannini) i pogrešnog shvaćanja da je mladi mišićavi policajac (Brice Martinet) ustvari striper za djevojačku večer, no dramski momenti su mrvu promišljeniji, neovisno o standardnoj “self help” mantri “Život je ono što napraviš od njega”.

Film je realno osrednji i zaboravljiv, ali ciljanoj skupini gledatelja može dobro doći da ih legendarne glumice potaknu da otvore “novo poglavlje” u životu i odvaže se na neke druge neiskorištene prilike neovisno o godinama, bilo da je riječ o ljubavi ili putovanjima. Keaton i ekipa čine “Klub zadovoljnih žena 2” gledljivim čak i kad samo pijuckaju vino i guštaju u međusobnom druženju, igrajući nekakve verzije samih sebe, glumica na plaćenom godišnjem odmoru u Italiji.

‘Što ćemo raditi iduće?‘

Na kraju je ostavljen prostor za još jedan film. "Što ćemo raditi iduće?", Diane pita znakovito prijateljice. Ako "Book Club 2" postane kinohit kao prethodnik, nije isključeno da će se Diane i ekipa otisnuti na neko novo putovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 06:09