StoryEditor

NAVIJAČICE Bakice u seksi suknjicama 'cheerleadersica'? Zašto ne!

9. rujna 2019. - 12:19
Navijacice10

Potiho se, izgleda, formira novomilenijski žanr filmova za žene u zlatnim godinama. Svojevrsnom pretečom takvog tipa filmskog ostvarenja, ležerno opružena negdje na granici lepršave "feel good" komedije i dirljive drame, mogu se smatrati "Djevojke s duplerice" iz 2003. godine s oskarovkom Helen Mirren u glavnoj ulozi.

"Calendar Girls" je pričao priču o skupini vremešnijih žena koje su pozirale bez odjeće za kalendar u humanitarne svrhe borbe protiv leukemije. "Djevojke s duplerice" sigurno su inspirirale aktualne "Navijačice" ili "Poms", a u međuvremenu smo prošle godine imali i slično koncipirani "Klub zadovoljnih žena" ili "Book Club".

U tom filmu Diane Keaton, Jane Fonda, Mary Steenburgen i Candice Bergen pokrenule su književni klub gdje će čitati i "Pedeset nijansi sive" te razgovarati o seksu u njihovim godinama. Oskarovka Keaton (trilogija "Kum", "Annie Hall") postaje, čini se, zaštitni znak ovih filmova.

Filmova kojima se žene u razdoblju #MeToo pokreta sve više nameću kao ravnopravne muškarcima i njihovu već formiranom "penzionerskom" žanru ("Imaš petlju?", "Mafijaši starog kova", "Legende u Vegasu", "Obračun legendi"...).

Keatonicu gledamo i u filmu "Poms", sada u ulozi osnivačice kluba navijačica, čime se njezina protagonistica, Martha, trebala baviti, ali je odustala da se brine za mamu i nije nikad nastupila u "seksi uniformi". "Znaš li koliko imamo godina", upitom će na ideju o klubu navijačica reagirati Sheryl (Jacki Weaver), njezina nova prijateljica iz doma za stare i nemoćne osobe "Sun Springs", kamo je Martha došla - umrijeti.

Upoznajemo je kako otkazuje termine za kemoteraptiju i dolazi u starački dom s krilaticom "zabavite se kao nikad u životu do kraja života". Pomalo manipulativan početak koji predskazuje kraj, ali "Navijačice" u toj manipulativnosti posjeduju i mrvu iskrenosti dok tipuju izmamiti suze od gledatelj(ic)a, ne samo smijeh, na temelju nesvakidašnje premise o bakicama u "cheerleaderskim" suknjicama koje žele nastupiti na festivalu umirovljenika.

Premisa jest nesvakidašnja, posebice što, realno, nije puno filmova snimljeno o navijačicama (npr. "Bring It On" ili "Punom snagom, cure!"), no "Poms" je razvija po "ps-u" (sportskih) filmova o "underdog" junacima. Možete očekivati da će biti onih koji se protive ideji takvog kluba.

Tu je direktorica doma (Celia Weston) koja pita Marthu "za koga ćete navijati" ("Za sebe!"), te sin (Dave Maldonado) jedne navijačice. Jer, "hrpa starica" bi trebala raditi nešto prikladnije njihovoj dobi, valjda upisati tečaj šivanja, što li, kako smatraju oni, predstavljajući zatucano društvo i mišljenje pećinskog čovjeka da "svaka koja želi postati to u ovim godinama je drolja".

Nadalje, bila je očekivana i montaža audicije za umirovljene navijačice na koju uz Rheu Perlman, Patriciju French, Ginny MacColl, Carol Sutton..., dolazi i Pam Grier, još jedna legenda kinematografije sedamdesetih ("Foxy Brown", "Coffy") uskrsnula devedesetih (Tarantinova "Jackie Brown").

Naravno, montaža treninga je obavezna, ovdje garnirana boljkama poput išijasa i operacije koljena, kao i poraz/blamaža na prvom javnom nastupu zbog uganutog gležnja, ovjekovječen(a) "viralnim" videom. Konačno, bakice će nastaviti trenirati protiv svih prepreka i pomoću mlade navijačice (Alisha Boe) nastupiti na natjecanju s najstarijom kategorija "18+".

"I mi smo 18... + 50", kaže Sheryl. Natjecanje koje započinje pitanjem: "U kojoj se grupi natječe vaša unuka?" završava tako da navijačice-penzićke podignu cijelu dvoranu na noge, iako su ih smatrali prestarima za nastup. Dakle, teška klasika.

No, redateljica Zara Hayes, specijalizirana za dokumentarce, u svom prvom igranom filmu uspijeva pronaći dvodimenzionalnost uz asistenciju raspoloženih glumica s kojima odbija pretvoriti likove u karikature i neloše balansira između melankolije (manje) i na mahove doista zabavne - crne - komedije (više).

"Samo preko mene mrtvog", nepopustljiv je suprug jedne navijačice u vezi kluba, nakon čega slijedi "rez" i kadar lijesa. Na toj granici Hayes odašilje poruke o ženskom osnaženju i zajedništvu, postavlja pitanje spolne i dobne diskriminacije te zaziva pravo na razbijanje nametnutih ograničenja (muškog) društva.

Prozirno, ali to je u kontekstu ovog filma prilično važno, nešto za što treba navijati. Prkoseći dominantnim blockbusterima za mlade, "Navijačice" pozivaju u kina starije gledateljice i pobijaju da "nitko ne želi gledati 80-godišnjakinje u suknjicama".

Zlatne godine

Godine dame se ne otkrivaju, ali ako baš pitate za broj, da dobijete širu sliku u vezi "Navijačica", Diane Keaton ima 73, Jacki Weaver 72, Pam Grier 70...

Izdvojeno

21. srpanj 2020 11:31