StoryEditorOCM

SEKS I GRAD 2 Vrag odnio Pradu

Piše PSD.
7. lipnja 2010. - 13:59

Film: SEX AND THE CITY 2; romantična komedija; SAD, 2010.
Režija: Michael Patrick King
Uloge: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall
Distribucija: Blitz
Ocjena: ** i 1/2

Stampedo potpetica nanovo tutnja “multipleksima i ostalim kinima“. Kao da nam na uho vrišti Crvena jabuka sa stihom “Potpetice zvec-zveckaju, uzbuđene djevojke trebaju“. Što točno trebaju “uzbuđene djevojke“? Pa, trebaju konzumaciju skupih krpica, savršenih muškaraca i vječne ljubavi koja “ne izlazi iz mode“.

A tko te stvari konzumira bolje od njihovih šopingholičarskih i seksoholičarskih (srećom, ne i alkoholičarskih) celuloidnih uzora koji posjeduju ormare cipela veličine prosječnog dnevnog boravka? Četiri gracije – Carrie (Sarah Jessica Parker), Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) i Miranda (Cynthia Nixon) - spustile su se evo i do Dalmacije u spektakularnoj romantičnoj eksploziji estrogena nazvanoj “Seks i grad 2“.

Ako postoji definicija “filma za žene“ (i njihove gay prijatelje, rekli bi neki), pored nje bi trebale stajati samo četiri riječi (“Sex and the City“) i jedan broj (“2“). Uvodna sekvenca gay vjenčanja Carriena i Charlotteina prijatelja, koja izgleda kao da je krišom ukradena s montažna stola mjuzikla “Mamma Mia!“, sa Lizom Minnelli umjesto Meryl Streep, postavlja stilske i sadržajne temelje nastavka koji je struktuiran po mjeri jedne epske TV epizode. Stil je, dakle, mahom vizualno lepršav, pa i nakaradno kičast.

Sadržaj se tiče institucije braka, sa raznim varijacijama na tu temu. Carrie i Faca (Chris Noth) bore se s monotonijom bračnog života i određenim razlikama (ona bi izlazila vani, a on se mazio na kauču uz crno-bijele klasike tipa “Dogodilo se jedne noći“). Samantha je objavila otvoreni rat starenju, no još uvijek ima misiju zajahati svakog mladog pastuha.

Charlotte jedva izlazi na kraj s dvoje djece, dok pomutnju u njezine redove uvodi i superbujna dadilja (“jednostavno savršena“ Alice Eve) koja ne nosi grudnjak na radost onih nekoliko muškaraca odvučenih na film protiv svoje volje. Mirandu, pak, na poslu maltertira seksistički šef. Od glave do pete zaogrnute markama (Chanel, Prada, Dior...), heroine se ipak hrvaju sa opipljivim životnim problemima (posao, brak, majčinstvo).

“Sad smo bliži zemlji, ali zadržali smo komadić neba“, znakovito kaže Carrie u jednoj sceni. U prvoj, boljoj, polovici filma redatelj Michael Patrick King uspijeva fino “prizemljiti“ cure i orkestrirati nekoliko nježnih trenutaka fino glumljene karakterne drame.

Iako će stvar humorom kao i uvijek spašavati “dekadentna“ Samantha, koju će uhititi zbog ljubljenja na plaži sa “Lawrenceom od njezine vagine“, cjelina počinje vrludati, a vrag odnositi Pradu kad se u drugoj polovici film nanovo vine u visine po onaj prijeko potrebni, antirecesijski "komadić neba".

“Nakon dvije godine lošeg posla i usrane ekonomije“, Carrie i ekipa odlaze “negdje gdje je bogatije“, u "puritanski i mizoginični" Abu Dhabi, kamo će na raspolaganju imati “maybache“, zgodne batlere, apartmane nalik Scarfaceovoj vili, te s karaokama hita “I Am Woman“ dignuti cijeli klub na noge. “Seks i grad 2“ tada postaje "šareni artikal", u političkoj nekorektnosti gdjekad zabavna, no češće blesava eskapistička hollywoodska blockbuster fantazija opće namjene i izvan svake realnosti.

U tom egzotičnom svemiru "1001. noći" čak i muslimanske žene ispod crnih “burkhi“ nose odjeću u duginim bojama s “girl power“ potpisom baš po mjeri Carrie, ali i gledateljica kojima ovaj dvosatni “fashion show“ ionako predstavlja vlažan san odsanjan barem u kinu. Pustimo ih da sanjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 07:11