StoryEditorOCM

PEDESET NIJANSI MRAČNIJI 69 i pol tjedana kasnije ili nemoguća submisija

12. veljače 2017. - 23:23
50-nijansi-mracniji

Čitala sam Austen i Brontë, čekala nešto iznimno – istresa svoju romantičnu povijest Anastasia Steele (solidna Dakota Johnson) i otkriva Christianu Greyu (manje ukočeni Jamie Dornan) zašto se tako kasno upustila u seksualnu vezu. Malčice kasnije u filmu “Pedeset nijansi mračniji“, pažnju s Anastasijine romantike Christian odvraća “nastranim jebadama“. Negdje između njezinih snova odsanjanih uz Austen i njegovih “kinky fuckery“ nalazi se šablonski nastavak konfekcijskog megahita “Fifty Shades Of Grey“ (2015.) koji počinje puniti svjetska i hrvatska kina.

Tempirana prikladno pred Valentinovo, ekranizacija središnjeg dijela bestselerske trilogije E.L. James, “pornića za mame“, tipuje na neviniju romantiku da je Anastasia komotno mogla navesti i ime spisateljice Stephenie Meyer (“Twilight“). Sve paralele povučene u prvom filmu s tinejdžerskom “Sumrak sagom“ nastavak podebljava formirajući i ljubavni trokut uvođenjem lika Anastasijina novog šefa, urednika izdavačke kuće Jacka Hydea (Eric Johnson), na kojeg je posesivni Christian ljubomoran, kao vampir Edward na vukodlaka Jacoba, jer “on bi ono što je moje“.

Anastasia ili od milja Ana i dalje je nalik Belli, “glupom janjetu zaljubljenom u (sado)mazohističkog lava“, pomalo zbunjena, ali radoznala djevojka, magnetski privučena zgodnim, financijski potkovanim i ponešto introvertiranim frajerom tajne prošlosti i “drukčijih ukusa“ (ondje vampirizam, ovdje S&M) koje je zbog ljubavi prema njemu spremna iskusiti. Hrvajući se s unutarnjim demonima (glad za krvlju, tj. perverzijama), on postupno spušta gard i dopušta da ga se pripitomi kao lava u cirkusu.

U slučaju gospodina Greya znači da simbolično predaje Anastasiji bič s kojim je u “crvenoj sobi“ po guzi šibao “pokorene“ djevojke prije nje, makar priča nalaže da ne smije posve zaboraviti nekadašnje navike. “Napaljivalo te nanositi bol, to je još u tebi“, drži Ana, dok Christian ne zna bi li joj “pao pod noge ili dao po guzi“. Ni nekoć ugledni redatelj James Foley (“Bliska meta“, “Glengarry Glen Ross“) ne može se odlučiti što bi od to dvoje, odnosno želi li snimiti ljubić kontrolirane čežnje ili erotiku s nesputanim seksualnim devijacijama i na kraju film ne ispada ni jedno ni drugo.

Povremeno Anastasia bira opciju dva (“Hoću da mi daš po guzi!“) i traži da je Christian odvede u “crvenu sobu“ - “Fifty Shades Darker“ je ipak “Twilight Saga“ za punoljetne žene pa je heroini dozvoljeno da tu i tamo bude naga, ogoli grudi u krupnom planu i na zahtjev “poljubi me“ dobije poneki cjelov u donje usne. Međutim, ne očekujte bitno više od toga s obzirom da ovo nije (s)eksplicitni “Love“ (2015.) Gaspara Noea. Srebrne kuglice za nadraživanje imaju svojih pet minuta slave na dobrotvornom balu pod maskama, no štipaljke za bradavice uhvatit će samo jagodice prstiju.

Dodajmo još pokoje vezivanje, jedno skidanje gaćica usred restorana po uzoru na Sharon Stone u erotskom trileru “Sliver“ (1993.) i to je uglavnom to, premda Christian i Ana sada ne pretresaju stavke S&M ugovora o povjerljivosti kao u ponešto boljem ili manje lošem, a svakako “subverzivnijem“ originalu, već mogu prijeći na akciju bez “pravila i kažnjavanja“, ikakvih obveza. Bilo bi lako za seks da je film barem seksepilan i posebno nadražljiv, no baš i nije, osim ako niste direktno sa “Sumraka“ prešli na “Pedeset nijansi mračniji“.

Dakota Johnson je, ilustracije radi, bila puno više seksi i napaljiva u prošlogodišnjem “Rasprskavanju“ Luce Guadagnina, filmu opipljivijeg erosa i thanatosa, antonima na kojima je začet žanr erotskog trilera, definiran početkom devedesetih Verhoevenovim “Sirovim strastima“. Foley se erotskom trileru nespretno pokušavao uvući u gaćice u “Savršenom strancu“ (2007.) sa nesuđenom scenom golišavog samozadovoljavanja Halle Berry prilikom “chata“ s Bruceom Willisom.

Nečem sličnom stremi i u nastavku “Pedeset nijansi sive“, izvlačeći likove iz Greyove opasne prošlosti, od njegove bivše “pokorene“ koja je “htjela više“ (Bella Heathcote) do “gospođe Robinson“ (Kim Basinger) koja ga je zavela, zlostavljala i naučila ševiti, nažalost bez uspjeha da stvori ikakvo uzbuđenje. Vrlo je štosno da Christianovu učiteljicu seksa igra zvijezda erotskog klasika osamdesetih “9 i pol tjedana“, inspiracije za “Fifty Shades Of Grey“, no Basinger je neiskorištena u svakom smislu.

Opet, prilika za “69 i pol tjedana kasnije“ ionako je propuštena i Anastasijina submisija postala nemoguća zbog kroćenja sadomazohističkog lava Christiana. Jučer poznat po izjavi “ja ne vodim ljubav, ja jebem“ i prebacivanju Ane preko koljena jer je prevrnula očima, Grey je danas spreman iznova pregovarati uvjete samo da mu se vrati nakon što je “vidjela drugu stranu mene i otišla“. Njemu je važnije simbolično vezivanje od doslovnog, konkretno da se Anastasia preseli k njemu, pristane na njegovu prošnju i naspram “sigurne riječi“ ima na umu sudbonosno “da“. Dakle, srca i cvijeće ispred konopaca i uzica za kabele. Prigodno “valentinovski“.

Mladi milijarder

Anastasia je očarana i Christianovim razmetanjem, pri čemu je njegovo pilotiranje avio-jedrilicom u prvom filmu nadomjestak za Edwardovo skakanje po krošnjama stablima u “Sumraku“. U nastavku Grey prepušta kormilo jahte Ani, lako kao što joj daje ček na 24 tisuće dolara. Pitanje je bi li Anastasia pala na njega da nije mišićav kao frajer iz teretane (u sobi mu stoji plakat “Riddickovih kronika“ s Vinom Dieselom) i mladi milijarder koji svakih 15 minuta zaradi 24.000 dolara, ima “mnogo kuća“, stan u New Yorku itd., odnosno da ona ne uživa u blagodatima “kućnog“ frizera, punog ormara večernjih haljina i ladica donjeg rublja. “Nije baš da moraš raditi“, opaža njezin ljubomorni šef, postavljajući pitanje “želiš li biti uzdržavana ili ozbiljno shvaćena“. Ana na to odgovara prihvaćanjem pozicije urednice proze.

'Teaser' za nastavak
“Pedeset nijansi sive“ utržio je u svjetskim kinima 571 milijun dolara na uloženih 40 i postao najveći erotski hit svih vremena, pretekavši “Sirove strasti“. Koliko će zaraditi “Pedeset nijansi mračniji“ nije poznato (koštao je 55 milijuna), no njegova hitoidnost je naizgled neupitna. Interes publike za projekcije ovog premijernog pred-valentinovskog vikenda je golem u Hrvatskoj, gdje je prvi film vidjelo preko 150.000 gledatelja. Treći dio, “Fifty Shades Freed“, u kina stiže uoči Dana zaljubljenih 2018., a “teaser“ za njega možete vidjeti na odjavnoj špici “Fifty Shades Darker“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 00:26