StoryEditor
Svijetstručnjaci zabrinuti

Rusija najesen planira masovno cijepljenje protiv covida. Liječnici će prvi primiti cjepivo

1. kolovoza 2020. - 22:20
A medic looks at his phone as he walks outside of Emergency at Coral Gables Hospital where Coronavirus patients are treated in Coral Gables near Miami, on July 30, 2020. - Florida has emerged as a major new epicenter of the US battle against the disease, with confirmed cases recently surpassing New York and now second only to California. The state toll has leapt over the past week and more than 6,500 people have died from the disease there, according to health officials. More than 460,000 people have been infected with the virus in Florida, which has a population of 21 million, and a quarter of the state's cases are in Miami. The US has tallied a total of 151,826 deaths from COVID-19, making it the hardest-hit country in the world. (Photo by CHANDAN KHANNA/AFP)Chandan Khanna/AFP

Ruske zdravstvene vlasti dovršile su fazu kliničkog ispitivanja cjepiva te se pripremaju početi masovno cijepljenje protiv koronavirusa u listopadu, najavio je ministar zdravstva, dok je dio stručnjaka zabrinut zbog tako brzog ruskog pristupa.

Mihail Muraško je kazao da će liječnici i profesori biti prvi koji će primiti cjepivo, a potom postupno i ostatak stanovništva.
Dodao je da je kliničko ispitivanje cjepiva razvijenog u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njegovo odobrenje.

"Planiramo sveobuhvatnija cijepljenja za listopad", kazao je.

Reuters, pozivajući se na anonimne izvore, navodi da bi moguće cjepivo ruska regulatorna tijela mogla potvrditi ovoga mjeseca.
Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u svibnju objavio da je razvio cjepivo, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.

Dosad Rusija nije dala znanstvene podatke o tom cjepivu na neovisnu evaluaciju. 

Neki su stručnjaci međutim zabrinuti zbog brzinskog ruskog pristupa.
Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je u petak kako se nada da Rusija i Kina "stvarno testiraju cjepivo", prije no što će nekoga cijepiti. 

Fauci je kazao da bi SAD trebao imati "sigurno i efikasno" cjepivo do kraja godine.
"Ne vjerujem da će postojati cjepiva puno prije našeg te da ćemo morati ovisiti o drugim zemljama da razvijemo cjepivo", kazao je američkim kongresnicima.

Cjepiva se razvijaju širom svijeta, a trenutno je više od 20 mogućih cjepiva u kliničkoj fazi ispitivanja.
Muraško je rekao da je još jedno cjepivo u fazi kliničkog ispitivanja, dodajući da će ih biti još.

Po službenim statistikama, Rusija ima više od 845.000 zaraženih koronavirusom, a svaki dan se zarazi novih oko 5000 ljudi.
U Rusiji je dosad umrlo više od 14.000 ljudi, dok ih se oporavilo oko 646.000, pokazuju službeni podaci.

Najviše je zaraženih u Moskvi, gdje su brojke nedavno ponovno počele rasti.
U glavnom gradu u subotu su se ponovno otvorila kina, kazališta i koncertne dvorane nakon što su više mjeseci bili zatvoreni. Svako drugo sjedalo mora biti prazno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 06:53