StoryEditorOCM
Svijetodljev mozgova

Rusija ostaje bez najboljih stručnjaka, mnogi pronalaze utočište u zemljama Srednje Azije: od početka godine odselila su gotovo četiri milijuna ljudi

Piše PSD
25. svibnja 2022. - 14:20

Ako je snaga države u ljudima, onda je Rusija možda u problemu. Prema službenim statistikama, gotovo četiri milijuna Rusa napustilo je zemlju u proteklih nekoliko mjeseci.

- Bilo nas je strah da će nas na ruskoj granici ispitivati jer smo čuli da ne puštaju IT stručnjake da napuste zemlju, pa smo izbrisali komunikaciju sa svojih telefona - rekla je za Al Jazeeru Marina, 25-godišnja IT stručnjakinja iz Moskve, koja je nedavno s dečkom iz Rusije otišla na Cipar.

- No, na aerodromu Vnukovo nitko nas ništa nije pitao, osim toga koliko gotovine nosimo - dodala je.

Iako su neki planirali putovati iz poslovnih ili osobnih razloga nakon što su restrikcije zbog pandemije popustile, čini se da je značajan broj onih čiji se odlazak može povezati s invazijom na Ukrajinu, sankcijama, strahom od mobilizacije ili uvođenja izvanrednog stanja.

Dobrostojeći i tehnički potkovani

Neki od njih spadaju među najbolje na svojim područjima, među najobrazovanije, najkompetentnije i najperspektivnije građane.

- Prema mom mišljenju, ovo što se događa je zločinačka avantura, jer u ovoj zemlji sve najvažnije odluke donosi jedna osoba, koja je potpuno van dodira sa stvarnošću - rekao je 32-godišnji Artur iz Sankt Petersburga, programer i online instruktor, koji je sada u Njemačkoj.

U ožujku je Sergej Plugotarenko, čelnik neprofitne Ruske asocijacije za elektronske komunikacije, kazao parlamentarnom odboru da je do 70.000 IT stručnjaka poput Marine i Artura emigriralo od početka "specijalne operacije" u Ukrajini, kako se invazija službeno naziva u Rusiji.

Mnogi od tih mladih stručnjaka relativno su dobrostojeći, tehnički potkovani i sposobni raditi na daljinu.

- Na početku rata bio sam u vrlo povoljnoj poziciji, radio sam na daljinu, s plaćom u stranoj valuti, novom šengenskom vizom, europskim cjepivom i popravljenim laptopom - rekao je Artur za Al Jazeeru.

- Na kraju veljače, kad je počeo rat, sve mi je to pomoglo u smislu mobilnosti, jer sam sredinom ožujka planirao ići kod prijatelja u Berlin pa su mi torbe već bile spakirane - dodaje.

Dan prije polaska rečeno mu je da njegove Visa i Mastercard kartice neće u inozemstvu neće funkcionirati, ali, srećom, većina njegove ušteđevine bila je u kriptovalutama te je bilo dovoljno da ponese USB kako bih riješio problem s novcem".

Ina Pomorina, ekonomistica sa Sveučilišta Bath Spa u Engleskoj, kaže da je masovni odlazak sposobnih i obrazovanih Rusa podsjeća na njezino iskustvo iz perioda nakon pada SSSR-a.

- Napustili smo Rusiji jer nam plaće nisu isplaćivane, pa je bilo teško živjeti. No, devedesetih godina radilo se većinom o ekonomskim, a sad se čini da su iza emigracije politički razlozi - rekla je.

Dugoročan utjecaj na ekonomiju

Oni koji sada odlaze su IT stručnjaci, novinari, istraživači i analitičari.

- To će imati dugoročan utjecaj na ekonomiju, kao i svaki ‘odljev mozgova' - navela je.

- No, budući da se ovo događa tijekom perioda ekonomske krize, bit će teško procijeniti izravan utjecaj - kazala je Pomorina.

Politička i poslovna klima u Rusiji postaje sve teža, a tehnološke tvrtke ostaju bez pristupa uslugama, klijentima i isplatama.

Neke od njih, one koje imaju sjedišta u drugim državama, iznajmile su avione kako bi prebacile svoje zaposlenike i druge stručnjake van zemlje.

Destinacije za talentirane osobe bile su baltičke države Latvija, Estonija i Litva, za one koji imaju vize Europske unije.

Oni koji ih nisu imali putovali su u Tursku, Izrael ili bivše sovjetske republike na Kavkazu ili u centralnoj Aziji.

Dok su migranti iz Kirgistana, Tadžikistana ili Uzbekistana obično dolazili u Rusiju raditi ili studirati, sada je suprotno, jer ruski profesionalci budućnost vide u Erevanu i Taškentu.

Uzbekistan je pojednostavio proces izdavanja viza i boravišnih dozvola za IT profesionalce, dok onima koji su voljni preseliti tamo Kazahstan nudi porezne olakšice i kredite.

- Naravno, odljev mozgova koristi zemljama u koje ti ljudi idu. Nivo obrazovanja Rusa koji odlaze uvijek je bio među najvišim, prema OSCE-u, a te nacije dobivaju iznimno sposobne stručnjake bez da moraju plaćati njihovo obrazovanje - rekla je ekonomistica.

Olakšice za one koji ostanu

I ruska vlada nastoji ohrabriti mlade mozgove da ostanu u zemlji.

U ožujku je Putin potpisao zakon kojim se tehnološki stručnjaci oslobađaju službe u vojsci i dobivaju porezne olakšice.

To možda neće biti dovoljno.

Nagli skok cijena avionskih karta u travnju je usporio prvi val egzodusa, ali Plugotarenko očekuje da drugi val ostavi Rusiju bez 100.000 stručnjaka.

Ipak, bilježili su se i povratci, jer se glasine o uvođenju izvanrednog stanja nisu obistinile, pa su oni koji su pobjegli u panici zatekli svoje bankovne račune blokiranima ili su se vratili kako bi se pripremili za trajnu emigraciju.

No, Marina i Artur ne žure s povratkom.

- Spakirali smo se za dva tjedna i otišli na Cipar, ali smo aplicirali za odlazak u Kanadu. Čekamo da budu gotovi dokumenti - rekla je Marina.

- Vlasti su učinile mnogo da unište protivnike i slobodne medije u Rusiji. Protesti, pa čak i izražavanje stava na društvenim mrežama, dovoljni su za kazneni progon - dodaje Artur za Al Jazeeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 22:56