StoryEditorOCM

Merkel: Sankcije Rusiji bile su potrebne

Piše PSD.
19. kolovoza 2014. - 00:55
Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi bile su "potrebne kako bi se pokazala ozbiljnost naših uvjerenja", rekla je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u posjetu Latviji.

"Svakako moramo pokušati naći političko rješenje. Mislim da je bilo potrebno uvesti sankcije Rusiji kako bismo pokazali ozbiljnost naših uvjerenja", rekla je Merkel na konferenciji za novinare s latvijskom premijerkom Laimdotom Straujumom.

Kijev je u ponedjeljak naveo da su proruski pobunjenici pucali na kolonu izbjeglica i izazvali "brojne civilne gubitke", dok Moskva ne primjećuje nikakav napredak u diplomatskim razgovorima nakon neuspješnog susreta u nedjelju u Berlinu.

"Žalosno je da su sigurnosni uvjeti pogoršani zbog ukrajinske krize. Razumijem zabrinutosti stanovnika Latvije, ostalih baltičkih zemalja i Poljske", rekla je Merkel i jamčila da će NATO na sljedećem summitu početkom rujna odlučiti o pojačanoj nazočnosti NATO-ovih postrojbi posebice u Latviji.

"Moramo umiriti sve partnere NATO-a koji su u opasnosti. Moramo pokazati da smo jednoglasni", naglasila je Merkel.

Rusija je nedavno odredila embargo na europske prehrambene proizvode tijekom godine dana, kao odgovor na gospodarske Sankcije koje je EU uvela Moskvi zbog njezine uloge u vođenju ukrajinske krize.

Berlin drži da će ruski embargo imati slab utjecaj na europsko tržište, navelo je njemačko ministarstvo poljoprivrede.

"U pogledu njemačkih poduzeća, ruske sankcije će imati suprotan učinak. Moramo odgovoriti na sankcije istom mjerom. Poduzeća moraju tražiti druga tržišta", rekla je Merkel u Rigi.

Europska komisija je objavila u ponedjeljak deblokiranje oko 125 milijuna eura za podršku poljoprivrednim tržištima EU-a, pogođenima ruskim embargom.

(H) 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 01:26