StoryEditor
Biznisprognoze Goldman Sachsa

Nafta može skočiti na 200 dolara

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 17:26
Za 2010. analitičari su gornju granicu cijene barela podigli na 135 dolara. Ne bude li eksplotacija pokrivala rastuće potrebe, a ekonomija SAD-a ne bude rasla, mora se računati s  cijenama od 150 do 200 dolara

Cijene nafte na svjetskom tržištu najvjerojatnije će rasti i dalje pošto su prešle i zakotvile se iznad granice 100 dolara za barel. Nije isključeno, i to u ne dalekoj budućnosti, da dostignu i 200 dolara.

To predviđa američka investicijska Goldman Sachs, koja je jedina znatno ranije predvidjela dosadašnji rast i razinu cijena.

Nadvrh

Analitičari banke preciziraju da bi cijene mogle doći na razinu od 200 dolara u slučaju da se pojavi neki težak problem u eksplotaciji ili distribuciji nafte. I ostali analitičari predviđaju dalji rast cijena, nisu spremnu govoriti i mogućim cijenama. Goldman Sachs je istovremeno povisila svoju procjenu najniže cijene nafte u razdoblju 2008-2012. sa 50 na 60 dolara.

To je dosta manje od sadašnje cijene ali je to vjerojatno dno u manje vjerojatnom slučaju da se tržište normalizira i da ne bude pod rušilačkim uplivima, kakvi su, na primjer geopolitičke napetosti. To je, inače, razina ispod koje, kako je ovih dana procjenio saudijski ministar nafte Ali al-Naimi, cijena neće pasti nikad više jer ispod te granice se proizvodnja alternativnih goriva ne isplati.

Analitičar Goldman Sachs Arjun Murti upozorio je 2005. da je, prema grafikonu tehničke analize, rast cijena nafte ušao u fazu u kome se formira takozvani superspike (nadvrh). Tada je cijena bila 50 dolara za barel, a on je predvidio da će se u bliskoj budućnosti povećati na 105 dolara. Upravo je na toj razini sada...

Murti i njegove kolege priznaju da su cijene išle na gore brže nego što su predviđali. U okviru teorije rasta cijene oni su smatrali da će se se cijena ustaliti u širokom rasponu od 50 do 105 dolara. Ali, stvarnost pokazuje da već dosta vremena nisu pale ispod 90 dolara.

“Gornju granicu raspona cijena definirali smo, uglavnom, prema geopolitičkim napetostima i prema tome da je najveći rizik u našoj prognozi recesija. Cijene nafte su došle na 100 dolara za barel bez većih problema pri čemu se već čini da su SAD u recesiji“, objašnjavaju analitičari.

Scenarij skoka

Zbog toga su prosječnu cijenu za ovu godinu predvidjeli na 95 dolara, a za iduću na 105 dolara za barel. Za 2010. računaju s  cijenom od 110 dolara. Gornju granicu raspona podigli su na 135 dolara, ali ako dođe do većih problema i teškoća, cijene ubrzati rast.

Ako se eksplotacija ne bude povećavala potrebnim tempom i ne bude pokrivala rastuće potrebe, a pri tome se američka ekonomija ne vrati rastu, mora se računati s rasponom cijena od 150 do 200 dolara. I eto kompletnog scenarija za šokantnu cijenu od 200 dolara za barel. 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 13:16