stdClass Object ( [id] => 1346110 [title] => Farsa u Dubaiju: dok samitom paradiraju lobisti fosilnih goriva, znanstvenici vrište: ‘Granica od 1,5 stupnja je mrtva!‘ [alias] => farsa-u-dubaiju-dok-samitom-paradiraju-lobisti-fosilnih-goriva-znanstvenici-vriste-granica-od-1-5-stupnja-je-mrtva [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je 2022. sponzor Konvencije o promjeni klime (COP) bila Coca-Cola - korporacija koju je petu godinu zaredom organizacija Break Free From Plastic rangirala kao najvećeg svjetskog zagađivača plastikom - ove godine se borba za spas planeta premjestila u zemlju koja je jedna od 10 najvećih svjetskih proizvođača nafte - Ujedinjene Arapske Emirate. I ne samo to, nego je glavni predsjedavajući Sultan Al Jaber, nacionalni ministar industrije i napredne tehnologije, ali i izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), čiji je cilj "istraživanje nerazvijenih naftnih i plinskih potencijala". 

A ima li boljeg mjesta za takvo istraživanje od skupa rekordnog broja lobista za fosilna goriva (njih najmanje 2.456)? Naime, procurjeli dokumenti su otkrili planove Adnoca za unaprjeđenje "strateškog partnerstva" s Kinom, "procjenu prilike za LNG" u Mozambiku, Kanadi i Australiji te "spremnost" za podršku Kolumbiji u razvoju njezinih izvora fosilnih goriva. Nakon ovoga je postalo jasnije zašto je Al Jaber najavio udvostručenje proizvodnje tvrtke do 2027. godine. 

Iako je kazao da mu je "jedini cilj" postizanje ambicioznog klimatskog pakta do kraja pregovora, koji bi mogao donijeti "ishod bez presedana" te nam je "nadohvat ruke", predsjedavajući je također jasno dao do znanja da će nastaviti proizvoditi fosilna goriva "sve dok to tržište zahtijeva". Ovakvo rezoniranje postaje nešto jasnije spoznajnom da Al Jaber smatra kako "ne postoji znanost ili scenarij koji kaže da je postupno ukidanje fosilnih goriva ono što će postići (zagrijavanje manje od) 1,5 stupnjeva (u odnosu na predindustrijski period)”.

Kada su ga novinari napali zbog ovakvih izjava, predsjedavajući je rekao: "Pokažite mi plan za postupno ukidanje fosilnih goriva koji će omogućiti održiv socioekonomski razvoj, osim ako ne želite vratiti svijet natrag u špilje."

---

image

Sultan Al Jaber

Karim Sahib/Afp
---

---

Sponzori zagađivači

Otkriveno je da većina tvrtki koje sponzoriraju COP28 nisu predane smanjenju svojih emisija stakleničkih plinova u skladu s globalno priznatim neto nultim ciljevima. Štoviše, samo se jedan od 20-ak sponzora službeno obvezao na ovakva nastojanja; i to tvrtka za obnovljivu energiju Iberdrola.

Čak ni računovodstvena kompanija EY - koja je angažirana kao neovisni verifikator klimatskih rekorda svih sponzora - nije potpisala da će poštivati predloženu shemu.

---

Aktivisti su, očekivano, osudili "zagađujući utjecaj" Al Jaberovog kumovanja glavnom klimatskom događaju. Greenpeace je zbog toga "duboko uznemiren", a iz Fossil Free Londona su rekli da je ono "više od satire". Tom Evans, politički savjetnik za klimatsku diplomaciju u think-tanku E3G, organizaciju COP-a nazvao je "pučem", dok je Christian Aid poručio: "Sukob interesa je očit... imati naftnog baruna koji vodi globalne razgovore o klimi je kao staviti antivaksera da bude zadužen za odgovor na Covid-19."

Zanimljivo je napomenuti i kako se konferencijskim salama Dubaija ovih dana kreću predstavnici tvrtki kao što su Shell, Total i Exxon, i to u broju koji nadmašuje delegacije svih zemalja osim Brazila (3.081) i zemlje domaćina (4.409). Pritom je lobista fosilnih goriva čak sedam puta više nego predstavnika domorodačkog stanovništva. Caroline Muturi, koordinatorica organizacije Ibon Africa to je komentirala riječima: "Ova otkrića nam govore da dinamika unutar ovih prostora ostaje fundamentalno kolonijalna. COP-ovi su postali avenija za te korporacije kroz koju greenwashaju svoje zagađujuće poslove i opasno odvraćaju pozornost od stvarnih klimatskih akcija."

---

image
Karim Sahib/Afp
---

Doduše, Al Jaber je već prvi dan konferencije uspio obvezati grupu od oko 50 vodećih naftnih i plinskih kompanija (koje obuhvaćaju 15 posto stakleničkih emisija) na smanjenje emisija iz svojih operacija na neto nulu do 2050. godine. Pritom, Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi fosilna industrija trebala uložiti 600 milijardi dolara kako bi prepolovila svoje poslovne emisije do 2030., što bi bio "samo djelić" rekordnog prihoda koji su zaradili prošle godine zbog skokovitog rasta cijena.

Međutim, ovaj dogovor nije obuhvatio većinu stakleničkih plinova koji nastaju izgaranjem naftnih i plinskih proizvoda od strane krajnjih potrošača, pri čemu niti jedna tvrtka nije pristala smanjiti proizvodnju. Britanski akademik i stručnjak za ugljični otisak Mike Berners-Lee opisao je paket kao "glupost", kazavši da je "2050. puno prekasno, osim ako se odmah ne naprave veliki rezovi". 

Glavni tajnik UN-a António Guterres je također kritizirao ove planove rekavši da "očito ne ispunjavaju ono što je potrebno", kao ni da "ne govore ništa o uklanjanju emisija iz potrošnje fosilnih goriva". "Znanost je jasna: moramo postupno ukinuti fosilna goriva unutar vremenskog okvira kompatibilnog s ograničavanjem globalnog zatopljenja na 1,5 Celzija", istaknuo je šef UN-a. Guterres je komentirao i rezoluciju 116 zemalja za utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030. kao "dobrodošlu", ali kojoj "nedostaje sveobuhvatna strategija za rješavanje našeg oslanjanja na fosilna goriva".

---

image
Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp
---

Uoči susreta u Dubaiju, Program UN-a za okoliš izdao je oštro upozorenje o tome da su nacionalne politike smanjenja ugljika toliko neadekvatne da bi se u ovom stoljeću moglo postići grijanje od čak tri stupnja iznad predindustrijskih razina. "Nastavak ovim putem značit će neizrecivu patnju. Veliki dijelovi našeg planeta postat će nenastanjivi, stvarajući stotine milijuna izbjeglica, neviđenu glad i ozbiljne političke sukobe", stoji u pismu Scientist Rebelliona. Ali, naglašava se, "ne moramo se predati ovoj budućnosti" jer su "rješenja dostupna" te njihova provedba ovisi o "mobilizaciji društva velikih razmjera" kako bi se nadvladalo interesne skupine koje profitiraju od statusa quo.

Doduše, neki smatraju kako je borba s tih famoznih 1,5 stupnjeva iz Pariškog sporazuma već izgubljena. Naime, vodeći svjetski znanstvenici su u nedjelju, u tradicionalnom obraćanju COP-u, iznijeli mišljenje da prekoračenje tog limita "postaje neizbježno", prvenstveno zbog toga što svijet nije smanjio emisije stakleničkih plinova. Ako se pak nastavi s praksom sagorijevanja ugljika po sadašnjim stopama, granica od 1,5 će biti dostignuta za otprilike šest godina

Međuvladin panel UN-a o klimatskim promjenama, najveći svjetski autoritet za znanost o klimi, kaže da globalne emisije moraju pasti za nevjerojatnih 42 posto u sljedećih šest godina kako bi se pariški cilj održao na životu. Također je nužno da se spuste na neto nulu do sredine stoljeća. Čak bi i tada uspjeh bio "samo možda", rekao je Nico Wunderling, znanstvenik s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime u Njemačkoj i jedan od autora izvješća.

---

image
/Shutterstock
---

A već sada smo opako blizu. Već sada je očito da će svijet u 2023. svijet dosegnuti globalno zatopljenje od oko 1.4 stupnja iznad predindustrijskih razina, što će biti najtoplija zabilježena godina otkad je mjerenja. Usporedbe radi, recimo, 2016. je bila 0,2 stupnja hladnija.  

“Razine stakleničkih plinova su rekordno visoke. Globalne temperature su rekordno visoke. Porast razine mora je rekordan. Antarktički morski led je rekordno nizak. To je zaglušujuća kakofonija oborenih rekorda. Ovo je više od obične statistike. Ekstremni vremenski uvjeti svakodnevno uništavaju živote i sredstva za život, naglašavajući imperativnu potrebu da svi budu zaštićeni službama ranog upozoravanja. Ne možemo se vratiti na klimu 20. stoljeća, ali moramo djelovati sada kako bismo ograničili rizike od sve negostoljubivije klime u ovom i narednim stoljećima", poručio je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.

Svakako, svijet će ove godine spaliti više ugljena, nafte i plina nego 2022., pumpajući 1,1 posto više ugljičnog dioksida u atmosferu. Zbog ovoga je Climate Action Tracker čak blago povisio svoje projekcije budućeg zatopljenja iznad procjena koje je dao na konferenciji u Glasgowu prije dvije godine. Po njima, održavanje zagrijavanja ispod 1,5 Celzijusa zahtijevalo bi postizanje neto nulte emisije prije 2040. godine. "Čovjek bi pomislio da će ekstremni događaji diljem svijeta potaknuti akciju, ali čini se da vlade nisu svjesne, nekako misleći da će gaženje vode pomoći nositi se s bujicom utjecaja", primijetila je Claire Stockwell, analitičarka u Climate Analyticsu i glavna autorica ovog izvješća.

---

---

Ono, pak, što je COP28 dosada postigao jest to da su 22 zemlje obećale utrostručiti kapacitet nuklearne energije do 2050., uz objašnjenje da je oživljavanje nuklearne energije ključno za smanjenje emisija ugljika. Među njima su SAD, Kanada, Francuska, UK, Južna Koreja, Švedska i UAE. Američki izaslanik John Kerry kazao je da je znanost pokazala da "ne možete doći do nulte vrijednosti 2050. bez nuklearne energije", dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je ona "nezamjenjivo rješenje" za suzbijanje klimatskih promjena.

David Tong, istraživač u Oil Change Internationalu, ukazao je pak da su ova obećanja odvojena od stvarnosti, pošto je nuklearna energija preskupa i prespora. "To je samosvrsishodno političko obećanje koje ne odražava ulogu koju će nuklearna energija vjerojatno igrati u energetskoj tranziciji", rekao je. Masayoshi Iyoda, japanski aktivist, naveo je da nuklearna energija opasno odvlači pažnju od ciljeva dekarbonizacije. “Već imamo jeftinija, sigurnija, demokratskija i brža rješenja za klimatsku krizu, a to su obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost", kazao je Iyoda.

---

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp
---

Postignut je i dogovor za pomoć najsiromašnijim i najugroženijim zemljama svijeta u financiranju rastućih troškova uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama i katastrofama kao što su porast razine mora, zakiseljavanje oceana i otapanje ledenjaka. Početna sredstva iznose blizu 429 milijuna dolara, od kojih će 245 milijuna doći iz EU-a, 75 milijuna iz Velike Britanije, 24,5 milijuna iz SAD-a i 10 milijuna iz Japana.

Doduše, procjenjuje se da će zemlje u razvoju trebati 2.4 bilijuna dolara godišnje kako bi ograničile emisije i prilagodile se izazovima koje donose klimatske promjene. Mohamed Adow, direktor Power Shift Africa, rekao je da je "sjajno" vidjeti osnivanje fonda za gubitke i štete, ali da su početna obećanja o financiranju "jasno neadekvatna". "To će biti kap u moru u usporedbi s razmjerom potrebe koju trebaju riješiti. Konkretno, iznos koji su objavile SAD je neugodan za predsjednika Bidena."

Američko izaslanstvo jest predstavilo neke značajne akcije u Dubaiju, uključujući nove propise za smanjenje emisija metana iz svog sektora fosilnih goriva, kao i odluku da se pridruži obećanju da neće graditi nove elektrane na ugljen. Međutim, SAD se našao na meti kritika zbog simboličnog odsustva Bidena, ali i tekućeg širenja projekta bušenja u potrazi za naftom i plinom. Iako je već vodeći svjetski proizvođač ugljikovodika, očekuje se da će Amerika ove godine dodatno oboriti rekorde u eksploataciji.

---

image
/Shutterstock
---

Pod udarom se našao i britanski premijer Rishi Sunak koji je zbog zalaganja za ukidanje fosilnih goriva na COP-u optužen za licemjerje. Naime, on je prošlog mjeseca podržao dodatna istraživanja nafte i plina u Sjevernom moru, što je užasnulo ekologe. To je uslijedilo nakon smanjivanja drugih zelenih obveza, uključujući odgode zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila te postupno ukidanje plinskih kotlova.

Brojni članovi međunarodnih izaslanstava su ovo ocijenili kao nekoherentan pristup i odstupanje UK-a s pozicije globalnog lidera po pitanju klime. Sunakov nedostatak "dosljednosti" ismijao je i bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore, kazavši: "Nisam impresioniran klimatskom politikom premijera Sunaka. Mislim da je užasna. To je jako razočaravajuće... Kada njegove politike podupiru procvat čovječanstva i rješavanje klimatske krize, to može imati vrlo velik utjecaj na dobro. Kada nazaduju, nekad imaju tendenciju dati dopuštenje drugim nacijama da nazaduju više nego što bi to inače učinile... Naporima COP-a šteti da premijer UK-a usvaja politike koje mogu koristiti samo industriji fosilnih goriva."

---

---

Kritike je pokupio i brazilski predsjednik Lula - kojem je klimatska kriza jedan od političkih prioriteta - nakon što je tijekom samita njegov ministar energetike objavio da se Brasilia planira približiti najvećem svjetskom naftnom kartelu, Opecu. Doduše, mora se reći i kako je od početka njegova mandata, u manje od godinu dana, krčenje šuma - koje čini oko polovicu ispuštanja ugljika u Brazilu - palo na najnižu razinu u pet godina. Njegova je vlada ujedno ojačala ciljeve smanjenja emisija, obećavši pad od 53 posto do 2030. u usporedbi s 2005. i neto nultu razinu do sredine stoljeća. Brazil je ove godine već uštedio 250 milijuna tona ugljika, što je jednako ukupnom iznosu za Argentinu. 

Nažalost, ali i sasvim, očekivano, susret COP28 su obilježile i osjetne napetosti zbog aktualnih svjetskih sukoba. To je već bilo očito kada su lideri Litve, Latvije i Poljske odbili pozirati na službenoj fotografiji svjetskih čelnika, zbog prisutnosti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. "Mi to zovemo obiteljskom fotografijom. Lukašenko nije dio naše obitelji. Bilo bi licemjerno stajati rame uz rame s čelnikom zemlje koja je postala pozadinska baza za rusku agresiju protiv Ukrajine i raspravljati o budućnosti svijeta i klimatskim promjenama kao da to nije ništa", pojasnio je litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

---

---

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pak nije održao prigodni govor, unatoč tome što je bio na dnevnom redu. Špekulira se da je to zbog neprijateljskog prijema koji je Izrael dobio na pozornici od strane nekih čelnika, uključujući kolumbijskog predsjednika Gustava Petra koji je govorio o "genocidu i barbarstvu puštenom na palestinski narod". Također, iransko izaslanstvo napustilo je UAE u znak protesta zbog prisutnosti izraelskih dužnosnika.

Kolumbijac je pak najavio službeno pridruživanje svoje zemlje savezu nacija koje pozivaju na sporazum o neširenju fosilnih goriva kako bi se spriječilo "sveubojstvo planeta Zemlje". Petro je pritom istaknuo da je potrebno novo tijelo koje će upravljati globalnom tranzicijom od ugljikovodika, nešto nalik dogovorima o smanjenju arsenala nuklearnog oružja. "Neki se mogu pitati: zašto bi predsjednik ove zemlje želio samoubojstvo gospodarstva koje se oslanja na fosilna goriva? Mi ovdje pokušavamo zaustaviti samoubojstvo, smrt svega što je živo, svega što postoji. Ovo nije ekonomsko samoubojstvo. Izbjegavamo sveubojstvo svijeta, planeta Zemlje. Nema druge formule, nema drugog puta. Sve ostalo je iluzija", poručio je Petro.

---

---

Ali istinska zaštita civilizacije zahtijevat će širu promjenu prioriteta, kaže Transnacionalni institut, međunarodna istraživačka organizacija. Naime, preusmjeravanjem samo pet posto globalnih vojnih proračuna, svijet bi mogao prikupiti više nego dovoljno sredstava za ispunjavanje opetovano kršenog (i jako konzervativnog) godišnjeg cilja financiranja klimatskih promjena od 100 milijardi dolara. Pritom, važno je znati da svjetske vojske proizvode najmanje 5,5 posto emisija stakleničkih plinova, što je više od Japana. Ali nijedna država nije dužna dostaviti podatke o vojnim emisijama zahvaljujući uspješnom lobiranju SAD-a na konferenciji u Kyotu 1997. godine. Vojna potrošnja porasla je za više od četvrtine u prošlom desetljeću

Zemlje s najvećom vojskom, kažu istraživači, trebale bi snositi najveću odgovornost za smanjenje globalne potrošnje za obranu. Tu se prvenstveno misli na NATO, čije članice čine polovicu globalne vojne potrošnje, pri čemu je njihov vođa SAD najveći svjetski institucionalni emiter. Ono što je svakako zabrinjavajuće jest da su NATO zemlje za 2024. učvrstile trajnu obvezu ulaganja najmanje dva posto svojih nacionalnih proračuna u svoje vojske. Ako se to obećanje ispuni, do 2028. bi ta dodatna sredstva bila dovoljna za plaćanje svih potrebnih klimatskih prilagodbi u teško pogođenim zemljama tijekom sedam godina.

A kao šlag na kraju dolazi spoznaja da NATO trenutno prodaje oružje u 39 od 40 klimatski najosjetljivijih zemalja, od kojih je 17 već u oružanom sukobu. "To je prava perverzija: umjesto da pružamo podršku zajednicama, mi zapravo situaciju činimo opasnijom i nestabilnijom", izjavio je Nick Buxton iz Transnacionalnog instituta.

Doduše, perverzije su upravo ono što smo već naviknuli gledati i slušati na COP-ovim sve impotentnijim seansama.

---

"Velika ugljična podjela"

Najbogatijih jedan posto čovječanstva je odgovorno za više emisija ugljika od najsiromašnijih 66 posto, otkriva novo izvješće Oxfama. Ova elitna skupina, koju čini 77 milijuna ljudi s plaćama većim od 140.000 dolara godišnje, je odgovorna za 16 posto svih emisija CO2 u 2019., koje su dovoljne da izazovu 1,3 milijuna smrtnih slučajeva zbog vrućine. 

Izvješće otkriva da bi bilo potrebno oko 1.500 godina da netko u donjih 99 posto proizvede onoliko ugljika koliko najbogatiji milijarderi emitiraju u jednoj godini. Pritom su ekstravagantni ugljični otisci 0,1 posto najbogatijih - od superjahti, privatnih zrakoplova i vila do svemirskih letova i bunkera sudnjeg dana - 77 puta veći od gornje razine potrebne da globalno zagrijavanje ne prijeđe granicu od 1,5 posto.

Oxfam sugerira da bi porez od 60 posto na prihode jedan posto najbogatijih prikupio 6,4 bilijuna dolara godišnje i mogao smanjiti emisije za 695 milijuna tona, što je više od otiska Ujedinjenog Kraljevstva 2019. godine.

---

---

Što donosi nedjelovanje?

I iz Međunarodne unije za očuvanje prirode upozoravaju da bi nepoduzimanje mjera do sredine stoljeća moglo rezultirati izumiranjem, brzim širenjem invazivnih vrsta, plastičnim onečišćenjem golemih razmjera, opadanjem riblje populacije i nestajanjem šuma, pri čemu će više od četvrtine svih biljnih i životinjskih vrsta biti u opasnosti su od izumiranja. Kako bi se ovome suprotstavilo, čovječanstvo mora, između ostalog, usvojiti ekološki prihvatljivije poljoprivredne prakse, smanjiti potrošnju mesa i dramatično smanjiti upotrebu fosilnih goriva.

Juan Lucas Restrepo, glavni direktor Alliance of Bioversity International, kaže da bi klimatska kriza mogla predstavljati veliki izazov budućim opskrbama hranom u južnoj Aziji: "Rastuće temperature, dugotrajne suše i ekstremne klimatske prilike već mijenjaju prirodno stanište u kojem rastu mnoge vrste usjeva, s negativnim učincima na prinose i sigurnost hrane. Ovo je velika prijetnja ekološkoj, društvenoj i gospodarskoj održivosti u regiji. Ako se ovaj trend nastavi, to će ograničiti dostupnost hrane i povećati cijene hrane, što će rezultirati sve većom pothranjenošću." 

Unai Pascual iz Baskijskog centra za klimatske promjene primjećuje da će rast stanovništva i urbanizacija dodatno opteretili potražnju za resursima, ako se njima ne bi upravljalo na odgovarajući način. "Više od dvije trećine predviđene populacije od 10 milijardi ljudi živjet će u gradovima do 2050. godine. To će povećati energetske potrebe za upravljanje rastućom složenošću urbanog metabolizma. Gradovi će također povećati potražnju za iskorištavanjem prirodnih resursa, uz strašne rizike za zdravlje ekosustava. Sve veći udio stanovništva odvajat će se od prirode, fizički i psihički", rekao je Pascual.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cop28 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => cop28 2 0 16102 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-05 18:38:59 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-09 14:38:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-09 14:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Farsa u Dubaiju: dok samitom paradiraju lobisti fosilnih goriva, znanstvenici vrište: 'Granica od 1,5 stupnja je mrtva!' page_title=Farsa u Dubaiju: dok samitom paradiraju lobisti fosilnih goriva, znanstvenici vrište: 'Granica od 1,5 stupnja je mrtva!' [metakey] => Klimatske promjene, globalno zagrijavanje, al jaber, UAE, dubai, COP28, emisije, staklenički plinovi, fosilna goriva, nafta, plin, sunak, Gustavo Petro, NATO, Pariški sporazum, nuklearna energija, Al Gore, lula [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169398.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169392.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169393.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169394.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169396.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169397.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169399.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169400.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169401.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169450.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/05\/26169452.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Karim Sahib\/Afp","Karim Sahib\/Afp","Dominika Zarzycka\/Nurphoto Via Afp","Jakub Porzycki\/Nurphoto Via Afp","Jakub Porzycki\/Nurphoto Via Afp","Giuseppe Cacace\/Afp","Karim Sahib\/Afp","Dominika Zarzycka\/Nurphoto Via Afp","Dominika Zarzycka\/Nurphoto Via Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sultan Al Jaber<\/p>","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x659","hd_26169398_1920.jpg":"1920x1080","k_26169398_1280.jpg":"1280x1280","k_26169398_1024.jpg":"1024x1024","k_26169398_640.jpg":"640x640","k_26169398_480.jpg":"480x480","k_26169398_340.jpg":"340x340","k_26169398_220.jpg":"220x220","o_26169398_1280.jpg":"1280x823","o_26169398_1024.jpg":"1024x659","o_26169398_640.jpg":"640x411","o_26169398_480.jpg":"480x308","o_26169398_340.jpg":"340x218","o_26169398_220.jpg":"220x141","h_26169398_1280.jpg":"1280x854","h_26169398_1024.jpg":"1024x683","h_26169398_640.jpg":"640x427","h_26169398_480.jpg":"480x320","h_26169398_340.jpg":"340x227","h_26169398_220.jpg":"220x147","pp_26169398_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169398_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169398_640.jpg":"640x814","pp_26169398_480.jpg":"480x611","pp_26169398_340.jpg":"340x432","pp_26169398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169392_1920.jpg":"1920x1080","k_26169392_1280.jpg":"1280x1280","k_26169392_1024.jpg":"1024x1024","k_26169392_640.jpg":"640x640","k_26169392_480.jpg":"480x480","k_26169392_340.jpg":"340x340","k_26169392_220.jpg":"220x220","o_26169392_1280.jpg":"1280x852","o_26169392_1024.jpg":"1024x682","o_26169392_640.jpg":"640x426","o_26169392_480.jpg":"480x319","o_26169392_340.jpg":"340x226","o_26169392_220.jpg":"220x146","h_26169392_1280.jpg":"1280x854","h_26169392_1024.jpg":"1024x683","h_26169392_640.jpg":"640x427","h_26169392_480.jpg":"480x320","h_26169392_340.jpg":"340x227","h_26169392_220.jpg":"220x147","pp_26169392_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169392_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169392_640.jpg":"640x814","pp_26169392_480.jpg":"480x611","pp_26169392_340.jpg":"340x432","pp_26169392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169393_1920.jpg":"1920x1080","k_26169393_1280.jpg":"1280x1280","k_26169393_1024.jpg":"1024x1024","k_26169393_640.jpg":"640x640","k_26169393_480.jpg":"480x480","k_26169393_340.jpg":"340x340","k_26169393_220.jpg":"220x220","o_26169393_1280.jpg":"1280x852","o_26169393_1024.jpg":"1024x682","o_26169393_640.jpg":"640x426","o_26169393_480.jpg":"480x319","o_26169393_340.jpg":"340x226","o_26169393_220.jpg":"220x146","h_26169393_1280.jpg":"1280x854","h_26169393_1024.jpg":"1024x683","h_26169393_640.jpg":"640x427","h_26169393_480.jpg":"480x320","h_26169393_340.jpg":"340x227","h_26169393_220.jpg":"220x147","pp_26169393_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169393_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169393_640.jpg":"640x814","pp_26169393_480.jpg":"480x611","pp_26169393_340.jpg":"340x432","pp_26169393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169394_1920.jpg":"1920x1080","k_26169394_1280.jpg":"1280x1280","k_26169394_1024.jpg":"1024x1024","k_26169394_640.jpg":"640x640","k_26169394_480.jpg":"480x480","k_26169394_340.jpg":"340x340","k_26169394_220.jpg":"220x220","o_26169394_1280.jpg":"1280x852","o_26169394_1024.jpg":"1024x682","o_26169394_640.jpg":"640x426","o_26169394_480.jpg":"480x319","o_26169394_340.jpg":"340x226","o_26169394_220.jpg":"220x146","h_26169394_1280.jpg":"1280x854","h_26169394_1024.jpg":"1024x683","h_26169394_640.jpg":"640x427","h_26169394_480.jpg":"480x320","h_26169394_340.jpg":"340x227","h_26169394_220.jpg":"220x147","pp_26169394_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169394_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169394_640.jpg":"640x814","pp_26169394_480.jpg":"480x611","pp_26169394_340.jpg":"340x432","pp_26169394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169396_1920.jpg":"1920x1080","k_26169396_1280.jpg":"1280x1280","k_26169396_1024.jpg":"1024x1024","k_26169396_640.jpg":"640x640","k_26169396_480.jpg":"480x480","k_26169396_340.jpg":"340x340","k_26169396_220.jpg":"220x220","o_26169396_1280.jpg":"1280x852","o_26169396_1024.jpg":"1024x682","o_26169396_640.jpg":"640x426","o_26169396_480.jpg":"480x319","o_26169396_340.jpg":"340x226","o_26169396_220.jpg":"220x146","h_26169396_1280.jpg":"1280x854","h_26169396_1024.jpg":"1024x683","h_26169396_640.jpg":"640x427","h_26169396_480.jpg":"480x320","h_26169396_340.jpg":"340x227","h_26169396_220.jpg":"220x147","pp_26169396_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169396_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169396_640.jpg":"640x814","pp_26169396_480.jpg":"480x611","pp_26169396_340.jpg":"340x432","pp_26169396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169397_1920.jpg":"1920x1080","k_26169397_1280.jpg":"1280x1280","k_26169397_1024.jpg":"1024x1024","k_26169397_640.jpg":"640x640","k_26169397_480.jpg":"480x480","k_26169397_340.jpg":"340x340","k_26169397_220.jpg":"220x220","o_26169397_1280.jpg":"1280x852","o_26169397_1024.jpg":"1024x682","o_26169397_640.jpg":"640x426","o_26169397_480.jpg":"480x319","o_26169397_340.jpg":"340x226","o_26169397_220.jpg":"220x146","h_26169397_1280.jpg":"1280x854","h_26169397_1024.jpg":"1024x683","h_26169397_640.jpg":"640x427","h_26169397_480.jpg":"480x320","h_26169397_340.jpg":"340x227","h_26169397_220.jpg":"220x147","pp_26169397_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169397_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169397_640.jpg":"640x814","pp_26169397_480.jpg":"480x611","pp_26169397_340.jpg":"340x432","pp_26169397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169399_1920.jpg":"1920x1080","k_26169399_1280.jpg":"1280x1280","k_26169399_1024.jpg":"1024x1024","k_26169399_640.jpg":"640x640","k_26169399_480.jpg":"480x480","k_26169399_340.jpg":"340x340","k_26169399_220.jpg":"220x220","o_26169399_1280.jpg":"1280x852","o_26169399_1024.jpg":"1024x682","o_26169399_640.jpg":"640x426","o_26169399_480.jpg":"480x319","o_26169399_340.jpg":"340x226","o_26169399_220.jpg":"220x146","h_26169399_1280.jpg":"1280x854","h_26169399_1024.jpg":"1024x683","h_26169399_640.jpg":"640x427","h_26169399_480.jpg":"480x320","h_26169399_340.jpg":"340x227","h_26169399_220.jpg":"220x147","pp_26169399_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169399_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169399_640.jpg":"640x814","pp_26169399_480.jpg":"480x611","pp_26169399_340.jpg":"340x432","pp_26169399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169400_1920.jpg":"1920x1080","k_26169400_1280.jpg":"1280x1280","k_26169400_1024.jpg":"1024x1024","k_26169400_640.jpg":"640x640","k_26169400_480.jpg":"480x480","k_26169400_340.jpg":"340x340","k_26169400_220.jpg":"220x220","o_26169400_1280.jpg":"1280x852","o_26169400_1024.jpg":"1024x682","o_26169400_640.jpg":"640x426","o_26169400_480.jpg":"480x319","o_26169400_340.jpg":"340x226","o_26169400_220.jpg":"220x146","h_26169400_1280.jpg":"1280x854","h_26169400_1024.jpg":"1024x683","h_26169400_640.jpg":"640x427","h_26169400_480.jpg":"480x320","h_26169400_340.jpg":"340x227","h_26169400_220.jpg":"220x147","pp_26169400_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169400_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169400_640.jpg":"640x814","pp_26169400_480.jpg":"480x611","pp_26169400_340.jpg":"340x432","pp_26169400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26169401_1920.jpg":"1920x1080","k_26169401_1280.jpg":"1280x1280","k_26169401_1024.jpg":"1024x1024","k_26169401_640.jpg":"640x640","k_26169401_480.jpg":"480x480","k_26169401_340.jpg":"340x340","k_26169401_220.jpg":"220x220","o_26169401_1280.jpg":"1280x852","o_26169401_1024.jpg":"1024x682","o_26169401_640.jpg":"640x426","o_26169401_480.jpg":"480x319","o_26169401_340.jpg":"340x226","o_26169401_220.jpg":"220x146","h_26169401_1280.jpg":"1280x854","h_26169401_1024.jpg":"1024x683","h_26169401_640.jpg":"640x427","h_26169401_480.jpg":"480x320","h_26169401_340.jpg":"340x227","h_26169401_220.jpg":"220x147","pp_26169401_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169401_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169401_640.jpg":"640x814","pp_26169401_480.jpg":"480x611","pp_26169401_340.jpg":"340x432","pp_26169401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x950","hd_26169450_1920.jpg":"1920x1080","k_26169450_1280.jpg":"1280x1280","k_26169450_1024.jpg":"1024x1024","k_26169450_640.jpg":"640x640","k_26169450_480.jpg":"480x480","k_26169450_340.jpg":"340x340","k_26169450_220.jpg":"220x220","o_26169450_1280.jpg":"1280x633","o_26169450_1024.jpg":"1024x506","o_26169450_640.jpg":"640x316","o_26169450_480.jpg":"480x237","o_26169450_340.jpg":"340x168","o_26169450_220.jpg":"220x108","h_26169450_1280.jpg":"1280x854","h_26169450_1024.jpg":"1024x683","h_26169450_640.jpg":"640x427","h_26169450_480.jpg":"480x320","h_26169450_340.jpg":"340x227","h_26169450_220.jpg":"220x147","pp_26169450_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169450_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169450_640.jpg":"640x814","pp_26169450_480.jpg":"480x611","pp_26169450_340.jpg":"340x432","pp_26169450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26169452_1920.jpg":"1920x1080","k_26169452_1280.jpg":"1280x1280","k_26169452_1024.jpg":"1024x1024","k_26169452_640.jpg":"640x640","k_26169452_480.jpg":"480x480","k_26169452_340.jpg":"340x340","k_26169452_220.jpg":"220x220","o_26169452_1280.jpg":"1280x853","o_26169452_1024.jpg":"1024x682","o_26169452_640.jpg":"640x426","o_26169452_480.jpg":"480x320","o_26169452_340.jpg":"340x226","o_26169452_220.jpg":"220x146","h_26169452_1280.jpg":"1280x854","h_26169452_1024.jpg":"1024x683","h_26169452_640.jpg":"640x427","h_26169452_480.jpg":"480x320","h_26169452_340.jpg":"340x227","h_26169452_220.jpg":"220x147","pp_26169452_1280.jpg":"1280x1628","pp_26169452_1024.jpg":"1024x1303","pp_26169452_640.jpg":"640x814","pp_26169452_480.jpg":"480x611","pp_26169452_340.jpg":"340x432","pp_26169452_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15640092 Threads: 5 Questions: 3222034732 Slow queries: 7283118 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236385737 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/farsa-u-dubaiju-dok-samitom-paradiraju-lobisti-fosilnih-goriva-znanstvenici-vriste-granica-od-1-5-stupnja-je-mrtva-1346110 [printLink] => /vijesti/svijet/farsa-u-dubaiju-dok-samitom-paradiraju-lobisti-fosilnih-goriva-znanstvenici-vriste-granica-od-1-5-stupnja-je-mrtva-1346110?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418529 [name] => klimatske promjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klimatske-promjene [link] => /tag/klimatske-promjene ) [1] => stdClass Object ( [id] => 512655 [name] => globalno zagrijavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => globalno-zagrijavanje [link] => /tag/globalno-zagrijavanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 739955 [name] => al jaber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-09 15:38:29 [main_article_id] => 0 [alias] => al-jaber [link] => /tag/al-jaber ) [3] => stdClass Object ( [id] => 37015 [name] => uae [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uae [link] => /tag/uae ) [4] => stdClass Object ( [id] => 306003 [name] => dubai [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubai [link] => /tag/dubai ) [5] => stdClass Object ( [id] => 736519 [name] => COP28 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-13 09:28:47 [main_article_id] => 0 [alias] => cop28 [link] => /tag/cop28 ) [6] => stdClass Object ( [id] => 659337 [name] => emisije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 17:11:29 [main_article_id] => 0 [alias] => emisije [link] => /tag/emisije ) [7] => stdClass Object ( [id] => 342133 [name] => staklenički plinovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => staklenicki-plinovi [link] => /tag/staklenicki-plinovi ) [8] => stdClass Object ( [id] => 623554 [name] => fosilna goriva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-21 09:39:16 [main_article_id] => 0 [alias] => fosilna-goriva [link] => /tag/fosilna-goriva ) [9] => stdClass Object ( [id] => 385752 [name] => nafta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nafta [link] => /tag/nafta ) [10] => stdClass Object ( [id] => 368632 [name] => plin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plin [link] => /tag/plin ) [11] => stdClass Object ( [id] => 706798 [name] => sunak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-20 12:35:49 [main_article_id] => 0 [alias] => sunak [link] => /tag/sunak ) [12] => stdClass Object ( [id] => 678959 [name] => Gustavo Petro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-29 08:59:11 [main_article_id] => 0 [alias] => gustavo-petro [link] => /tag/gustavo-petro ) [13] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [14] => stdClass Object ( [id] => 320464 [name] => Pariški sporazum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pariski-sporazum [link] => /tag/pariski-sporazum ) [15] => stdClass Object ( [id] => 255651 [name] => Nuklearna energija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearna-energija [link] => /tag/nuklearna-energija ) [16] => stdClass Object ( [id] => 614664 [name] => Al Gore [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-09 09:05:56 [main_article_id] => 0 [alias] => al-gore [link] => /tag/al-gore ) [17] => stdClass Object ( [id] => 699104 [name] => lula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-04 21:59:53 [main_article_id] => 0 [alias] => lula [link] => /tag/lula ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cop28 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Farsa u Dubaiju: dok samitom paradiraju lobisti fosilnih goriva, znanstvenici vrište: ‘Granica od 1,5 stupnja je mrtva!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169398.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Karim Sahib/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169398.jpg [title] => Karim Sahib/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169392.jpg [title] =>

Sultan Al Jaber

Karim Sahib/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169393.jpg [title] => Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169394.jpg [title] => Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169396.jpg [title] => Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169397.jpg [title] => Giuseppe Cacace/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169399.jpg [title] => Karim Sahib/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169400.jpg [title] => Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169401.jpg [title] => Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169450.jpg [title] => /Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/05/26169452.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je 2022. sponzor Konvencije o promjeni klime (COP) bila Coca-Cola - korporacija koju je petu godinu zaredom organizacija Break Free From Plastic rangirala kao najvećeg svjetskog zagađivača plastikom - ove godine se borba za spas planeta premjestila u zemlju koja je jedna od 10 najvećih svjetskih proizvođača nafte - Ujedinjene Arapske Emirate. I ne samo to, nego je glavni predsjedavajući Sultan Al Jaber, nacionalni ministar industrije i napredne tehnologije, ali i izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), čiji je cilj "istraživanje nerazvijenih naftnih i plinskih potencijala". 

A ima li boljeg mjesta za takvo istraživanje od skupa rekordnog broja lobista za fosilna goriva (njih najmanje 2.456)? Naime, procurjeli dokumenti su otkrili planove Adnoca za unaprjeđenje "strateškog partnerstva" s Kinom, "procjenu prilike za LNG" u Mozambiku, Kanadi i Australiji te "spremnost" za podršku Kolumbiji u razvoju njezinih izvora fosilnih goriva. Nakon ovoga je postalo jasnije zašto je Al Jaber najavio udvostručenje proizvodnje tvrtke do 2027. godine. 

Iako je kazao da mu je "jedini cilj" postizanje ambicioznog klimatskog pakta do kraja pregovora, koji bi mogao donijeti "ishod bez presedana" te nam je "nadohvat ruke", predsjedavajući je također jasno dao do znanja da će nastaviti proizvoditi fosilna goriva "sve dok to tržište zahtijeva". Ovakvo rezoniranje postaje nešto jasnije spoznajnom da Al Jaber smatra kako "ne postoji znanost ili scenarij koji kaže da je postupno ukidanje fosilnih goriva ono što će postići (zagrijavanje manje od) 1,5 stupnjeva (u odnosu na predindustrijski period)”.

Kada su ga novinari napali zbog ovakvih izjava, predsjedavajući je rekao: "Pokažite mi plan za postupno ukidanje fosilnih goriva koji će omogućiti održiv socioekonomski razvoj, osim ako ne želite vratiti svijet natrag u špilje."

---

image

Sultan Al Jaber

Karim Sahib/Afp
---

---

Sponzori zagađivači

Otkriveno je da većina tvrtki koje sponzoriraju COP28 nisu predane smanjenju svojih emisija stakleničkih plinova u skladu s globalno priznatim neto nultim ciljevima. Štoviše, samo se jedan od 20-ak sponzora službeno obvezao na ovakva nastojanja; i to tvrtka za obnovljivu energiju Iberdrola.

Čak ni računovodstvena kompanija EY - koja je angažirana kao neovisni verifikator klimatskih rekorda svih sponzora - nije potpisala da će poštivati predloženu shemu.

---

Aktivisti su, očekivano, osudili "zagađujući utjecaj" Al Jaberovog kumovanja glavnom klimatskom događaju. Greenpeace je zbog toga "duboko uznemiren", a iz Fossil Free Londona su rekli da je ono "više od satire". Tom Evans, politički savjetnik za klimatsku diplomaciju u think-tanku E3G, organizaciju COP-a nazvao je "pučem", dok je Christian Aid poručio: "Sukob interesa je očit... imati naftnog baruna koji vodi globalne razgovore o klimi je kao staviti antivaksera da bude zadužen za odgovor na Covid-19."

Zanimljivo je napomenuti i kako se konferencijskim salama Dubaija ovih dana kreću predstavnici tvrtki kao što su Shell, Total i Exxon, i to u broju koji nadmašuje delegacije svih zemalja osim Brazila (3.081) i zemlje domaćina (4.409). Pritom je lobista fosilnih goriva čak sedam puta više nego predstavnika domorodačkog stanovništva. Caroline Muturi, koordinatorica organizacije Ibon Africa to je komentirala riječima: "Ova otkrića nam govore da dinamika unutar ovih prostora ostaje fundamentalno kolonijalna. COP-ovi su postali avenija za te korporacije kroz koju greenwashaju svoje zagađujuće poslove i opasno odvraćaju pozornost od stvarnih klimatskih akcija."

---

image
Karim Sahib/Afp
---

Doduše, Al Jaber je već prvi dan konferencije uspio obvezati grupu od oko 50 vodećih naftnih i plinskih kompanija (koje obuhvaćaju 15 posto stakleničkih emisija) na smanjenje emisija iz svojih operacija na neto nulu do 2050. godine. Pritom, Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi fosilna industrija trebala uložiti 600 milijardi dolara kako bi prepolovila svoje poslovne emisije do 2030., što bi bio "samo djelić" rekordnog prihoda koji su zaradili prošle godine zbog skokovitog rasta cijena.

Međutim, ovaj dogovor nije obuhvatio većinu stakleničkih plinova koji nastaju izgaranjem naftnih i plinskih proizvoda od strane krajnjih potrošača, pri čemu niti jedna tvrtka nije pristala smanjiti proizvodnju. Britanski akademik i stručnjak za ugljični otisak Mike Berners-Lee opisao je paket kao "glupost", kazavši da je "2050. puno prekasno, osim ako se odmah ne naprave veliki rezovi". 

Glavni tajnik UN-a António Guterres je također kritizirao ove planove rekavši da "očito ne ispunjavaju ono što je potrebno", kao ni da "ne govore ništa o uklanjanju emisija iz potrošnje fosilnih goriva". "Znanost je jasna: moramo postupno ukinuti fosilna goriva unutar vremenskog okvira kompatibilnog s ograničavanjem globalnog zatopljenja na 1,5 Celzija", istaknuo je šef UN-a. Guterres je komentirao i rezoluciju 116 zemalja za utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030. kao "dobrodošlu", ali kojoj "nedostaje sveobuhvatna strategija za rješavanje našeg oslanjanja na fosilna goriva".

---

image
Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp
---

Uoči susreta u Dubaiju, Program UN-a za okoliš izdao je oštro upozorenje o tome da su nacionalne politike smanjenja ugljika toliko neadekvatne da bi se u ovom stoljeću moglo postići grijanje od čak tri stupnja iznad predindustrijskih razina. "Nastavak ovim putem značit će neizrecivu patnju. Veliki dijelovi našeg planeta postat će nenastanjivi, stvarajući stotine milijuna izbjeglica, neviđenu glad i ozbiljne političke sukobe", stoji u pismu Scientist Rebelliona. Ali, naglašava se, "ne moramo se predati ovoj budućnosti" jer su "rješenja dostupna" te njihova provedba ovisi o "mobilizaciji društva velikih razmjera" kako bi se nadvladalo interesne skupine koje profitiraju od statusa quo.

Doduše, neki smatraju kako je borba s tih famoznih 1,5 stupnjeva iz Pariškog sporazuma već izgubljena. Naime, vodeći svjetski znanstvenici su u nedjelju, u tradicionalnom obraćanju COP-u, iznijeli mišljenje da prekoračenje tog limita "postaje neizbježno", prvenstveno zbog toga što svijet nije smanjio emisije stakleničkih plinova. Ako se pak nastavi s praksom sagorijevanja ugljika po sadašnjim stopama, granica od 1,5 će biti dostignuta za otprilike šest godina

Međuvladin panel UN-a o klimatskim promjenama, najveći svjetski autoritet za znanost o klimi, kaže da globalne emisije moraju pasti za nevjerojatnih 42 posto u sljedećih šest godina kako bi se pariški cilj održao na životu. Također je nužno da se spuste na neto nulu do sredine stoljeća. Čak bi i tada uspjeh bio "samo možda", rekao je Nico Wunderling, znanstvenik s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime u Njemačkoj i jedan od autora izvješća.

---

image
/Shutterstock
---

A već sada smo opako blizu. Već sada je očito da će svijet u 2023. svijet dosegnuti globalno zatopljenje od oko 1.4 stupnja iznad predindustrijskih razina, što će biti najtoplija zabilježena godina otkad je mjerenja. Usporedbe radi, recimo, 2016. je bila 0,2 stupnja hladnija.  

“Razine stakleničkih plinova su rekordno visoke. Globalne temperature su rekordno visoke. Porast razine mora je rekordan. Antarktički morski led je rekordno nizak. To je zaglušujuća kakofonija oborenih rekorda. Ovo je više od obične statistike. Ekstremni vremenski uvjeti svakodnevno uništavaju živote i sredstva za život, naglašavajući imperativnu potrebu da svi budu zaštićeni službama ranog upozoravanja. Ne možemo se vratiti na klimu 20. stoljeća, ali moramo djelovati sada kako bismo ograničili rizike od sve negostoljubivije klime u ovom i narednim stoljećima", poručio je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.

Svakako, svijet će ove godine spaliti više ugljena, nafte i plina nego 2022., pumpajući 1,1 posto više ugljičnog dioksida u atmosferu. Zbog ovoga je Climate Action Tracker čak blago povisio svoje projekcije budućeg zatopljenja iznad procjena koje je dao na konferenciji u Glasgowu prije dvije godine. Po njima, održavanje zagrijavanja ispod 1,5 Celzijusa zahtijevalo bi postizanje neto nulte emisije prije 2040. godine. "Čovjek bi pomislio da će ekstremni događaji diljem svijeta potaknuti akciju, ali čini se da vlade nisu svjesne, nekako misleći da će gaženje vode pomoći nositi se s bujicom utjecaja", primijetila je Claire Stockwell, analitičarka u Climate Analyticsu i glavna autorica ovog izvješća.

---

---

Ono, pak, što je COP28 dosada postigao jest to da su 22 zemlje obećale utrostručiti kapacitet nuklearne energije do 2050., uz objašnjenje da je oživljavanje nuklearne energije ključno za smanjenje emisija ugljika. Među njima su SAD, Kanada, Francuska, UK, Južna Koreja, Švedska i UAE. Američki izaslanik John Kerry kazao je da je znanost pokazala da "ne možete doći do nulte vrijednosti 2050. bez nuklearne energije", dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je ona "nezamjenjivo rješenje" za suzbijanje klimatskih promjena.

David Tong, istraživač u Oil Change Internationalu, ukazao je pak da su ova obećanja odvojena od stvarnosti, pošto je nuklearna energija preskupa i prespora. "To je samosvrsishodno političko obećanje koje ne odražava ulogu koju će nuklearna energija vjerojatno igrati u energetskoj tranziciji", rekao je. Masayoshi Iyoda, japanski aktivist, naveo je da nuklearna energija opasno odvlači pažnju od ciljeva dekarbonizacije. “Već imamo jeftinija, sigurnija, demokratskija i brža rješenja za klimatsku krizu, a to su obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost", kazao je Iyoda.

---

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp
---

Postignut je i dogovor za pomoć najsiromašnijim i najugroženijim zemljama svijeta u financiranju rastućih troškova uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama i katastrofama kao što su porast razine mora, zakiseljavanje oceana i otapanje ledenjaka. Početna sredstva iznose blizu 429 milijuna dolara, od kojih će 245 milijuna doći iz EU-a, 75 milijuna iz Velike Britanije, 24,5 milijuna iz SAD-a i 10 milijuna iz Japana.

Doduše, procjenjuje se da će zemlje u razvoju trebati 2.4 bilijuna dolara godišnje kako bi ograničile emisije i prilagodile se izazovima koje donose klimatske promjene. Mohamed Adow, direktor Power Shift Africa, rekao je da je "sjajno" vidjeti osnivanje fonda za gubitke i štete, ali da su početna obećanja o financiranju "jasno neadekvatna". "To će biti kap u moru u usporedbi s razmjerom potrebe koju trebaju riješiti. Konkretno, iznos koji su objavile SAD je neugodan za predsjednika Bidena."

Američko izaslanstvo jest predstavilo neke značajne akcije u Dubaiju, uključujući nove propise za smanjenje emisija metana iz svog sektora fosilnih goriva, kao i odluku da se pridruži obećanju da neće graditi nove elektrane na ugljen. Međutim, SAD se našao na meti kritika zbog simboličnog odsustva Bidena, ali i tekućeg širenja projekta bušenja u potrazi za naftom i plinom. Iako je već vodeći svjetski proizvođač ugljikovodika, očekuje se da će Amerika ove godine dodatno oboriti rekorde u eksploataciji.

---

image
/Shutterstock
---

Pod udarom se našao i britanski premijer Rishi Sunak koji je zbog zalaganja za ukidanje fosilnih goriva na COP-u optužen za licemjerje. Naime, on je prošlog mjeseca podržao dodatna istraživanja nafte i plina u Sjevernom moru, što je užasnulo ekologe. To je uslijedilo nakon smanjivanja drugih zelenih obveza, uključujući odgode zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila te postupno ukidanje plinskih kotlova.

Brojni članovi međunarodnih izaslanstava su ovo ocijenili kao nekoherentan pristup i odstupanje UK-a s pozicije globalnog lidera po pitanju klime. Sunakov nedostatak "dosljednosti" ismijao je i bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore, kazavši: "Nisam impresioniran klimatskom politikom premijera Sunaka. Mislim da je užasna. To je jako razočaravajuće... Kada njegove politike podupiru procvat čovječanstva i rješavanje klimatske krize, to može imati vrlo velik utjecaj na dobro. Kada nazaduju, nekad imaju tendenciju dati dopuštenje drugim nacijama da nazaduju više nego što bi to inače učinile... Naporima COP-a šteti da premijer UK-a usvaja politike koje mogu koristiti samo industriji fosilnih goriva."

---

---

Kritike je pokupio i brazilski predsjednik Lula - kojem je klimatska kriza jedan od političkih prioriteta - nakon što je tijekom samita njegov ministar energetike objavio da se Brasilia planira približiti najvećem svjetskom naftnom kartelu, Opecu. Doduše, mora se reći i kako je od početka njegova mandata, u manje od godinu dana, krčenje šuma - koje čini oko polovicu ispuštanja ugljika u Brazilu - palo na najnižu razinu u pet godina. Njegova je vlada ujedno ojačala ciljeve smanjenja emisija, obećavši pad od 53 posto do 2030. u usporedbi s 2005. i neto nultu razinu do sredine stoljeća. Brazil je ove godine već uštedio 250 milijuna tona ugljika, što je jednako ukupnom iznosu za Argentinu. 

Nažalost, ali i sasvim, očekivano, susret COP28 su obilježile i osjetne napetosti zbog aktualnih svjetskih sukoba. To je već bilo očito kada su lideri Litve, Latvije i Poljske odbili pozirati na službenoj fotografiji svjetskih čelnika, zbog prisutnosti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. "Mi to zovemo obiteljskom fotografijom. Lukašenko nije dio naše obitelji. Bilo bi licemjerno stajati rame uz rame s čelnikom zemlje koja je postala pozadinska baza za rusku agresiju protiv Ukrajine i raspravljati o budućnosti svijeta i klimatskim promjenama kao da to nije ništa", pojasnio je litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

---

---

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pak nije održao prigodni govor, unatoč tome što je bio na dnevnom redu. Špekulira se da je to zbog neprijateljskog prijema koji je Izrael dobio na pozornici od strane nekih čelnika, uključujući kolumbijskog predsjednika Gustava Petra koji je govorio o "genocidu i barbarstvu puštenom na palestinski narod". Također, iransko izaslanstvo napustilo je UAE u znak protesta zbog prisutnosti izraelskih dužnosnika.

Kolumbijac je pak najavio službeno pridruživanje svoje zemlje savezu nacija koje pozivaju na sporazum o neširenju fosilnih goriva kako bi se spriječilo "sveubojstvo planeta Zemlje". Petro je pritom istaknuo da je potrebno novo tijelo koje će upravljati globalnom tranzicijom od ugljikovodika, nešto nalik dogovorima o smanjenju arsenala nuklearnog oružja. "Neki se mogu pitati: zašto bi predsjednik ove zemlje želio samoubojstvo gospodarstva koje se oslanja na fosilna goriva? Mi ovdje pokušavamo zaustaviti samoubojstvo, smrt svega što je živo, svega što postoji. Ovo nije ekonomsko samoubojstvo. Izbjegavamo sveubojstvo svijeta, planeta Zemlje. Nema druge formule, nema drugog puta. Sve ostalo je iluzija", poručio je Petro.

---

---

Ali istinska zaštita civilizacije zahtijevat će širu promjenu prioriteta, kaže Transnacionalni institut, međunarodna istraživačka organizacija. Naime, preusmjeravanjem samo pet posto globalnih vojnih proračuna, svijet bi mogao prikupiti više nego dovoljno sredstava za ispunjavanje opetovano kršenog (i jako konzervativnog) godišnjeg cilja financiranja klimatskih promjena od 100 milijardi dolara. Pritom, važno je znati da svjetske vojske proizvode najmanje 5,5 posto emisija stakleničkih plinova, što je više od Japana. Ali nijedna država nije dužna dostaviti podatke o vojnim emisijama zahvaljujući uspješnom lobiranju SAD-a na konferenciji u Kyotu 1997. godine. Vojna potrošnja porasla je za više od četvrtine u prošlom desetljeću

Zemlje s najvećom vojskom, kažu istraživači, trebale bi snositi najveću odgovornost za smanjenje globalne potrošnje za obranu. Tu se prvenstveno misli na NATO, čije članice čine polovicu globalne vojne potrošnje, pri čemu je njihov vođa SAD najveći svjetski institucionalni emiter. Ono što je svakako zabrinjavajuće jest da su NATO zemlje za 2024. učvrstile trajnu obvezu ulaganja najmanje dva posto svojih nacionalnih proračuna u svoje vojske. Ako se to obećanje ispuni, do 2028. bi ta dodatna sredstva bila dovoljna za plaćanje svih potrebnih klimatskih prilagodbi u teško pogođenim zemljama tijekom sedam godina.

A kao šlag na kraju dolazi spoznaja da NATO trenutno prodaje oružje u 39 od 40 klimatski najosjetljivijih zemalja, od kojih je 17 već u oružanom sukobu. "To je prava perverzija: umjesto da pružamo podršku zajednicama, mi zapravo situaciju činimo opasnijom i nestabilnijom", izjavio je Nick Buxton iz Transnacionalnog instituta.

Doduše, perverzije su upravo ono što smo već naviknuli gledati i slušati na COP-ovim sve impotentnijim seansama.

---

"Velika ugljična podjela"

Najbogatijih jedan posto čovječanstva je odgovorno za više emisija ugljika od najsiromašnijih 66 posto, otkriva novo izvješće Oxfama. Ova elitna skupina, koju čini 77 milijuna ljudi s plaćama većim od 140.000 dolara godišnje, je odgovorna za 16 posto svih emisija CO2 u 2019., koje su dovoljne da izazovu 1,3 milijuna smrtnih slučajeva zbog vrućine. 

Izvješće otkriva da bi bilo potrebno oko 1.500 godina da netko u donjih 99 posto proizvede onoliko ugljika koliko najbogatiji milijarderi emitiraju u jednoj godini. Pritom su ekstravagantni ugljični otisci 0,1 posto najbogatijih - od superjahti, privatnih zrakoplova i vila do svemirskih letova i bunkera sudnjeg dana - 77 puta veći od gornje razine potrebne da globalno zagrijavanje ne prijeđe granicu od 1,5 posto.

Oxfam sugerira da bi porez od 60 posto na prihode jedan posto najbogatijih prikupio 6,4 bilijuna dolara godišnje i mogao smanjiti emisije za 695 milijuna tona, što je više od otiska Ujedinjenog Kraljevstva 2019. godine.

---

---

Što donosi nedjelovanje?

I iz Međunarodne unije za očuvanje prirode upozoravaju da bi nepoduzimanje mjera do sredine stoljeća moglo rezultirati izumiranjem, brzim širenjem invazivnih vrsta, plastičnim onečišćenjem golemih razmjera, opadanjem riblje populacije i nestajanjem šuma, pri čemu će više od četvrtine svih biljnih i životinjskih vrsta biti u opasnosti su od izumiranja. Kako bi se ovome suprotstavilo, čovječanstvo mora, između ostalog, usvojiti ekološki prihvatljivije poljoprivredne prakse, smanjiti potrošnju mesa i dramatično smanjiti upotrebu fosilnih goriva.

Juan Lucas Restrepo, glavni direktor Alliance of Bioversity International, kaže da bi klimatska kriza mogla predstavljati veliki izazov budućim opskrbama hranom u južnoj Aziji: "Rastuće temperature, dugotrajne suše i ekstremne klimatske prilike već mijenjaju prirodno stanište u kojem rastu mnoge vrste usjeva, s negativnim učincima na prinose i sigurnost hrane. Ovo je velika prijetnja ekološkoj, društvenoj i gospodarskoj održivosti u regiji. Ako se ovaj trend nastavi, to će ograničiti dostupnost hrane i povećati cijene hrane, što će rezultirati sve većom pothranjenošću." 

Unai Pascual iz Baskijskog centra za klimatske promjene primjećuje da će rast stanovništva i urbanizacija dodatno opteretili potražnju za resursima, ako se njima ne bi upravljalo na odgovarajući način. "Više od dvije trećine predviđene populacije od 10 milijardi ljudi živjet će u gradovima do 2050. godine. To će povećati energetske potrebe za upravljanje rastućom složenošću urbanog metabolizma. Gradovi će također povećati potražnju za iskorištavanjem prirodnih resursa, uz strašne rizike za zdravlje ekosustava. Sve veći udio stanovništva odvajat će se od prirode, fizički i psihički", rekao je Pascual.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Karim Sahib/Afp Karim Sahib/Afp Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp Giuseppe Cacace/Afp Karim Sahib/Afp Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp /Shutterstock /Shutterstock
Karim Sahib/Afp

Sultan Al Jaber

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/farsa-u-dubaiju-dok-samitom-paradiraju-lobisti-fosilnih-goriva-znanstvenici-vriste-granica-od-1-5-stupnja-je-mrtva-1346110 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c56dce87e42c5aca53860ce98593d800f6f45266 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Farsa+u+Dubaiju%3A+dok+samitom+paradiraju+lobisti+fosilnih+goriva%2C+znanstvenici+vri%C5%A1te%3A+%E2%80%98Granica+od+1%2C5+stupnja+je+mrtva%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ffarsa-u-dubaiju-dok-samitom-paradiraju-lobisti-fosilnih-goriva-znanstvenici-vriste-granica-od-1-5-stupnja-je-mrtva-1346110 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ffarsa-u-dubaiju-dok-samitom-paradiraju-lobisti-fosilnih-goriva-znanstvenici-vriste-granica-od-1-5-stupnja-je-mrtva-1346110 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cop28 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetcop28

Farsa u Dubaiju: dok samitom paradiraju lobisti fosilnih goriva, znanstvenici vrište: ‘Granica od 1,5 stupnja je mrtva!‘

Piše Marin Prvan
9. prosinca 2023. - 15:36

Nakon što je 2022. sponzor Konvencije o promjeni klime (COP) bila Coca-Cola - korporacija koju je petu godinu zaredom organizacija Break Free From Plastic rangirala kao najvećeg svjetskog zagađivača plastikom - ove godine se borba za spas planeta premjestila u zemlju koja je jedna od 10 najvećih svjetskih proizvođača nafte - Ujedinjene Arapske Emirate. I ne samo to, nego je glavni predsjedavajući Sultan Al Jaber, nacionalni ministar industrije i napredne tehnologije, ali i izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), čiji je cilj "istraživanje nerazvijenih naftnih i plinskih potencijala". 

A ima li boljeg mjesta za takvo istraživanje od skupa rekordnog broja lobista za fosilna goriva (njih najmanje 2.456)? Naime, procurjeli dokumenti su otkrili p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:39