stdClass Object ( [id] => 1363029 [title] => Komunistička partija Kine je stvorila zelenu silu s kojom se Zapad ne može nositi. ‘Mi smo megatrend, naviknite se‘ [alias] => komunisticka-partija-kine-je-stvorila-zelenu-silu-s-kojom-se-zapad-ne-moze-nositi-mi-smo-megatrend-naviknite-se [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kineski ministar trgovine Wang Wentao je krajem siječnja, prilikom procjene uvjeta svjetske trgovine u 2024., upozorio da je "okruženje loše". Kao glavne sputavajuće faktore je istaknuo rastući trgovinski protekcionizam i pojačane geopolitičke sukobe. Međutim, razlog za optimizam je pronašao u rekordnom izvozu - 30 posto većem nego godinu ranije - električnih vozila, proizvoda za solarnu energiju i litijskih baterija.

S druge strane (svijeta), Zapad je prestravljen kineskom ponudom jeftine zelene tehnologije njegovim građanima. Kako bi se tome suprotstavili, EU planira povećati carine na uvoz iz Kine, dok je SAD već uveo restrikcije izvoza visokotehnoloških isporuka Pekingu. 

"Globalna tržišta su preplavljena jeftinijim kineskim električnim autima čija se cijena drži umjetno niskom ogromnim državnim subvencijama. Ovo remeti naše tržište. A pošto ne prihvaćamo ovakav poremećaj iznutra našeg tržišta, nećemo ga prihvatiti ni izvana", slavodobitno je Ursula von der Leyen objavila ukidanje mogućnosti da Europljani dođu do jeftinih električnih vozila. Dobila je velik pljesak u EU parlamentu.

---

---

"Ako se to dogodi, nitko neće imati koristi", zabrinut je Wang Yong, profesor u Školi međunarodnih studija na Pekinškom sveučilištu. Njegovo mišljenje je da Kina i njeni glavni trgovinski partneri moraju smisliti "kreativna rješenja" kako bi izbjegli eskalaciju.

Financial Times navodi kako se kineski boom zelene industrije - razvijene spregom državne politike i financijske potpore "agresivnog privatnog sektora" - ne sviđa tržišno orijentiranom kapitalizmu razvijenih zemalja. Naime, Zapad želi da Kina razvodni svoju industrijsku politiku i usredotoči se na domaće gospodarstvo, dok se Komunističkoj partiji Kine (CCP) "očito sviđa ideja otvorenih trgovinskih odnosa (koji) su u skladu s načinom na koji oni žele voditi industrijsku politiku".

Dakle, u očima zapadnih lidera je Kina previše tržišno liberalna.

"Razvijene zemlje već dugo kukaju oko gospodarske politike Pekinga, ali za EU je nesrazmjer postao još hitniji 2022., kada je Kina zabilježila ‘povijesni‘ trgovinski suficit s blokom od gotovo 400 milijardi eura", navodi FT.

"Ne želimo vidjeti odvajanje od Kine. Ono što želimo vidjeti je smanjenje rizika", rekla je predsjednica Europske komisije u prosincu. Zanimljivo, to je upravo ono što CCP već desetljećima provodi; ambiciozne politike usmjerene na smanjenje ovisnosti gospodarstva o stranim zemljama. Ovaj trend je uzeo maha pod Xi Jinpingom, koji ga naziva imperativom nacionalne sigurnosti.

---

---

Kineski predsjednik je 2015. predstavio nacionalni strateški plan za daljnji razvoj nacionalnog gospodarstva, nazvan "Proizvedeno u Kini 2025." Ovaj model je imao za cilj odmaknuti Kinu od "svjetske tvornice" tj. proizvođača jeftine robe niske tehnologije prema tehnološki intenzivnijoj ekonomiji. Ono što je pritom zabrinulo zapadne čelnike bili su ambiciozni ciljevi Pekinga, koji su uključivali definirano povećanje tržišnih udjela u 10 strateških industrija; od IT-a i digitalnih alata do robotike, zrakoplovstva i vozila na alternativno napajanje.

Američka komora je, komentirajući ovaj plan, upozorila na povećanu "vjerojatnost rastuće neučinkovitosti i prekapacitiranosti u Kini, kao i distorzije prelijevanja na globalnoj razini", dok su strane poslovne grupacije koncept prozvale "merkantilističkim". Jörg Wuttke, bivši predsjednik Gospodarske komore Europske unije u Kini, dodatno je pak pojasnio što CCP pokušava: "(Tamo) svatko ima neiscrpnu zalihu zajmova i potporu lokalne vlade pa je zato normalno da, kad god Kina poveća obujam, na kraju postaje vrlo jeftina i tada ima samo jedan mehanizam za spašavanje. Taj se sigurnosni ventil zove izvoz."

Uskoro je postalo jasno da Zapad zaista ima razlog za brigu. Naime, u periodu 2019.-2023. je, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, Kina povećala ulaganja u zelenu tranziciju po godišnjoj stopi od nevjerojatnih 184 milijardi dolara. Paralelno, Europa je ostala na 154, a Sjedinjene Države na 97 milijardi. Bloomberg pak izvještava da je 2022. Peking uložio 546 milijardi dolara u obnovljive izvore energije ili - u odnosu na veličinu gospodarstva - tri puta više od EU-a te četiri od SAD-a.

---

---

Međutim, ono što je posebno zapanjujuće su, u stvari, sami rezultati tih ulaganja. Tako je Goldman Sachs zaključio da je Kina na putu da proizvede gotovo tri puta više energije iz vjetroturbina i solarnih panela nego što je njena vlada planirala. Uz tako ubrzan tempo razvoja ovih industrija, napominje GS, Kina bi mogla postati energetski samodostatna do 2060. i smanjiti uvoz energije za 10 posto do 2030. godine. 

Ali, to bi "bio samo početak", navodi se u izvješću. Analitičari Goldman Sachsa očekuju da je smanjenje uvoza energije od 50 posto moguće do ranih 2040-ih, ako se instalacije za obnovljive izvore ubrzaju u skladu s njihovim predviđanjima. Sve to bi, u konačnici, trebalo dovesti do nižih troškova energije za potrošače.

No podatak koji uistinu frapira jest da Peking proizvodi kapacitete obnovljive energije po stopi višoj nego ostatak svijeta zajedno; 56 posto globalnog udjela je prognoza IEA za iduće četiri godine. Dodatno, Kina čini 72 posto svjetske solarne proizvodnje i 50 posto vjetroturbina. "Procijenjena instalacija u Kini više je nego dvostruko veća od broja instalacija u SAD-u i Europi zajedno", piše Reuters, dok je kineska ekonomija 2022. proizvela duplo puta više zelene struje od američke. 

---

---

Uz to, Kina bi trebala udvostručiti svoje kapacitete te proizvesti 1200 GW energije vjetra i sunca do 2025. godine, dostižući tada svoj deklarirani cilj za 2030. Trenutno, kineski izvori energije koji nisu fosilna goriva sada čine 51 posto njezinih ukupnih instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije, i rastu. Po ovom pitanju, Peking je ispunio svoj cilj za 2025. dvije godine ranije.

Kina je posebno impresivna po pitanju solarne energije, čiji je potencijal do 2022. bio 96,6 GW, što je 42 posto cijelog planeta. Prošle godine je Peking osnažio ovu infrastrukturu za više od ukupnog instaliranog volumena SAD-a - gotovo četiri puta nadmašivši rezultat iz 2021.; cca 200 naspram 54 GW - te dodao više kapaciteta obnovljive energije nego Njemačka u posljednjih četvrt stoljeća. Štoviše, predviđa se da će do 2026. dosegnuti 1.000 GW (od današnjih 500 GW), što je otprilike ekvivalentno aktualnom ukupnom globalnom kapacitetu. Već danas Kina ima potentniju mrežu od SAD-a, Japana, Indije, Njemačke, Australije, Španjolske i Južne Koreje zajedno.

A koliko Kinezima dobro ide pokazuje to što proizvode 80 posto svjetskih solarnih panela, čiji je najveći kupac - na žalost Von der Leyen - Europa. Tako je u prvih šest mjeseci 2023. Europa kupila gotovo 60 posto svih solarnih modula izvezenih iz Kine. Peking čini i 50 posto ugradnje solarnih panela u svijetu te proizvodi nevjerojatnih 97 posto pločica od kojih se izrađuju solari. Također proizvodi i više od 80 posto polisilicija, ključne sirovine u opskrbnom lancu solarnih fotonaponskih uređaja.

---

---

---

Na rijeci Yalong
Golema hibridna elektrana

Ovog ljeta je Kina stavila u funkciju najveću svjetsku hibridnu solarno-hidroelektranu. Nalazi se na istočnoj tibetanskoj visoravni, na platou rijeke Yalong u pokrajini Sichuan.

Ima kapacitet od 1 GW solarnih panela i 3 GW hidroelektrana te može proizvesti dvije milijarde kilovatsati električne energije godišnje, što je ekvivalentno potrošnji više od 700.000 kućanstava godišnje.

Postrojenje je dio goleme baze obnovljivih izvora energije koju kineska vlada planira za proizvodnju čiste energije za 100 milijuna kućanstava – što je gotovo jednako stanovništvu SAD-a – na rijeci dugoj 1.500 kilometara.

---

---

---

Interesantno je primijetiti i kako je, prema IEA, prosječna nabavna cijena vjetroturbina kod kineskih proizvođača gotovo tri puta niža nego u onih europskih. Još 2017. su bile na manje od 20 posto razlike. Isto tako, Kina gradi nuklearne elektrane po bržoj stopi od bilo koje druge zemlje. 

Neporecivo, polje na kojem Kinezi jednostavno proždiru konkurenciju su već spomenuta električna vozila. Miao Wei, bivši ministar industrije i informacijske tehnologije, izvijestio je da će cilj od preko 50 posto prodora takvih prometala do 2035. vjerojatno biti postignut 10 godina prije planiranog roka; do 2025. ili 2026. godine. Naime, prodaja EV-a je u Kini bila na samo 777.000 jedinica u 2017., dok je 2022. skočila na 6,89 milijuna.

"Kina je toliko ispred na tržištu električnih vozila da njezini konkurenti zaostaju u prašini", primjećuje FT. "Nagomilane prednosti (te) zemlje su zastrašujuće. Kontrolira dvije trećine globalnog kapaciteta za preradu litija, sirovine za baterije, i dominira u svakom aspektu proizvodnje baterija. Prošle je godine proizvela 10 puta više baterijskih vozila nego Njemačka. Ima prednost u troškovima proizvodnje od možda 20 do 25 posto. Troškovi dostave (kao i carine od 10 posto) smanjili su taj jaz, ali će postati manje važni kako kineski izvoz raste, posebno pristupačnih vozila za masovno tržište koja se suočavaju s malom europskom konkurencijom."

Kina ugrađuje dva od tri javna punjača za električna vozila u svijetu. To je 10 puta više nego SAD. Tamošnji proizvođač Geelyja je nedavno predstavio revolucionarne litij-željezo-fosfatne baterije koje podupiru brzo punjenje; za 15 minuta napune akumulator za vožnju do 500 kilometara. Također, Kina gradi tvornice baterija koje već dvostruko nadmašuju njene interne potrebe, dok će za tri godine taj omjer biti gotovo 4:1. 

---

---

Ovakva će dominacija Pekinga u baterijama za električna vozila (čak i za Teslu, čiji je Kina najveći dobavljač materijala za baterije) značiti da će električna vozila proizvedena u SAD-u biti skuplja i nekonkurentna. Ironično, Bidenova administracija pokušava ugušiti ulogu Kine u lancu opskrbe EV-a tako što nijedno električno vozilo proizvedeno u Americi, koje uključuje komponente baterija kineske proizvodnje, neće ispunjavati uvjete za pune subvencije. Isto vrijedi i za vozila koja proizvode tvrtke sa značajnim vezama s kineskom vladom ili imaju licencni ugovor s operaterom sa sjedištem u Kini.

Čak je i vlasnik Tesle Elon Musk priznao da su "kineske automobilske tvrtke najkonkurentnije tvrtke na svijetu". "Ako se ne uspostave nikakve prepreke, one će, zapravo, uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu. One su izuzetno dobre", rekao je čovjek koji se još 2011. smijao pred kamerama na pitanje o konkurentnosti kineskih proizvođača. "Jeste li vidjeli njihovo auto? Mislim da nemaju dobar proizvod. Nije atraktivan, tehnologija nije baš jaka i BYD ima ozbiljne probleme na domaćem terenu u Kini... Trebali bi se fokusirati da ne umru u Kini", rugao se mladi Musk. BYD je danas najjača tvrtka za EV na svijetu.

---

---

Kina je ljetos predstavila i prvi veliki električni brod na svijetu za prijevoz na velike udaljenosti. Može prevesti 700 kontejnera te koristi izmjenjive baterije i inteligentni sustav upravljanja. Postiže nultu emisiju, uz gotovo nultu buku. Osim toga, izgradili su 42.000 kilometara brze željeznice u zadnjih 15 godina te imaju tri najbrža vlaka na svijetu. Rekorder je onaj iz generacije Maglev - koji umjesto da imaju kotače levitiraju - koji postiže brzinu od 460 kilometara na sat.

---

---

Industrija u Kini ujedno implementira više potpuno automatiziranih postrojenja nego ostatak svijeta zajedno. Prošle godine je taj omjer bio 290 naspram 263. To će pomoći Pekingu da zadrži svoju poziciju globalnog proizvodnog motora usprkos tekuće tranzicije iz zemlje srednjeg dohotka u onu visokog dohotka, budući da će ovi roboti osigurati kontinuitet proizvodnje bez potrebe za jeftinom radnom snagom.

Kinezi su odgovorni i za polovicu svjetskih istraživačkih radova o tehnologiji skladištenja energije objavljenih 2022., u odnosu na doprinose američkih znanstvenika koji su činili 10,5 posto. Simptomatično je i kako je ovdje Kina u godišnjem trendu rasta (pet posto), a SAD u padu (dva posto). "Ono što je zaista uznemirilo Zapad u vezi s kineskim tvrtkama za čistu tehnologiju jest da je njihova tehnologija često superiornija od američke", istaknuo je FT.

No, što je sa zagađenjem, po kojem je Kina jedno vrijeme bila notorna? Godine 2013. je The Economist objavio naslovnicu s natpisom "Najgori svjetski zagađivač: Može li Kina očistiti dovoljno brzo?", a pred par mjeseci je Washington upozorio da Kinu treba pritisnuti da "poduzme značajne, značajne mjere" u borbi protiv klimatskih promjena. "Ne bi se trebali moći skrivati iza bilo kakve tvrdnje da su nacija u razvoju", istaknuo je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Kineske emisije ugljika ili su već dosegle vrhunac ili će ga doseći ove zime, sedam godina prije planiranog... Cilj zemlje od neto nule do 2060. vjerojatno će biti postignut desetljeće ranije nego što se ranije pretpostavljalo, a možda i ranije nego u Europi", naveo je u studenom britanski Telegraph. Kako se ističe u članku, predsjednik XI je "bio zelen mnogo prije nego što je to postalo moderno" (podsjećajući da je zelenu tranziciju zagovarao još prije 20 godina), a njegova država se transformira na "ljestvici (koja) je zapanjujuća". Štoviše, Kina je u 2022. bila vodeća zemlja po smanjenju stope potrošnje nafte u odnosu na prošlu godinu.  

---

---

S druge strane, tijekom prve godine Bidenovog mandata je odobreno 35 posto više dozvola za bušenje fosilnih goriva nego tijekom prve godine Trumpa; poznatog ljubitelja ugljikovodika. Trumpova administracija je tu brojku nadmašila samo jedne od četiri godine mandata. Dodajmo i da je siječanjski broj The Economista izašao s naslovom "Kineski EV juriš".

---

---

U 2023. je Kina dostigla još jedan važan trenutak: mreža obnovljive energije je dosegla 1,32 milijarde kilovata, tako premašivši po prvi put kapacitet proizvodnje električne energije na ugljen. Kao dio kineske energetske mješavine ugljen se stalno smanjivao od kasnih 2000-ih. Oko 80 posto te redukcije je zamijenjeno obnovljivim izvorima energije, a ostatak uglavnom nuklearnom energijom. 

---

---

U zadnjih 30 godina Kina je uzgojila više novih šumskih površina nego bilo koja nacija na svijetu. Doduše, neke su zemlje bolje probujale po kvadratnoj milji, primjerice Vijetnam. A kako bi još više doprinijeli očuvanju zelenila, kineski znanstvenici uspjeli su izdvojiti proteine za stočnu hranu iz ugljena u procesu koji "ne zahtijeva obradivo zemljište, tisuću je puta učinkovitiji od tradicionalne poljoprivredne prakse i gdje se (rezultirajući) sadržaj proteina kreće od 40 do 85 posto, znatno više nego u prirodnim biljkama". Pošto se danas 36 posto kalorija u svjetskim usjevima koristi za stočnu hranu, ovo bi mogao biti značajan iskorak.

Očito, Kina nema namjeru stati sa svojim tehnološkim napretkom. Prkos Pekinga američkim strogim izvoznim ograničenjima za naprednu opremu za proizvodnju čipova - pri čemu surađuju s Nizozemskom i Japanom; pravdajući se zabrinutošću za nacionalnu sigurnost - najbolje se ogleda upravo u - razvitku čipova. Naime, u utorak je objavljeno da je najveći kineski proizvođač čipova SMIC sastavio nove proizvodne linije 5-nanometarskih poluvodiča. Iako ovi čipovi ostaju generaciju iza onih vodećih 3nm, tranzicija sa 7nm na 5nm u svega pola godine pokazuje jasan trend kineske uspješnosti u potrazi za samodostatnošću na ovom polju.

Povrh svega, Komunistička partija Kine rastura kolektivni Zapad i po pitanju napretka BDP-a. U 2023. je tako Kina ostvarila rast od 5,2 posto, dok je SAD imao 2,5, Japan 1,9, Francuska 0,8, Ujedinjeno Kraljevstvo 0,5, a Njemačka bila u minusu od 0,3 posto. Za ovu godinu se Peking također može radovati projekciji od 4,6 posto, dok će Washington ostati na 2,1, Tokio 0,7, Pariz 1, London 0,6 te Berlin 0,5 posto.   

---

---

Tijekom razgovora na britanskoj radio postaji LBC, voditelj je upitao Victora Gaoa, prevoditelja pokojnog kineskog vođe Deng Xiaopinga i potpredsjednika Centra za Kinu i globalizaciju: "Jeste li vi suparnik, jeste li saveznik, jeste li prijetnja?" Kinez je, sa smješkom na licu, odgovorio: "Britanska vlada ne bi trebala precijeniti svoj utjecaj i vidjeti Kinu kao suparnika, jer Kina to nije. Kina je činjenica i megatrend s kojim će Britanija morati živjeti i slagati se. Sklopimo mir, a ne potičimo rat."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gaze sve pred sobom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => gaze sve pred sobom 2 0 15687 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-06 19:04:37 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-11 14:12:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-11 14:11:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Komunistička partija Kine je stvorila zelenu silu s kojom se Zapad ne može nositi. 'Mi smo megatrend, naviknite se' page_title=Komunistička partija Kine je stvorila zelenu silu s kojom se Zapad ne može nositi. 'Mi smo megatrend, naviknite se' [metakey] => Kina, partija, Komunizam, SAD, obnovljivi izvori, zelena tranzicija, solarna energija, vjetroturbine, nafta, električna vozila, Von der Leyen, sankcije, Xi Jinping, Baterije, čipovi, zagađenje, emisije, ugljen, pošumljavanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26535564.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527597.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527599.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527600.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527601.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527602.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527603.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527604.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26481287.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26481291.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/25128868.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26193998.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26527612.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","\/Shutterstock","Shen Bohan\/Xinhua Via Afp","Shen Bohan\/Xinhua Via Afp","Jiang Hongjing\/Xinhua Via Afp","Cfoto\/Nurphoto Via Afp","Cfoto\/Nurphoto Via Afp","Cfoto\/Nurphoto Via Afp","-\/Afp","-\/Afp","Tobias Schwarz\/Afp","Salim Matramkot\/Afp","Ding Haitao\/Xinhua Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Renewable energy and sustainable development in China, concept. 3D rendering isolated on white background<\/p>","

(220318) -- YAJIANG, March 18, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on March 17, 2022 shows Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in Tibetan Autonomous Prefecture of Garze, southwest China\u2018s Sichuan Province. With the last 500,000-kW power generation unit officially putting into use, the Lianghekou hydropower plant built at an average altitude of 3,000 meters, the highest one of its kind in China, went fully operational on Friday.
\nWith a planned total installed capacity of 3 million kW and an approved investment of 66.5 billion yuan (about 10.5 billion U.S. dollars), construction of the project started in October 2014 and is expected to be fully completed by 2023, according to the Yalong River Hydropower Development Company, Ltd.
\nThe storage capacity of the reservoir is designed to reach 10.8 billion cubic meters, and the annual power generation volume is expected to surpass 11 billion kWh.
\nThe Yalong River basin is one of China\u2018s clean energy bases. The operation of the Lianghekou hydropower plant will help ease imbalanced power generation in Sichuan and promote high-quality development of the Yangtze Economic Belt and the Chengdu-Chongqing economic circle. (Xinhua\/Shen Bohan) (Photo by Shen Bohan\/XINHUA\/Xinhua via AFP)<\/p>","

(220318) -- YAJIANG, March 18, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on March 17, 2022 shows Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in Tibetan Autonomous Prefecture of Garze, southwest China\u2018s Sichuan Province. With the last 500,000-kW power generation unit officially putting into use, the Lianghekou hydropower plant built at an average altitude of 3,000 meters, the highest one of its kind in China, went fully operational on Friday.
\nWith a planned total installed capacity of 3 million kW and an approved investment of 66.5 billion yuan (about 10.5 billion U.S. dollars), construction of the project started in October 2014 and is expected to be fully completed by 2023, according to the Yalong River Hydropower Development Company, Ltd.
\nThe storage capacity of the reservoir is designed to reach 10.8 billion cubic meters, and the annual power generation volume is expected to surpass 11 billion kWh.
\nThe Yalong River basin is one of China\u2018s clean energy bases. The operation of the Lianghekou hydropower plant will help ease imbalanced power generation in Sichuan and promote high-quality development of the Yangtze Economic Belt and the Chengdu-Chongqing economic circle. (Xinhua\/Shen Bohan) (Photo by Shen Bohan\/XINHUA\/Xinhua via AFP)<\/p>","

(211209) -- CHENGDU, Dec. 9, 2021 (Xinhua) -- Aerial photo taken on July 15, 2021 shows a view of Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in southwest China\u2018s Sichuan Province. A series of \u201dSuper Projects\u201d in Sichuan have been built to promote the development of western China, making contributions to local economic and social development. (Xinhua) (Photo by Jiang Hongjing\/XINHUA\/Xinhua via AFP)<\/p>","

YANCHENG, CHINA - NOVEMBER 18, 2023 - Solar photovoltaic panels are seen in a tidal flat in Yancheng city, Jiangsu province, China, November 18, 2023. (Photo by Costfoto\/NurPhoto) (Photo by CFOTO\/NurPhoto\/NurPhoto via AFP)<\/p>","

YANCHENG, CHINA - NOVEMBER 18, 2023 - Solar photovoltaic panels are seen in a tidal flat in Yancheng city, Jiangsu province, China, November 18, 2023. (Photo by Costfoto\/NurPhoto) (Photo by CFOTO\/NurPhoto\/NurPhoto via AFP)<\/p>","

BIJIE, CHINA - JUNE 11, 2023 - Workers work on a photovoltaic panel module production line at a new energy industrial park in Bijie, Southwest China\u2018s Guizhou province, June 11, 2023. (Photo by Costfoto\/NurPhoto) (Photo by CFOTO\/NurPhoto\/NurPhoto via AFP)<\/p>","

(FILES) This file photo taken on January 10, 2024 shows electric cars for export waiting to be loaded on the \u201dBYD Explorer NO.1\u201d, a domestically manufactured vessel intended to export Chinese automobiles, at Yantai port, in eastern China\u2018s Shandong province. China overtook Japan as the world\u2018s biggest vehicle exporter last year, data from the Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) showed on January 31, 2024. (Photo by AFP)\/China OUT<\/p>","

(FILES) This file photo taken on January 10, 2024 shows electric cars for export waiting to be loaded on the \u201dBYD Explorer NO.1\u201d, a domestically manufactured vessel intended to export Chinese automobiles, at Yantai port, in eastern China\u2018s Shandong province. China overtook Japan as the world\u2018s biggest vehicle exporter last year, data from the Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) showed on January 31, 2024. (Photo by AFP)\/China OUT<\/p>","

China\u2018s Minister of Commerce Wang Wentao attends German-Chinese economy consultations on June 20, 2023 at the Economy Ministry in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ\/AFP)<\/p>","

Victor Gao, chair professor at China\u2018s Soochow University, attends a panel discussion entitled \u2018BRICS Rising Influence in a Multipolar International order\u2018 at the Doha Forum in the Qatari capital on December 10, 2023. The BRICS intergovernmental organisation represents Brazil, Russia, India, China and South Africa. (Photo by SALIM MATRAMKOT\/AFP)<\/p>","

(230307) -- BEIJING, March 7, 2023 (Xinhua) -- Miao Wei, a member of the 14th National Committee of the Chinese People\u2018s Political Consultative Conference (CPPCC), speaks at the second plenary meeting of the first session of the 14th CPPCC National Committee at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, March 7, 2023. (Xinhua\/Ding Haitao) (Photo by Ding Haitao\/XINHUA\/Xinhua via AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1200","hd_26535564_1920.jpg":"1920x1080","k_26535564_1280.jpg":"1280x1280","k_26535564_1024.jpg":"1024x1024","k_26535564_640.jpg":"640x640","k_26535564_480.jpg":"480x480","k_26535564_340.jpg":"340x340","k_26535564_220.jpg":"220x220","o_26535564_1280.jpg":"1280x800","o_26535564_1024.jpg":"1024x640","o_26535564_640.jpg":"640x400","o_26535564_480.jpg":"480x300","o_26535564_340.jpg":"340x212","o_26535564_220.jpg":"220x137","h_26535564_1280.jpg":"1280x854","h_26535564_1024.jpg":"1024x683","h_26535564_640.jpg":"640x427","h_26535564_480.jpg":"480x320","h_26535564_340.jpg":"340x227","h_26535564_220.jpg":"220x147","pp_26535564_1280.jpg":"1280x1628","pp_26535564_1024.jpg":"1024x1303","pp_26535564_640.jpg":"640x814","pp_26535564_480.jpg":"480x611","pp_26535564_340.jpg":"340x432","pp_26535564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26527597_1920.jpg":"1920x1080","k_26527597_1280.jpg":"1280x1280","k_26527597_1024.jpg":"1024x1024","k_26527597_640.jpg":"640x640","k_26527597_480.jpg":"480x480","k_26527597_340.jpg":"340x340","k_26527597_220.jpg":"220x220","o_26527597_1280.jpg":"1280x853","o_26527597_1024.jpg":"1024x682","o_26527597_640.jpg":"640x426","o_26527597_480.jpg":"480x320","o_26527597_340.jpg":"340x226","o_26527597_220.jpg":"220x146","h_26527597_1280.jpg":"1280x854","h_26527597_1024.jpg":"1024x683","h_26527597_640.jpg":"640x427","h_26527597_480.jpg":"480x320","h_26527597_340.jpg":"340x227","h_26527597_220.jpg":"220x147","pp_26527597_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527597_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527597_640.jpg":"640x814","pp_26527597_480.jpg":"480x611","pp_26527597_340.jpg":"340x432","pp_26527597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26527599_1920.jpg":"1920x1080","k_26527599_1280.jpg":"1280x1280","k_26527599_1024.jpg":"1024x1024","k_26527599_640.jpg":"640x640","k_26527599_480.jpg":"480x480","k_26527599_340.jpg":"340x340","k_26527599_220.jpg":"220x220","o_26527599_1280.jpg":"1280x852","o_26527599_1024.jpg":"1024x682","o_26527599_640.jpg":"640x426","o_26527599_480.jpg":"480x319","o_26527599_340.jpg":"340x226","o_26527599_220.jpg":"220x146","h_26527599_1280.jpg":"1280x854","h_26527599_1024.jpg":"1024x683","h_26527599_640.jpg":"640x427","h_26527599_480.jpg":"480x320","h_26527599_340.jpg":"340x227","h_26527599_220.jpg":"220x147","pp_26527599_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527599_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527599_640.jpg":"640x814","pp_26527599_480.jpg":"480x611","pp_26527599_340.jpg":"340x432","pp_26527599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26527600_1920.jpg":"1920x1080","k_26527600_1280.jpg":"1280x1280","k_26527600_1024.jpg":"1024x1024","k_26527600_640.jpg":"640x640","k_26527600_480.jpg":"480x480","k_26527600_340.jpg":"340x340","k_26527600_220.jpg":"220x220","o_26527600_1280.jpg":"1280x852","o_26527600_1024.jpg":"1024x682","o_26527600_640.jpg":"640x426","o_26527600_480.jpg":"480x319","o_26527600_340.jpg":"340x226","o_26527600_220.jpg":"220x146","h_26527600_1280.jpg":"1280x854","h_26527600_1024.jpg":"1024x683","h_26527600_640.jpg":"640x427","h_26527600_480.jpg":"480x320","h_26527600_340.jpg":"340x227","h_26527600_220.jpg":"220x147","pp_26527600_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527600_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527600_640.jpg":"640x814","pp_26527600_480.jpg":"480x611","pp_26527600_340.jpg":"340x432","pp_26527600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26527601_1920.jpg":"1920x1080","k_26527601_1280.jpg":"1280x1280","k_26527601_1024.jpg":"1024x1024","k_26527601_640.jpg":"640x640","k_26527601_480.jpg":"480x480","k_26527601_340.jpg":"340x340","k_26527601_220.jpg":"220x220","o_26527601_1280.jpg":"1280x720","o_26527601_1024.jpg":"1024x576","o_26527601_640.jpg":"640x360","o_26527601_480.jpg":"480x270","o_26527601_340.jpg":"340x191","o_26527601_220.jpg":"220x123","h_26527601_1280.jpg":"1280x854","h_26527601_1024.jpg":"1024x683","h_26527601_640.jpg":"640x427","h_26527601_480.jpg":"480x320","h_26527601_340.jpg":"340x227","h_26527601_220.jpg":"220x147","pp_26527601_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527601_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527601_640.jpg":"640x814","pp_26527601_480.jpg":"480x611","pp_26527601_340.jpg":"340x432","pp_26527601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1099","hd_26527602_1920.jpg":"1920x1080","k_26527602_1280.jpg":"1280x1280","k_26527602_1024.jpg":"1024x1024","k_26527602_640.jpg":"640x640","k_26527602_480.jpg":"480x480","k_26527602_340.jpg":"340x340","k_26527602_220.jpg":"220x220","o_26527602_1280.jpg":"1280x732","o_26527602_1024.jpg":"1024x586","o_26527602_640.jpg":"640x366","o_26527602_480.jpg":"480x274","o_26527602_340.jpg":"340x194","o_26527602_220.jpg":"220x125","h_26527602_1280.jpg":"1280x854","h_26527602_1024.jpg":"1024x683","h_26527602_640.jpg":"640x427","h_26527602_480.jpg":"480x320","h_26527602_340.jpg":"340x227","h_26527602_220.jpg":"220x147","pp_26527602_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527602_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527602_640.jpg":"640x814","pp_26527602_480.jpg":"480x611","pp_26527602_340.jpg":"340x432","pp_26527602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_26527603_1920.jpg":"1920x1080","k_26527603_1280.jpg":"1280x1280","k_26527603_1024.jpg":"1024x1024","k_26527603_640.jpg":"640x640","k_26527603_480.jpg":"480x480","k_26527603_340.jpg":"340x340","k_26527603_220.jpg":"220x220","o_26527603_1280.jpg":"1280x719","o_26527603_1024.jpg":"1024x575","o_26527603_640.jpg":"640x359","o_26527603_480.jpg":"480x269","o_26527603_340.jpg":"340x191","o_26527603_220.jpg":"220x123","h_26527603_1280.jpg":"1280x854","h_26527603_1024.jpg":"1024x683","h_26527603_640.jpg":"640x427","h_26527603_480.jpg":"480x320","h_26527603_340.jpg":"340x227","h_26527603_220.jpg":"220x147","pp_26527603_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527603_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527603_640.jpg":"640x814","pp_26527603_480.jpg":"480x611","pp_26527603_340.jpg":"340x432","pp_26527603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26527604_1920.jpg":"1920x1080","k_26527604_1280.jpg":"1280x1280","k_26527604_1024.jpg":"1024x1024","k_26527604_640.jpg":"640x640","k_26527604_480.jpg":"480x480","k_26527604_340.jpg":"340x340","k_26527604_220.jpg":"220x220","o_26527604_1280.jpg":"1280x854","o_26527604_1024.jpg":"1024x683","o_26527604_640.jpg":"640x427","o_26527604_480.jpg":"480x320","o_26527604_340.jpg":"340x226","o_26527604_220.jpg":"220x146","h_26527604_1280.jpg":"1280x854","h_26527604_1024.jpg":"1024x683","h_26527604_640.jpg":"640x427","h_26527604_480.jpg":"480x320","h_26527604_340.jpg":"340x227","h_26527604_220.jpg":"220x147","pp_26527604_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527604_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527604_640.jpg":"640x814","pp_26527604_480.jpg":"480x611","pp_26527604_340.jpg":"340x432","pp_26527604_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26481287_1920.jpg":"1920x1080","k_26481287_1280.jpg":"1280x1280","k_26481287_1024.jpg":"1024x1024","k_26481287_640.jpg":"640x640","k_26481287_480.jpg":"480x480","k_26481287_340.jpg":"340x340","k_26481287_220.jpg":"220x220","o_26481287_1280.jpg":"1280x853","o_26481287_1024.jpg":"1024x682","o_26481287_640.jpg":"640x426","o_26481287_480.jpg":"480x320","o_26481287_340.jpg":"340x226","o_26481287_220.jpg":"220x146","h_26481287_1280.jpg":"1280x854","h_26481287_1024.jpg":"1024x683","h_26481287_640.jpg":"640x427","h_26481287_480.jpg":"480x320","h_26481287_340.jpg":"340x227","h_26481287_220.jpg":"220x147","pp_26481287_1280.jpg":"1280x1628","pp_26481287_1024.jpg":"1024x1303","pp_26481287_640.jpg":"640x814","pp_26481287_480.jpg":"480x611","pp_26481287_340.jpg":"340x432","pp_26481287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26481291_1920.jpg":"1920x1080","k_26481291_1280.jpg":"1280x1280","k_26481291_1024.jpg":"1024x1024","k_26481291_640.jpg":"640x640","k_26481291_480.jpg":"480x480","k_26481291_340.jpg":"340x340","k_26481291_220.jpg":"220x220","o_26481291_1280.jpg":"1280x853","o_26481291_1024.jpg":"1024x682","o_26481291_640.jpg":"640x426","o_26481291_480.jpg":"480x320","o_26481291_340.jpg":"340x226","o_26481291_220.jpg":"220x146","h_26481291_1280.jpg":"1280x854","h_26481291_1024.jpg":"1024x683","h_26481291_640.jpg":"640x427","h_26481291_480.jpg":"480x320","h_26481291_340.jpg":"340x227","h_26481291_220.jpg":"220x147","pp_26481291_1280.jpg":"1280x1628","pp_26481291_1024.jpg":"1024x1303","pp_26481291_640.jpg":"640x814","pp_26481291_480.jpg":"480x611","pp_26481291_340.jpg":"340x432","pp_26481291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_25128868_1920.jpg":"1920x1080","k_25128868_1280.jpg":"1280x1280","k_25128868_1024.jpg":"1024x1024","k_25128868_640.jpg":"640x640","k_25128868_480.jpg":"480x480","k_25128868_340.jpg":"340x340","k_25128868_220.jpg":"220x220","o_25128868_1280.jpg":"1280x856","o_25128868_1024.jpg":"1024x685","o_25128868_640.jpg":"640x428","o_25128868_480.jpg":"480x321","o_25128868_340.jpg":"340x227","o_25128868_220.jpg":"220x147","h_25128868_1280.jpg":"1280x854","h_25128868_1024.jpg":"1024x683","h_25128868_640.jpg":"640x427","h_25128868_480.jpg":"480x320","h_25128868_340.jpg":"340x227","h_25128868_220.jpg":"220x147","pp_25128868_1280.jpg":"1280x1628","pp_25128868_1024.jpg":"1024x1303","pp_25128868_640.jpg":"640x814","pp_25128868_480.jpg":"480x611","pp_25128868_340.jpg":"340x432","pp_25128868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26193998_1920.jpg":"1920x1080","k_26193998_1280.jpg":"1280x1280","k_26193998_1024.jpg":"1024x1024","k_26193998_640.jpg":"640x640","k_26193998_480.jpg":"480x480","k_26193998_340.jpg":"340x340","k_26193998_220.jpg":"220x220","o_26193998_1280.jpg":"1280x853","o_26193998_1024.jpg":"1024x682","o_26193998_640.jpg":"640x426","o_26193998_480.jpg":"480x320","o_26193998_340.jpg":"340x226","o_26193998_220.jpg":"220x146","h_26193998_1280.jpg":"1280x854","h_26193998_1024.jpg":"1024x683","h_26193998_640.jpg":"640x427","h_26193998_480.jpg":"480x320","h_26193998_340.jpg":"340x227","h_26193998_220.jpg":"220x147","pp_26193998_1280.jpg":"1280x1628","pp_26193998_1024.jpg":"1024x1303","pp_26193998_640.jpg":"640x814","pp_26193998_480.jpg":"480x611","pp_26193998_340.jpg":"340x432","pp_26193998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26527612_1920.jpg":"1920x1080","k_26527612_1280.jpg":"1280x1280","k_26527612_1024.jpg":"1024x1024","k_26527612_640.jpg":"640x640","k_26527612_480.jpg":"480x480","k_26527612_340.jpg":"340x340","k_26527612_220.jpg":"220x220","o_26527612_1280.jpg":"1280x960","o_26527612_1024.jpg":"1024x768","o_26527612_640.jpg":"640x480","o_26527612_480.jpg":"480x360","o_26527612_340.jpg":"340x255","o_26527612_220.jpg":"220x165","h_26527612_1280.jpg":"1280x854","h_26527612_1024.jpg":"1024x683","h_26527612_640.jpg":"640x427","h_26527612_480.jpg":"480x320","h_26527612_340.jpg":"340x227","h_26527612_220.jpg":"220x147","pp_26527612_1280.jpg":"1280x1628","pp_26527612_1024.jpg":"1024x1303","pp_26527612_640.jpg":"640x814","pp_26527612_480.jpg":"480x611","pp_26527612_340.jpg":"340x432","pp_26527612_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15496615 Threads: 6 Questions: 3202698999 Slow queries: 7211840 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236027038 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/komunisticka-partija-kine-je-stvorila-zelenu-silu-s-kojom-se-zapad-ne-moze-nositi-mi-smo-megatrend-naviknite-se-1363029 [printLink] => /vijesti/svijet/komunisticka-partija-kine-je-stvorila-zelenu-silu-s-kojom-se-zapad-ne-moze-nositi-mi-smo-megatrend-naviknite-se-1363029?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 468248 [name] => partija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => partija [link] => /tag/partija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 389524 [name] => komunizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komunizam [link] => /tag/komunizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [4] => stdClass Object ( [id] => 274532 [name] => obnovljivi izvori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obnovljivi-izvori [link] => /tag/obnovljivi-izvori ) [5] => stdClass Object ( [id] => 642630 [name] => zelena tranzicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-01 16:31:23 [main_article_id] => 0 [alias] => zelena-tranzicija [link] => /tag/zelena-tranzicija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 359855 [name] => solarna energija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solarna-energija [link] => /tag/solarna-energija ) [7] => stdClass Object ( [id] => 717870 [name] => vjetroturbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-28 12:42:55 [main_article_id] => 0 [alias] => vjetroturbine [link] => /tag/vjetroturbine ) [8] => stdClass Object ( [id] => 385752 [name] => nafta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nafta [link] => /tag/nafta ) [9] => stdClass Object ( [id] => 473812 [name] => električna vozila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricna-vozila [link] => /tag/elektricna-vozila ) [10] => stdClass Object ( [id] => 619251 [name] => Von der Leyen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-01 16:21:29 [main_article_id] => 0 [alias] => von-der-leyen [link] => /tag/von-der-leyen ) [11] => stdClass Object ( [id] => 372676 [name] => sankcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije [link] => /tag/sankcije ) [12] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [13] => stdClass Object ( [id] => 345757 [name] => Baterije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => baterije [link] => /tag/baterije ) [14] => stdClass Object ( [id] => 608314 [name] => čipovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-16 08:05:27 [main_article_id] => 0 [alias] => cipovi [link] => /tag/cipovi ) [15] => stdClass Object ( [id] => 494968 [name] => zagađenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagadenje [link] => /tag/zagadenje ) [16] => stdClass Object ( [id] => 659337 [name] => emisije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 17:11:29 [main_article_id] => 0 [alias] => emisije [link] => /tag/emisije ) [17] => stdClass Object ( [id] => 676095 [name] => ugljen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 13:18:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ugljen [link] => /tag/ugljen ) [18] => stdClass Object ( [id] => 354206 [name] => pošumljavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => posumljavanje [link] => /tag/posumljavanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gaze sve pred sobom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Komunistička partija Kine je stvorila zelenu silu s kojom se Zapad ne može nositi. ‘Mi smo megatrend, naviknite se‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26535564.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26535564.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527597.jpg [title] =>

Renewable energy and sustainable development in China, concept. 3D rendering isolated on white background

/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527599.jpg [title] =>

(220318) -- YAJIANG, March 18, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on March 17, 2022 shows Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in Tibetan Autonomous Prefecture of Garze, southwest China‘s Sichuan Province. With the last 500,000-kW power generation unit officially putting into use, the Lianghekou hydropower plant built at an average altitude of 3,000 meters, the highest one of its kind in China, went fully operational on Friday.
With a planned total installed capacity of 3 million kW and an approved investment of 66.5 billion yuan (about 10.5 billion U.S. dollars), construction of the project started in October 2014 and is expected to be fully completed by 2023, according to the Yalong River Hydropower Development Company, Ltd.
The storage capacity of the reservoir is designed to reach 10.8 billion cubic meters, and the annual power generation volume is expected to surpass 11 billion kWh.
The Yalong River basin is one of China‘s clean energy bases. The operation of the Lianghekou hydropower plant will help ease imbalanced power generation in Sichuan and promote high-quality development of the Yangtze Economic Belt and the Chengdu-Chongqing economic circle. (Xinhua/Shen Bohan) (Photo by Shen Bohan/XINHUA/Xinhua via AFP)

Shen Bohan/Xinhua Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527600.jpg [title] =>

(220318) -- YAJIANG, March 18, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on March 17, 2022 shows Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in Tibetan Autonomous Prefecture of Garze, southwest China‘s Sichuan Province. With the last 500,000-kW power generation unit officially putting into use, the Lianghekou hydropower plant built at an average altitude of 3,000 meters, the highest one of its kind in China, went fully operational on Friday.
With a planned total installed capacity of 3 million kW and an approved investment of 66.5 billion yuan (about 10.5 billion U.S. dollars), construction of the project started in October 2014 and is expected to be fully completed by 2023, according to the Yalong River Hydropower Development Company, Ltd.
The storage capacity of the reservoir is designed to reach 10.8 billion cubic meters, and the annual power generation volume is expected to surpass 11 billion kWh.
The Yalong River basin is one of China‘s clean energy bases. The operation of the Lianghekou hydropower plant will help ease imbalanced power generation in Sichuan and promote high-quality development of the Yangtze Economic Belt and the Chengdu-Chongqing economic circle. (Xinhua/Shen Bohan) (Photo by Shen Bohan/XINHUA/Xinhua via AFP)

Shen Bohan/Xinhua Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527601.jpg [title] =>

(211209) -- CHENGDU, Dec. 9, 2021 (Xinhua) -- Aerial photo taken on July 15, 2021 shows a view of Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in southwest China‘s Sichuan Province. A series of ”Super Projects” in Sichuan have been built to promote the development of western China, making contributions to local economic and social development. (Xinhua) (Photo by Jiang Hongjing/XINHUA/Xinhua via AFP)

Jiang Hongjing/Xinhua Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527602.jpg [title] =>

YANCHENG, CHINA - NOVEMBER 18, 2023 - Solar photovoltaic panels are seen in a tidal flat in Yancheng city, Jiangsu province, China, November 18, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Cfoto/Nurphoto Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527603.jpg [title] =>

YANCHENG, CHINA - NOVEMBER 18, 2023 - Solar photovoltaic panels are seen in a tidal flat in Yancheng city, Jiangsu province, China, November 18, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Cfoto/Nurphoto Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527604.jpg [title] =>

BIJIE, CHINA - JUNE 11, 2023 - Workers work on a photovoltaic panel module production line at a new energy industrial park in Bijie, Southwest China‘s Guizhou province, June 11, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Cfoto/Nurphoto Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26481287.jpg [title] =>

(FILES) This file photo taken on January 10, 2024 shows electric cars for export waiting to be loaded on the ”BYD Explorer NO.1”, a domestically manufactured vessel intended to export Chinese automobiles, at Yantai port, in eastern China‘s Shandong province. China overtook Japan as the world‘s biggest vehicle exporter last year, data from the Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) showed on January 31, 2024. (Photo by AFP)/China OUT

-/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26481291.jpg [title] =>

(FILES) This file photo taken on January 10, 2024 shows electric cars for export waiting to be loaded on the ”BYD Explorer NO.1”, a domestically manufactured vessel intended to export Chinese automobiles, at Yantai port, in eastern China‘s Shandong province. China overtook Japan as the world‘s biggest vehicle exporter last year, data from the Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) showed on January 31, 2024. (Photo by AFP)/China OUT

-/Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/25128868.jpg [title] =>

China‘s Minister of Commerce Wang Wentao attends German-Chinese economy consultations on June 20, 2023 at the Economy Ministry in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ/AFP)

Tobias Schwarz/Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26193998.jpg [title] =>

Victor Gao, chair professor at China‘s Soochow University, attends a panel discussion entitled ‘BRICS Rising Influence in a Multipolar International order‘ at the Doha Forum in the Qatari capital on December 10, 2023. The BRICS intergovernmental organisation represents Brazil, Russia, India, China and South Africa. (Photo by SALIM MATRAMKOT/AFP)

Salim Matramkot/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26527612.jpg [title] =>

(230307) -- BEIJING, March 7, 2023 (Xinhua) -- Miao Wei, a member of the 14th National Committee of the Chinese People‘s Political Consultative Conference (CPPCC), speaks at the second plenary meeting of the first session of the 14th CPPCC National Committee at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, March 7, 2023. (Xinhua/Ding Haitao) (Photo by Ding Haitao/XINHUA/Xinhua via AFP)

Ding Haitao/Xinhua Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kineski ministar trgovine Wang Wentao je krajem siječnja, prilikom procjene uvjeta svjetske trgovine u 2024., upozorio da je "okruženje loše". Kao glavne sputavajuće faktore je istaknuo rastući trgovinski protekcionizam i pojačane geopolitičke sukobe. Međutim, razlog za optimizam je pronašao u rekordnom izvozu - 30 posto većem nego godinu ranije - električnih vozila, proizvoda za solarnu energiju i litijskih baterija.

S druge strane (svijeta), Zapad je prestravljen kineskom ponudom jeftine zelene tehnologije njegovim građanima. Kako bi se tome suprotstavili, EU planira povećati carine na uvoz iz Kine, dok je SAD već uveo restrikcije izvoza visokotehnoloških isporuka Pekingu. 

"Globalna tržišta su preplavljena jeftinijim kineskim električnim autima čija se cijena drži umjetno niskom ogromnim državnim subvencijama. Ovo remeti naše tržište. A pošto ne prihvaćamo ovakav poremećaj iznutra našeg tržišta, nećemo ga prihvatiti ni izvana", slavodobitno je Ursula von der Leyen objavila ukidanje mogućnosti da Europljani dođu do jeftinih električnih vozila. Dobila je velik pljesak u EU parlamentu.

---

---

"Ako se to dogodi, nitko neće imati koristi", zabrinut je Wang Yong, profesor u Školi međunarodnih studija na Pekinškom sveučilištu. Njegovo mišljenje je da Kina i njeni glavni trgovinski partneri moraju smisliti "kreativna rješenja" kako bi izbjegli eskalaciju.

Financial Times navodi kako se kineski boom zelene industrije - razvijene spregom državne politike i financijske potpore "agresivnog privatnog sektora" - ne sviđa tržišno orijentiranom kapitalizmu razvijenih zemalja. Naime, Zapad želi da Kina razvodni svoju industrijsku politiku i usredotoči se na domaće gospodarstvo, dok se Komunističkoj partiji Kine (CCP) "očito sviđa ideja otvorenih trgovinskih odnosa (koji) su u skladu s načinom na koji oni žele voditi industrijsku politiku".

Dakle, u očima zapadnih lidera je Kina previše tržišno liberalna.

"Razvijene zemlje već dugo kukaju oko gospodarske politike Pekinga, ali za EU je nesrazmjer postao još hitniji 2022., kada je Kina zabilježila ‘povijesni‘ trgovinski suficit s blokom od gotovo 400 milijardi eura", navodi FT.

"Ne želimo vidjeti odvajanje od Kine. Ono što želimo vidjeti je smanjenje rizika", rekla je predsjednica Europske komisije u prosincu. Zanimljivo, to je upravo ono što CCP već desetljećima provodi; ambiciozne politike usmjerene na smanjenje ovisnosti gospodarstva o stranim zemljama. Ovaj trend je uzeo maha pod Xi Jinpingom, koji ga naziva imperativom nacionalne sigurnosti.

---

---

Kineski predsjednik je 2015. predstavio nacionalni strateški plan za daljnji razvoj nacionalnog gospodarstva, nazvan "Proizvedeno u Kini 2025." Ovaj model je imao za cilj odmaknuti Kinu od "svjetske tvornice" tj. proizvođača jeftine robe niske tehnologije prema tehnološki intenzivnijoj ekonomiji. Ono što je pritom zabrinulo zapadne čelnike bili su ambiciozni ciljevi Pekinga, koji su uključivali definirano povećanje tržišnih udjela u 10 strateških industrija; od IT-a i digitalnih alata do robotike, zrakoplovstva i vozila na alternativno napajanje.

Američka komora je, komentirajući ovaj plan, upozorila na povećanu "vjerojatnost rastuće neučinkovitosti i prekapacitiranosti u Kini, kao i distorzije prelijevanja na globalnoj razini", dok su strane poslovne grupacije koncept prozvale "merkantilističkim". Jörg Wuttke, bivši predsjednik Gospodarske komore Europske unije u Kini, dodatno je pak pojasnio što CCP pokušava: "(Tamo) svatko ima neiscrpnu zalihu zajmova i potporu lokalne vlade pa je zato normalno da, kad god Kina poveća obujam, na kraju postaje vrlo jeftina i tada ima samo jedan mehanizam za spašavanje. Taj se sigurnosni ventil zove izvoz."

Uskoro je postalo jasno da Zapad zaista ima razlog za brigu. Naime, u periodu 2019.-2023. je, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, Kina povećala ulaganja u zelenu tranziciju po godišnjoj stopi od nevjerojatnih 184 milijardi dolara. Paralelno, Europa je ostala na 154, a Sjedinjene Države na 97 milijardi. Bloomberg pak izvještava da je 2022. Peking uložio 546 milijardi dolara u obnovljive izvore energije ili - u odnosu na veličinu gospodarstva - tri puta više od EU-a te četiri od SAD-a.

---

---

Međutim, ono što je posebno zapanjujuće su, u stvari, sami rezultati tih ulaganja. Tako je Goldman Sachs zaključio da je Kina na putu da proizvede gotovo tri puta više energije iz vjetroturbina i solarnih panela nego što je njena vlada planirala. Uz tako ubrzan tempo razvoja ovih industrija, napominje GS, Kina bi mogla postati energetski samodostatna do 2060. i smanjiti uvoz energije za 10 posto do 2030. godine. 

Ali, to bi "bio samo početak", navodi se u izvješću. Analitičari Goldman Sachsa očekuju da je smanjenje uvoza energije od 50 posto moguće do ranih 2040-ih, ako se instalacije za obnovljive izvore ubrzaju u skladu s njihovim predviđanjima. Sve to bi, u konačnici, trebalo dovesti do nižih troškova energije za potrošače.

No podatak koji uistinu frapira jest da Peking proizvodi kapacitete obnovljive energije po stopi višoj nego ostatak svijeta zajedno; 56 posto globalnog udjela je prognoza IEA za iduće četiri godine. Dodatno, Kina čini 72 posto svjetske solarne proizvodnje i 50 posto vjetroturbina. "Procijenjena instalacija u Kini više je nego dvostruko veća od broja instalacija u SAD-u i Europi zajedno", piše Reuters, dok je kineska ekonomija 2022. proizvela duplo puta više zelene struje od američke. 

---

---

Uz to, Kina bi trebala udvostručiti svoje kapacitete te proizvesti 1200 GW energije vjetra i sunca do 2025. godine, dostižući tada svoj deklarirani cilj za 2030. Trenutno, kineski izvori energije koji nisu fosilna goriva sada čine 51 posto njezinih ukupnih instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije, i rastu. Po ovom pitanju, Peking je ispunio svoj cilj za 2025. dvije godine ranije.

Kina je posebno impresivna po pitanju solarne energije, čiji je potencijal do 2022. bio 96,6 GW, što je 42 posto cijelog planeta. Prošle godine je Peking osnažio ovu infrastrukturu za više od ukupnog instaliranog volumena SAD-a - gotovo četiri puta nadmašivši rezultat iz 2021.; cca 200 naspram 54 GW - te dodao više kapaciteta obnovljive energije nego Njemačka u posljednjih četvrt stoljeća. Štoviše, predviđa se da će do 2026. dosegnuti 1.000 GW (od današnjih 500 GW), što je otprilike ekvivalentno aktualnom ukupnom globalnom kapacitetu. Već danas Kina ima potentniju mrežu od SAD-a, Japana, Indije, Njemačke, Australije, Španjolske i Južne Koreje zajedno.

A koliko Kinezima dobro ide pokazuje to što proizvode 80 posto svjetskih solarnih panela, čiji je najveći kupac - na žalost Von der Leyen - Europa. Tako je u prvih šest mjeseci 2023. Europa kupila gotovo 60 posto svih solarnih modula izvezenih iz Kine. Peking čini i 50 posto ugradnje solarnih panela u svijetu te proizvodi nevjerojatnih 97 posto pločica od kojih se izrađuju solari. Također proizvodi i više od 80 posto polisilicija, ključne sirovine u opskrbnom lancu solarnih fotonaponskih uređaja.

---

---

---

Na rijeci Yalong
Golema hibridna elektrana

Ovog ljeta je Kina stavila u funkciju najveću svjetsku hibridnu solarno-hidroelektranu. Nalazi se na istočnoj tibetanskoj visoravni, na platou rijeke Yalong u pokrajini Sichuan.

Ima kapacitet od 1 GW solarnih panela i 3 GW hidroelektrana te može proizvesti dvije milijarde kilovatsati električne energije godišnje, što je ekvivalentno potrošnji više od 700.000 kućanstava godišnje.

Postrojenje je dio goleme baze obnovljivih izvora energije koju kineska vlada planira za proizvodnju čiste energije za 100 milijuna kućanstava – što je gotovo jednako stanovništvu SAD-a – na rijeci dugoj 1.500 kilometara.

---

---

---

Interesantno je primijetiti i kako je, prema IEA, prosječna nabavna cijena vjetroturbina kod kineskih proizvođača gotovo tri puta niža nego u onih europskih. Još 2017. su bile na manje od 20 posto razlike. Isto tako, Kina gradi nuklearne elektrane po bržoj stopi od bilo koje druge zemlje. 

Neporecivo, polje na kojem Kinezi jednostavno proždiru konkurenciju su već spomenuta električna vozila. Miao Wei, bivši ministar industrije i informacijske tehnologije, izvijestio je da će cilj od preko 50 posto prodora takvih prometala do 2035. vjerojatno biti postignut 10 godina prije planiranog roka; do 2025. ili 2026. godine. Naime, prodaja EV-a je u Kini bila na samo 777.000 jedinica u 2017., dok je 2022. skočila na 6,89 milijuna.

"Kina je toliko ispred na tržištu električnih vozila da njezini konkurenti zaostaju u prašini", primjećuje FT. "Nagomilane prednosti (te) zemlje su zastrašujuće. Kontrolira dvije trećine globalnog kapaciteta za preradu litija, sirovine za baterije, i dominira u svakom aspektu proizvodnje baterija. Prošle je godine proizvela 10 puta više baterijskih vozila nego Njemačka. Ima prednost u troškovima proizvodnje od možda 20 do 25 posto. Troškovi dostave (kao i carine od 10 posto) smanjili su taj jaz, ali će postati manje važni kako kineski izvoz raste, posebno pristupačnih vozila za masovno tržište koja se suočavaju s malom europskom konkurencijom."

Kina ugrađuje dva od tri javna punjača za električna vozila u svijetu. To je 10 puta više nego SAD. Tamošnji proizvođač Geelyja je nedavno predstavio revolucionarne litij-željezo-fosfatne baterije koje podupiru brzo punjenje; za 15 minuta napune akumulator za vožnju do 500 kilometara. Također, Kina gradi tvornice baterija koje već dvostruko nadmašuju njene interne potrebe, dok će za tri godine taj omjer biti gotovo 4:1. 

---

---

Ovakva će dominacija Pekinga u baterijama za električna vozila (čak i za Teslu, čiji je Kina najveći dobavljač materijala za baterije) značiti da će električna vozila proizvedena u SAD-u biti skuplja i nekonkurentna. Ironično, Bidenova administracija pokušava ugušiti ulogu Kine u lancu opskrbe EV-a tako što nijedno električno vozilo proizvedeno u Americi, koje uključuje komponente baterija kineske proizvodnje, neće ispunjavati uvjete za pune subvencije. Isto vrijedi i za vozila koja proizvode tvrtke sa značajnim vezama s kineskom vladom ili imaju licencni ugovor s operaterom sa sjedištem u Kini.

Čak je i vlasnik Tesle Elon Musk priznao da su "kineske automobilske tvrtke najkonkurentnije tvrtke na svijetu". "Ako se ne uspostave nikakve prepreke, one će, zapravo, uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu. One su izuzetno dobre", rekao je čovjek koji se još 2011. smijao pred kamerama na pitanje o konkurentnosti kineskih proizvođača. "Jeste li vidjeli njihovo auto? Mislim da nemaju dobar proizvod. Nije atraktivan, tehnologija nije baš jaka i BYD ima ozbiljne probleme na domaćem terenu u Kini... Trebali bi se fokusirati da ne umru u Kini", rugao se mladi Musk. BYD je danas najjača tvrtka za EV na svijetu.

---

---

Kina je ljetos predstavila i prvi veliki električni brod na svijetu za prijevoz na velike udaljenosti. Može prevesti 700 kontejnera te koristi izmjenjive baterije i inteligentni sustav upravljanja. Postiže nultu emisiju, uz gotovo nultu buku. Osim toga, izgradili su 42.000 kilometara brze željeznice u zadnjih 15 godina te imaju tri najbrža vlaka na svijetu. Rekorder je onaj iz generacije Maglev - koji umjesto da imaju kotače levitiraju - koji postiže brzinu od 460 kilometara na sat.

---

---

Industrija u Kini ujedno implementira više potpuno automatiziranih postrojenja nego ostatak svijeta zajedno. Prošle godine je taj omjer bio 290 naspram 263. To će pomoći Pekingu da zadrži svoju poziciju globalnog proizvodnog motora usprkos tekuće tranzicije iz zemlje srednjeg dohotka u onu visokog dohotka, budući da će ovi roboti osigurati kontinuitet proizvodnje bez potrebe za jeftinom radnom snagom.

Kinezi su odgovorni i za polovicu svjetskih istraživačkih radova o tehnologiji skladištenja energije objavljenih 2022., u odnosu na doprinose američkih znanstvenika koji su činili 10,5 posto. Simptomatično je i kako je ovdje Kina u godišnjem trendu rasta (pet posto), a SAD u padu (dva posto). "Ono što je zaista uznemirilo Zapad u vezi s kineskim tvrtkama za čistu tehnologiju jest da je njihova tehnologija često superiornija od američke", istaknuo je FT.

No, što je sa zagađenjem, po kojem je Kina jedno vrijeme bila notorna? Godine 2013. je The Economist objavio naslovnicu s natpisom "Najgori svjetski zagađivač: Može li Kina očistiti dovoljno brzo?", a pred par mjeseci je Washington upozorio da Kinu treba pritisnuti da "poduzme značajne, značajne mjere" u borbi protiv klimatskih promjena. "Ne bi se trebali moći skrivati iza bilo kakve tvrdnje da su nacija u razvoju", istaknuo je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Kineske emisije ugljika ili su već dosegle vrhunac ili će ga doseći ove zime, sedam godina prije planiranog... Cilj zemlje od neto nule do 2060. vjerojatno će biti postignut desetljeće ranije nego što se ranije pretpostavljalo, a možda i ranije nego u Europi", naveo je u studenom britanski Telegraph. Kako se ističe u članku, predsjednik XI je "bio zelen mnogo prije nego što je to postalo moderno" (podsjećajući da je zelenu tranziciju zagovarao još prije 20 godina), a njegova država se transformira na "ljestvici (koja) je zapanjujuća". Štoviše, Kina je u 2022. bila vodeća zemlja po smanjenju stope potrošnje nafte u odnosu na prošlu godinu.  

---

---

S druge strane, tijekom prve godine Bidenovog mandata je odobreno 35 posto više dozvola za bušenje fosilnih goriva nego tijekom prve godine Trumpa; poznatog ljubitelja ugljikovodika. Trumpova administracija je tu brojku nadmašila samo jedne od četiri godine mandata. Dodajmo i da je siječanjski broj The Economista izašao s naslovom "Kineski EV juriš".

---

---

U 2023. je Kina dostigla još jedan važan trenutak: mreža obnovljive energije je dosegla 1,32 milijarde kilovata, tako premašivši po prvi put kapacitet proizvodnje električne energije na ugljen. Kao dio kineske energetske mješavine ugljen se stalno smanjivao od kasnih 2000-ih. Oko 80 posto te redukcije je zamijenjeno obnovljivim izvorima energije, a ostatak uglavnom nuklearnom energijom. 

---

---

U zadnjih 30 godina Kina je uzgojila više novih šumskih površina nego bilo koja nacija na svijetu. Doduše, neke su zemlje bolje probujale po kvadratnoj milji, primjerice Vijetnam. A kako bi još više doprinijeli očuvanju zelenila, kineski znanstvenici uspjeli su izdvojiti proteine za stočnu hranu iz ugljena u procesu koji "ne zahtijeva obradivo zemljište, tisuću je puta učinkovitiji od tradicionalne poljoprivredne prakse i gdje se (rezultirajući) sadržaj proteina kreće od 40 do 85 posto, znatno više nego u prirodnim biljkama". Pošto se danas 36 posto kalorija u svjetskim usjevima koristi za stočnu hranu, ovo bi mogao biti značajan iskorak.

Očito, Kina nema namjeru stati sa svojim tehnološkim napretkom. Prkos Pekinga američkim strogim izvoznim ograničenjima za naprednu opremu za proizvodnju čipova - pri čemu surađuju s Nizozemskom i Japanom; pravdajući se zabrinutošću za nacionalnu sigurnost - najbolje se ogleda upravo u - razvitku čipova. Naime, u utorak je objavljeno da je najveći kineski proizvođač čipova SMIC sastavio nove proizvodne linije 5-nanometarskih poluvodiča. Iako ovi čipovi ostaju generaciju iza onih vodećih 3nm, tranzicija sa 7nm na 5nm u svega pola godine pokazuje jasan trend kineske uspješnosti u potrazi za samodostatnošću na ovom polju.

Povrh svega, Komunistička partija Kine rastura kolektivni Zapad i po pitanju napretka BDP-a. U 2023. je tako Kina ostvarila rast od 5,2 posto, dok je SAD imao 2,5, Japan 1,9, Francuska 0,8, Ujedinjeno Kraljevstvo 0,5, a Njemačka bila u minusu od 0,3 posto. Za ovu godinu se Peking također može radovati projekciji od 4,6 posto, dok će Washington ostati na 2,1, Tokio 0,7, Pariz 1, London 0,6 te Berlin 0,5 posto.   

---

---

Tijekom razgovora na britanskoj radio postaji LBC, voditelj je upitao Victora Gaoa, prevoditelja pokojnog kineskog vođe Deng Xiaopinga i potpredsjednika Centra za Kinu i globalizaciju: "Jeste li vi suparnik, jeste li saveznik, jeste li prijetnja?" Kinez je, sa smješkom na licu, odgovorio: "Britanska vlada ne bi trebala precijeniti svoj utjecaj i vidjeti Kinu kao suparnika, jer Kina to nije. Kina je činjenica i megatrend s kojim će Britanija morati živjeti i slagati se. Sklopimo mir, a ne potičimo rat."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock /Shutterstock Shen Bohan/Xinhua Via Afp Shen Bohan/Xinhua Via Afp Jiang Hongjing/Xinhua Via Afp Cfoto/Nurphoto Via Afp Cfoto/Nurphoto Via Afp Cfoto/Nurphoto Via Afp -/Afp -/Afp Tobias Schwarz/Afp Salim Matramkot/Afp Ding Haitao/Xinhua Via Afp
/Shutterstock

Renewable energy and sustainable development in China, concept. 3D rendering isolated on white background

Shen Bohan/Xinhua Via Afp

(220318) -- YAJIANG, March 18, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on March 17, 2022 shows Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in Tibetan Autonomous Prefecture of Garze, southwest China‘s Sichuan Province. With the last 500,000-kW power generation unit officially putting into use, the Lianghekou hydropower plant built at an average altitude of 3,000 meters, the highest one of its kind in China, went fully operational on Friday.
With a planned total installed capacity of 3 million kW and an approved investment of 66.5 billion yuan (about 10.5 billion U.S. dollars), construction of the project started in October 2014 and is expected to be fully completed by 2023, according to the Yalong River Hydropower Development Company, Ltd.
The storage capacity of the reservoir is designed to reach 10.8 billion cubic meters, and the annual power generation volume is expected to surpass 11 billion kWh.
The Yalong River basin is one of China‘s clean energy bases. The operation of the Lianghekou hydropower plant will help ease imbalanced power generation in Sichuan and promote high-quality development of the Yangtze Economic Belt and the Chengdu-Chongqing economic circle. (Xinhua/Shen Bohan) (Photo by Shen Bohan/XINHUA/Xinhua via AFP)

Shen Bohan/Xinhua Via Afp

(220318) -- YAJIANG, March 18, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on March 17, 2022 shows Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in Tibetan Autonomous Prefecture of Garze, southwest China‘s Sichuan Province. With the last 500,000-kW power generation unit officially putting into use, the Lianghekou hydropower plant built at an average altitude of 3,000 meters, the highest one of its kind in China, went fully operational on Friday.
With a planned total installed capacity of 3 million kW and an approved investment of 66.5 billion yuan (about 10.5 billion U.S. dollars), construction of the project started in October 2014 and is expected to be fully completed by 2023, according to the Yalong River Hydropower Development Company, Ltd.
The storage capacity of the reservoir is designed to reach 10.8 billion cubic meters, and the annual power generation volume is expected to surpass 11 billion kWh.
The Yalong River basin is one of China‘s clean energy bases. The operation of the Lianghekou hydropower plant will help ease imbalanced power generation in Sichuan and promote high-quality development of the Yangtze Economic Belt and the Chengdu-Chongqing economic circle. (Xinhua/Shen Bohan) (Photo by Shen Bohan/XINHUA/Xinhua via AFP)

Jiang Hongjing/Xinhua Via Afp

(211209) -- CHENGDU, Dec. 9, 2021 (Xinhua) -- Aerial photo taken on July 15, 2021 shows a view of Lianghekou hydropower plant on the Yalong River in southwest China‘s Sichuan Province. A series of ”Super Projects” in Sichuan have been built to promote the development of western China, making contributions to local economic and social development. (Xinhua) (Photo by Jiang Hongjing/XINHUA/Xinhua via AFP)

Cfoto/Nurphoto Via Afp

YANCHENG, CHINA - NOVEMBER 18, 2023 - Solar photovoltaic panels are seen in a tidal flat in Yancheng city, Jiangsu province, China, November 18, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Cfoto/Nurphoto Via Afp

YANCHENG, CHINA - NOVEMBER 18, 2023 - Solar photovoltaic panels are seen in a tidal flat in Yancheng city, Jiangsu province, China, November 18, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Cfoto/Nurphoto Via Afp

BIJIE, CHINA - JUNE 11, 2023 - Workers work on a photovoltaic panel module production line at a new energy industrial park in Bijie, Southwest China‘s Guizhou province, June 11, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

-/Afp

(FILES) This file photo taken on January 10, 2024 shows electric cars for export waiting to be loaded on the ”BYD Explorer NO.1”, a domestically manufactured vessel intended to export Chinese automobiles, at Yantai port, in eastern China‘s Shandong province. China overtook Japan as the world‘s biggest vehicle exporter last year, data from the Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) showed on January 31, 2024. (Photo by AFP)/China OUT

-/Afp

(FILES) This file photo taken on January 10, 2024 shows electric cars for export waiting to be loaded on the ”BYD Explorer NO.1”, a domestically manufactured vessel intended to export Chinese automobiles, at Yantai port, in eastern China‘s Shandong province. China overtook Japan as the world‘s biggest vehicle exporter last year, data from the Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) showed on January 31, 2024. (Photo by AFP)/China OUT

Tobias Schwarz/Afp

China‘s Minister of Commerce Wang Wentao attends German-Chinese economy consultations on June 20, 2023 at the Economy Ministry in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ/AFP)

Salim Matramkot/Afp

Victor Gao, chair professor at China‘s Soochow University, attends a panel discussion entitled ‘BRICS Rising Influence in a Multipolar International order‘ at the Doha Forum in the Qatari capital on December 10, 2023. The BRICS intergovernmental organisation represents Brazil, Russia, India, China and South Africa. (Photo by SALIM MATRAMKOT/AFP)

Ding Haitao/Xinhua Via Afp

(230307) -- BEIJING, March 7, 2023 (Xinhua) -- Miao Wei, a member of the 14th National Committee of the Chinese People‘s Political Consultative Conference (CPPCC), speaks at the second plenary meeting of the first session of the 14th CPPCC National Committee at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, March 7, 2023. (Xinhua/Ding Haitao) (Photo by Ding Haitao/XINHUA/Xinhua via AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/komunisticka-partija-kine-je-stvorila-zelenu-silu-s-kojom-se-zapad-ne-moze-nositi-mi-smo-megatrend-naviknite-se-1363029 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=650a56c9f1a7d417901331755d4d7e54958149e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Komunisti%C4%8Dka+partija+Kine+je+stvorila+zelenu+silu+s+kojom+se+Zapad+ne+mo%C5%BEe+nositi.+%E2%80%98Mi+smo+megatrend%2C+naviknite+se%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkomunisticka-partija-kine-je-stvorila-zelenu-silu-s-kojom-se-zapad-ne-moze-nositi-mi-smo-megatrend-naviknite-se-1363029 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkomunisticka-partija-kine-je-stvorila-zelenu-silu-s-kojom-se-zapad-ne-moze-nositi-mi-smo-megatrend-naviknite-se-1363029 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gaze sve pred sobom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetgaze sve pred sobom

Komunistička partija Kine je stvorila zelenu silu s kojom se Zapad ne može nositi. ‘Mi smo megatrend, naviknite se‘

11. veljače 2024. - 15:11

Kineski ministar trgovine Wang Wentao je krajem siječnja, prilikom procjene uvjeta svjetske trgovine u 2024., upozorio da je "okruženje loše". Kao glavne sputavajuće faktore je istaknuo rastući trgovinski protekcionizam i pojačane geopolitičke sukobe. Međutim, razlog za optimizam je pronašao u rekordnom izvozu - 30 posto većem nego godinu ranije - električnih vozila, proizvoda za solarnu energiju i litijskih baterija.

S druge strane (svijeta), Zapad je prestravljen kineskom ponudom jeftine zelene tehnologije njegovim građanima. Kako bi se tome suprotstavili, EU planira povećati carine na uvoz iz Kine, dok je SAD već uveo restrikcije izvoza visokotehnoloških isporuka Pekingu. 

"Globalna tržišta su preplavljena jeftinijim kineskim električnim autima čija se cijena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 19:47