StoryEditor

Cijene nafte ispod 54 dolara uoči sastanka OPEC-a

Piše PSD.
28. studenog 2008. - 14:50

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 54 dolara za barel uoči sastanka ministara OPEC-a u Kairu na kojem će se raspravljati o mogućem dodatnom smanjenju proizvodnje kako bi se neutralizirao utjecaj globalnog gospodarskog usporavanja na potražnju za naftom.

Barel sirove nafte za isporuke u siječnju pojeftinio je na američkom tržištu za 1,29 dolara na 53,15 dolara, nakon što je u četvrtak dosegnuo 54 dolara. Na londonskom je tržištu njegova cijena pala za 63 centa na 52,50 dolara.

Cijena nafte je na putu da na kraju mjeseca zabilježi 20-postotni pad, unatoč smanjenju opskrbe OPEC-a za 2 milijuna barela dnevno, dogovorenom na sastancima u rujnu i listopadu.

Pad potražnje u vodećem potrošaču energije SAD-u i ostalim industrijskim zemljama pomogao je padu cijena nafte za gotovo 100 dolara u odnosu na rekordnih preko 147 dolara za barel zabilježenih u srpnju.

Cijene su pale za gotovo trećinu u odnosu na prošli mjesec, što je najveći mjesečni pad u povijesti.

OPEC nije odbacio mogućnost trećeg smanjenja proizvodnje, no neki vjeruju da se potpun utjecaj postojećih smanjenja još ne osjeća.

- Zajedno sa smanjenjem opskrbe iz zemalja koje nisu članice OPEC-a, projekcije smanjenja proizvodnje OPEC-a sugeriraju da bi se tržište nafte moglo zapravo učvrstiti ulaskom u 2009 - objavio je Barclays Capital.

Nekoliko OPEC-ovih delegata kazalo je da će se na sastanku u Kairu samo provjeriti usklađenost postojećih smanjenja, te da će donošenje bilo kakve odluke o smanjenju biti ostavljeno za idući sastanak grupe 17. studenoga u Alžiru.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je referentna košarica njegove nafte u četvrtak poskupjela za 1,91 dolara u odnosu na dan ranije te je iznosila 47,38 dolara.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 23:32