Overlay
top lista

Znamo što ćete gledati ovog ljeta: ovi filmovi sigurno stižu u domaća kina u narednih par mjeseci, a spadaju među ljetne atrakcije koje se najviše očekuju!

Piše Marko Njegić
23. svibnja 2022. - 21:14

Ljetna kinosezona počela je s praskom uz premijeru blockbustera "Doktor Strange u multiverzumu ludila", prvog u nizu zvučnih filmova tempiranih za distribuciju do isteka sezone. Hrvatski raspored za ljeto još nije dovršen u potpunosti do pisanja naše najave, ali kako zasad stoji ove ćemo filmove sigurno gledati na velikim ekranima, a i spadaju među ljetne atrakcije koje se najviše očekuju.

TOP GUN: MAVERICK (26. svibnja)

Nastavak megahita je na "čeki" od 2020., ako ne i od kraja osamdesetih. Toliko se dugo čeka nastavak "Top Guna", podnaslovljen "Maverick" prema liku Toma Cruisea koji je u ovom filmu mentor novoj generaciji pilota. Jasno, to ne znači da će Maverick samo predavati, već i letjeti. Cruise još ima "potrebu za brzinom", kao i "Top Gun 2". Letačke akcijske scene djeluju kao da će probiti novi zvučni zid.

DIVLJACI (2. lipnja)

Jedan, ali naizgled vrijedan hrvatski film na ljetnom kinokalendaru. "Divljaci" su akcijska komedija ambijentirana u ljeto 2018., kad se trojica glavnih likova odvaže na pljačku da skupe novac za SP u Rusiji. U bijegu od policije, trio naleti na teroristički kamp u BiH i tada, prema foršpanu, počinje hrvatski film kakav dosad nismo vidjeli, nešto najbliže što je naša kinematografija došla "Ubrzanju".

JURSKI SVIJET: CARSTVO (9. lipnja)

Dinosauri opet napadaju i čini se da ih ima više nego ikad. Tako i treba biti. "Jurski svijet: Carstvo" je treći i najveći dio "Jurassic World"/"Jurassic Park" franšize koji objedinjuje novu i staru glumačku ekipu (Chris Pratt, Bryce Dallas Howard + veterani Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum). Film objedinjuje i neke stare i nove dinosaure. Od novih je glavna atrakcija beštija sugestivna imena Gigantosaurus.

SVJETLOSNI (16. lipnja) + MALCI: KAKO JE GRU POSTAO GRU (30. lipnja) + DC LIGA SUPER-LJUBIMACA (srpanj)

Tri animirane poslastice za mališe i veliše. "Svjetlosni" je odvojak serijala "Priča o igračkama", fokusiran na avanture astronauta Buzza Lightyeara prije nego što je upoznao kauboja Woodyja. Na sličnom je tragu i crtić "Malci: Kako je Gru postao Gru" koji nas upoznaje s omiljenim dobrim-lošim likom u djetinjstvu i njegovim žutim pomagačima. A "DC Liga super-ljubimaca" je životinjski odgovor na "Justice League" s pasjim i inim inačicama Supermana, Batmana itd.

CRNI TELEFON (23. lipnja) + NIKAKO (srpanj)

Najočekivaniji horori ljeta. "Black Phone" je nova suradnja redatelja Scotta Derricksona i Ethana Hawkea nakon "Zle kobi" koja glumca predstavlja u ulozi negativca, otmičara i ubojicu djece protiv kojeg će se okrenuti jedan klinac uz pomoć ubojičinih prijašnjih žrtava. "Nope" je, pak, novi film oskarovca Jordana Peelea ("Bježi!", "Mi"), obavijen misterijom. Foršpan koji je imao premijeru na Super Bowlu ne odaje ništa, samo golica maštu i razvija teorije o čemu se tu radi, tj. je li misterija uključuje izvanzemaljce ili nešto drugo.

ELVIS (23. lipnja)

Definitivni film o "kralju rock 'n' rolla" još nije snimljen (podcijenjeni "Elvis" s Kurtom Russellom), ali to bi možda mogao biti upravo novi projekt Baza Luhrmanna ("Romeo i Julija", "Moulin Rouge") u kojem Presleyja glumi Austin Butler, a njegova menadžera dvostruki oskarovac Tom Hanks. Foršpan za "Elvisa" već se počeo prikazivati u hrvatskim kinima i polako bildati očekivanja gledatelja.

THOR: LJUBAV I GROM (srpanj)

Doktor Strange nije jedini Osvetnik kojeg ćemo gledati ovoga ljeta u "solo" avanturi, tu je i Thor. Doduše, Thor je još manje sam od Strangea, jer društvo će mu praviti Čuvari galaksije, dok su nova lica Russell Crowe kao Zeus i Christian "Batman" Bale kao negativac Gorr the God Butcher. Da će biti i ljubavi i gromova, potvrđuje Natalie Portman u ulozi superjunakove cure koja postaje ženski Thor.

BRZINA METKA (kolovoz)

Brad Pitt je imao sporednu ulogu u "Izgubljenom gradu" Sandre Bullock. Sad je situacija obratna: Brad je glavni, a Sandra sporedna. No, Pitt je ostao u akcijskom elementu i glumi plaćenog ubojicu na posljednjem zadatku, ali problem je što će se naći u brzom vlaku punom drugih plaćenih ubojica. Strojovođa filma je akcijski redatelj David Leitch ("John Wick", "Atomska plavuša", "Hobbs&Shaw").

18. travanj 2024 19:23