StoryEditor
Strani nogometbolje za nas

Valerij Karpin bit će novi izbornik Rusije: sugerira ovo povoljan rasplet za hrvatske interese, upitno je kako će složiti momčad

26. srpnja 2021. - 17:19

U ponedjeljak bi nogometna reprezentacija Rusije trebala dobiti novog izbornika. Ugovor do konca godine s Ruskim nogometnim savezom imao bi potpisati Valerij Karpin, bivši reprezentativac (72 nastupa) i aktualni trener prvoligaša Rostova. Zanimljivo, Karpin bi usporedno s funkcijom izbornika obnašao i dužnost menadžera u Rostovu.

Nakon razočaravajućih predstava ruske momčadi na Euru (nisu se plasiralu u drugi krug, u konkurenciji Belgije, Finske i Danske), smijenjen je Stanislav Čerčesov. No, Ruski savez očigledno nije imao alternativno rješenje. Dugo je kao favorit za izborničku poziciju najbolje kotirao Stefan Kuntz, izbornik njemačke U21 i olimpijske vrste. Kuntz se trenutačno nalazi u Tokiju, gdje na Olimpijskim igrama vodi njemačku reprezentaciju. Rusi očigledno nisu više htjeli čekati Nijemca i promovirali su Karpina kao privremeno rješenje.

Previranja oko izbornika ruske reprezentacije zanimljiva su i Hrvatima. Naime, naredni kvalifikacijski ogled za plasman na Svjetsko prvenstvu u Kataru, Hrvatska igra upravo s Rusijom (1. rujna), u Moskvi.

Subjektivni pogled sa strane na imenovanje Karpina sugerira povoljan rasplet za hrvatske interese, jer vrlo je upitno koliko će u predstojećem razdoblju (praktički u tjedan dana okupljanja prije susreta u Moskvi) novi izbornik posložiti situaciju u svlačionici i stvoriti kemiju nakon podbačaja na Euru.

U ruskom je nogometu popriličan broj skeptika glede inauguracije Karpina. Ponajprije, jer njegovi klupski uspjesi nisu osobite reference za izbornički rad: nikada nije osvojio nijedan trofej, a s Rostovom je u ruskoj Premierligi Karpin jednom bio peti, dvaput deveti, te – 11. Međutim kritičari novog izbornika najveći problem vide u njegovom odnosu sa stožernim igračem Artemom Dzjubom. Novi izbornik i kapetan ruske reprezentacije imaju turbulentnu povijest odnosa. Njihov međusobni animozitet datira još iz dana (2009.) kada su obojica bili u moskovskom Spartaku. Karpin, tada sportski direktor kluba, optužio je Dzjubu za krađu u svlačionici (navodno je otuđio suigraču 20-ak tisuća rubalja) i poslao ga na posudbu – u Sibir (Tomsk). Njihovi kasniji susreti uglavnom su se svodili na netrpeljivost, te svađe na granici fizičkog obračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 08:14