StoryEditorOCM
Splitšta vi tamo kopate?

Zanima vas što to arheolozi kopaju po Saloni i ostatku Dalmacije? Od ovog četvrtka sve ćete moći čuti iz prve ruke

Piše split sd
28. veljače 2024. - 08:16

Hvale vrijedna inicijativa stiže iz Arheološkog muzeja u Splitu. Naime, javljaju da "više nema potrebe za ćirenjem i ispitivanjem ‘Šta vi tamo kopate?‘, jer uskoro ćete saznati sve što vas je oduvijek zanimalo iz svijeta arheologije i povijesti".

Arheološki muzej u Splitu u suradnji sa Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita, donosi projekt s nazivom najčešćeg pitanja koje se pita arheologe: "Šta vi tamo kopate?". 

Evo kako muzealci objašnjavaju sam naziv projekta:

Ne, nije gramatička greška, kažu. Stvarno piše "Šta", a ne "Što". Zašto? Zato šta tako govorimo mi u Dalmaciji, a ova priča govori upravo o tajnama istraživanja na arheološkim lokalitetima Dalmacije. Predavanja su prilagođena za sve zainteresirane ljubitelje arheologije, istraživanja i povijesti.

O čemu se radi?

Prvi zajednički međumuzejski projekt javne arheologije u Splitu donosi 20 četvrtaka tijekom kojih će se javnost moći, na zanimljiv i prilagođen način, upoznati s rezultatima arheoloških istraživanja. Svako predavanje održat će drugi arheolog/inja, a tema će biti rezultati istraživanja na različitim arheološkim lokalitetima u Dalmaciji. Predavanja su uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu: 18 h u Staroj gradskoj vijećnici. Naravno, na Pjaci. Iz prve ruke saznat ćete novosti iz svijeta arheologije i povijesti.

image

Plakat za seriju predavanja

Arheološki Muzej Split/

Prvo predavanje održat će izv. prof. dr. sc. Dino Demicheli već u četvrtak, 29. veljače 2024. godine. Autor knjige, koautor brojnih znanstvenih članaka te urednik prestižnih zbornika radova, od 2020. godine je na čelu znanstveno-istraživačkog projekta "Novi životi antičkih natpisa" koji istražuje salonitanske bedeme i kule s podrškom Hrvatske zaklade za znanost. Njegova suradnja s Arheološkim muzejom u Splitu već godinama donosi spektakularne rezultate, a njegovo vođenje arheoloških istraživanja u Saloni otvara vrata novim spoznajama. Ne propustite, dakle, priliku čuti Demichelija dok otkriva najnovija otkrića i tumači zagonetke antičke Salone. Njegovo predavanje obećava da će biti nezaboravno iskustvo za sve zaljubljenike u povijest i arheologiju.

image
Nikola Vilic/Cropix

Što nas očekuje?

Kao stručnjak za antičku Salonu, Demicheli nam iz prve ruke, ili točnije iz prve lopate, mistrije ili strugalice - alati kojima se služe arheolozi, donosi neka nova saznanja o antičkoj Saloni. Npr. jeste li znali da je Salona imala barem stotinjak kula i bila opasana debelim bedemima? A znate li što nadgrobni spomenici rade u tim istim obrambenim gigantima? Salona, nekad najznačajniji grad na istočnom Jadranu oživljava u svijetu arheoloških istraživanja otkrivajući svoje skrivene priče. A oživljavamo je i stalnim razgovorima i dijeljenjem novih saznanja kao što je ovo. 2022. godine arheološka ekipa započela je istraživanje bedema i kula. Kula 15, zvijezda ove arheološke priče, pokazala se pravim blagom otkrivajući više od dvadeset natpisa koji su nekad bili dijelovi grobnih spomenika. Ti natpisi, nekad tihi svjedoci prošlosti, sada pričaju priču o životima koje su čuvali. Arheolozi su na tragu nečega velikog, a svaki korak vodi nas bliže istini o antičkom svijetu koji je ovdje živio i disao.

image
Nikola Vilic/Cropix

Ovaj intrigantni uvod obećava zaista kvalitetno provedeno popodne u četvrtak, 29. veljače, u 18 h u Staroj gradskoj vijećnici.

Ne ostaje nam ništa do biti dio ovog događaja, ali i pratiti društvene mreže Arheološkog muzeja u Splitu za sve detalje jer ovaj projekt traje cijelu godinu, a donosimo i kalendar svih predavanja.

image

Raspored predavanja

Arheološki Muzej Split/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:25