StoryEditorOCM
Splitšta vi tamo kopate?

Projekt splitskih arheologa nastavlja obarati rekorde i donosi priču o hrvatskoj Troji i Vikinzima na našim prostorima!

Piše Frano Kiso
20. ožujka 2024. - 10:33

Projekt "Šta vi tamo kopate?" nastavlja obarati rekorde popularnosti otkrivajući senzacionalne rezultate arheoloških istraživanja u Dalmaciji te potičući nevjerojatan interes javnosti za povijesne i kulturne teme. Nakon prošlog predavanja na kojem su se predstavili nikad ranije objavljeni podaci o rezultatima istraživanja koja se još uvijek odvijaju u centru grada Splita, ciklus se nastavlja predavanjem, ovoga puta, o lokalitetu Bribir.

Misteriozni lokalitet Bribirska glavica, svojom bogatom poviješću i raznolikošću arheoloških nalaza privlači pažnju istraživača već više od stoljeća. Materijalni ostaci s tog lokaliteta obuhvaćaju razdoblja od mlađeg kamenog doba do recentnih nalaza, pružajući uvid u evoluciju naseljenosti i arhitekture kroz povijest. Otkriveni ostaci stambenih, sakralnih i fortifikacijskih struktura svjedoče o različitim fazama života na tom području obogaćujući naše razumijevanje prošlosti.

Činjenica da je na ovom lokalitetu pronađen spomenik koji dokazuje prisustvo Vikinga na našim prostorima opčinila je javnost, a kada k tome dodamo podatak da se Bribir često naziva i „Hrvatska Troja“, možemo očekivati još jedno izrazito atraktivno predavanje.

Priču o Bribiru ispričat će dr. sc. Nikolina Uroda, muzejska savjetnica u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika te voditeljica istraživanja na arheološkom lokalitetu Bribirska glavica još od 2019. godine. Autorica i koautorica brojnih znanstvenih radova i muzejskih izložbi te voditeljica istraživanja na više arheološkim lokaliteta, uz skupinu autora dobitnica je i prestižne nagrade Josip Brunšmid za izložbu „Varvaria/Breberium/Bribir. Razotkrivanje slojeva“, koju dodjeljuje Hrvatsko arheološko društvo.

Protekla predavanja u sklopu projekta „Šta vi tamo kopate?“ izazvala su nezapamćeni interes javnosti, a prvi zajednički međumuzejski projekt javne arheologije u Splitu u kojem su se povezali Arheološki muzej u Splitu, Hrvatsko arheološko društvo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzej grada Splita, postaje prepoznatljiv po svojoj izvanrednoj popularnosti. "Šta vi tamo kopate?" postaje sinonim za dinamičnu i intrigantnu razmjenu znanja između stručnjaka i šire javnosti te za revitalizaciju interesa za povijest i baštinu.

S nadolazećim predavanjem o Bribiru, u četvrtak, 21. ožujka 2024. očekuje se još jedna uzbudljiva večer u novoobnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Ciklus predavanja ne samo da pruža jedinstvenu priliku građanima da se približe bogatoj povijesti i arheološkoj baštini Dalmacije, već i vraća život u centar grada, a početak je u 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:24