StoryEditor
Splitkupe tv pa ga ne prijave, il’ ga odjave a koriste

Više od 500 Splićana na sudu zbog HRT-a

Piše PSD.
17. rujna 2009. - 13:07

Hrvatska radio-televizija je Prekršajnom sudu u Splitu u protekla dva mjeseca uputila više od 500 optužnih prijedloga kojima tuži Splićane da nisu prijavili radio ili televizijske prijamnike u roku od 30 dana nakon što su ih nabavili, da bi izbjegli plaćanje RTV pretplate, ili da televizore koriste nakon što su ih odjavili. Tu brojku potvrdio nam je na naš upit János Römer, predstavnik HRT-a za odnose s javnošću.

Brojne optužne prijedloge, po punomoći Vanje Sutlića, glavnog ravnatelja HRT-a, šalje odvjetničko društvo Hanžeković-Radaković i partneri. Traže od suda da optužene građane proglase krivima za prekršaj iz Zakona o HRT-u, te da ih kazni po zakonu, a što znači novčanom kaznom od 500 kuna koje trebaju uplatiti u državni proračun.

To odvjetničko društvo od svakoga od optuženih građana traži još po 1220 kuna za sastavljanje podneska od nekoliko rečenica koje šalju u ime te javne ustanove. To znači da za sastavljanje kratkog podneska jedno odvjetničko društvo koje zastupa HRT u cijeloj Hrvatskoj, samo od tih 500 Splićana za sebe traži 610 tisuća kuna, s tim da u taj iznos nije uračunato onih ukupno 250 tisuća kuna kazne.

Pravnici

Pitali smo Römera misli li HRT kao javna ustanova da je puno 1220 kuna, posebno što se radi o nekoliko istih rečenica za sve, kao i zbog čega građane ne tuže HRT-ovi pravnici čime im ne bi stvarali dodatne troškove, na što nam je kazao:

- U HRT-ovoj pravnoj službi radi pet pravnika koji su specijalizirani za pravne poslove u vezi s HRT-ovom djelatnošću - proizvodnjom programa.

Daj okreni drugi program...   IVO RAVLIĆ / CROPIX
Svaka minuta naših programa, a riječ je o više o 100 tisuća minuta koje tjedno emitiramo na čak 18 programa, mora biti pravno regulirana. Uobičajeno je da se specijaliziranim pravnim poslovima kao što su dugovanja bave specijalizirani odvjetnički uredi, kao što je odvjetnički ured koji ste u svojim pitanjima spomenuli i koji se srodnim poslom bavi za više poduzeća, među kojima je i HRT.

Odvjetničke usluge prema Zakonu o javnoj nabavi izuzete su od javnih natječaja. János Römer nije mogao komentirati visinu odvjetničke naknade

- Nju regulira njihova nadležna strukovna udruga. Vanjske odvjetničke usluge HRT ugovara tako da ne predstavljaju financijski teret HRT-u, odnosno građanima koji poštenim redovnim plaćanjem RTV pristojbe financiraju HRT - kazao je.

- Postupci koje je HRT prisiljen pokretati protiv građana koji uporno izbjegavaju svoju obvezu plaćanja RTV pristojbe na području Hrvatske ovih se mjeseci provode jednakim intenzitetom kao i do sada, i ne ovise o tekućim prihodima i rashodima. Broj prijava za pojedino područje svakako ovisi o mnogo čemu, primjerice o eventualnoj akciji koja se negdje provodi – tvrde iz te javne ustanove.

Na splitskom Prekršajnom sudu su nam kazali da do prije nekoliko mjeseci više godina nisu bili zaprimili takve optužne prijedloge, posebno ne u toliko velikom broju.

Sudski pozivi

Kako doznajemo na Prekršajnom sudu, optužni prijedlozi pristižu gotovo svakodnevno, pa se njihov broj povećava.

Točan broj nam nisu mogli kazati jer ih u sudskoj pisarnici još sve pristigle nisu upisali u sudski upisnik. Oni upisani, nešto više od stotine, raspodijeljeno je sucima koji će sazivati glavne rasprave onda kada ti predmeti dođu na red.

Optuženi građani još neko vrijeme neće dobivati pozive za sud jer se optužni prijedlozi odvjetničkom uredu vraćaju na doradu.

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 00:03