StoryEditorOCM
Split'NIJE DO NJIZI'

Prije se ravnatelj Damir Grubšić ljutio kad se pisalo da imaju samo dvije pile u Ustanovi 'Marjan', a sad tamo tvrde da se nisu ni bavili šumarstvom! Bježe li to od odgovornosti za protupravne radove?

19. rujna 2019. - 23:05

Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan licencirana je za izvođenje šumarskih radova. No, oni sada, umjesto njihovih kritičara, tvrde da nikad nisu izvodili šumarske radove na Marjanu prema Programu gospodarenja.

Do sada se ravnatelj Damir Grubšić ljutio ako bi se napisalo da imaju samo dvije motorne pile (kako piše u njihovu Godišnjem programu za 2018.), no sada ispada da iz Javne ustanove poručuju kako se nisu bavili šumarstvom uopće.

Naime, šumarski inspektori su nedavno utvrdili kako ne postoji akt kojim Grad Split povjerava Javnoj ustanovi gospodarenje park-šumom Marjan.

Gospodarenje, za razliku od upravljanja, u šumarskom rječniku znači da imaju pravo izvoditi šumarske radove. Zanimljivo je da je upravo taj podatak, prema zapisniku koji imamo u posjedu, inspekciji iznijela pravnica Javne ustanove Ana Perčić.
Po kojoj osnovi je onda Javna ustanova izvodila šumarske radove u park-šumi Marjan?

– Javna ustanova ne izvodi šumarske radove temeljem Programa gospodarenja, niti joj je Grad povjerio gospodarenje, nego poslove zaštite, održavanja, očuvanja i promicanja park-šume Marjan i ostalih zaštićenih vrijednosti na području grada Splita.

Do isteka desetogodišnjeg Programa gospodarenja 2018. godine, šumarske radove su nadzirale i provodile Hrvatske šume samostalno ili povjeravajući JU-u manje neophodne zahvate – napominje Grubšić.

Tko je ovlašten?

Zanimljivo, u razgovoru iz travnja ove godine Grubšić je za jedan portal isticao kako nitko ne obraća pažnju na to "da smo dolicencirali Javnu ustanovu da može obavljati šumarski radove, da smo dolicencirali stručnjaka".

– S obzirom na zakonsku zavrzlamu oko vlasništva, tabularne izjave, stupanja na snagu novog Zakona o šumama i novonastalu situaciju isteka starog, a skorim početkom provedbe novog Programa gospodarenja, u Ministarstvu poljoprivrede je u veljači 2019. predloženo da Grad, kao privatni šumoposjednik, ovlasti JU i za poslove gospodarenja jer je Javna ustanova svojim razvojem i organizacijom postala sposobna preuzeti isto – napominje Grubšić.

Ravnatelj kaže kako je potrebno mijenjati njihov Statut, te da su tijekom godine uputili brojne dopise prema Gradskoj upravi, kao osnivaču, podsjećajući na zaključke tog sastanka i potrebu za zakonskim usuglašavanjima.

Nezakonite radnje

– U međuvremenu Javna ustanova nije napravila nikakvu nezakonitu radnju jer su se svi poslovi iz "aktivnosti gospodarenja" (doznake, sječa...) na Marjanu ove godine obavljali u sklopu proglašene izvanredne situacije i pod odgovornošću Kriznog stožera te koordinatora Nenada Ružića – tvrdi ravnatelj Javne ustanove, koja broji oko 60 zaposlenika.

Postavlja se pitanje postoji li razlog zašto upravo sada Javna ustanova ne bi htjela da se njih vezuje uz šumarske radove. Stvar je možda jasnija uzmemo li da u slučaju nenadležnosti ne bi mogli biti odgovorni za štetu nastalu nestručnim vođenjem šume i zapuštanjem koje je dovelo do epidemije potkornjaka.

Javna ustanova doista je bila kažnjena još 2015., jer su protupravno vodili šumarske radove. Ustvari su godinama izvodili bespravno šumarske radove, ali ih je inspekcija kaznila samo zbog par mjeseci.

Nakon toga su sklopili ugovor sa Hrvatskim šumama, a tek od 17. rujna 2018. su registrirani za obavljanje dijela šumarskih radova. Ali sad im je možda draže da ih se ne vezuje uz šumarstvo i da na druge prebacuju odgovornost, jer je protiv njih išla kaznena prijava DORH-u da su zanemarivanjem šume uzrokovali zarazu većih razmjera.

Upravitelj UŠP Split – Hrvatske šume Ivan Melvan tvrdi kako su Hrvatske šume izvodile samo nužne radove na Marjanu, a da je odgovornost na Javnoj ustanovi.

– Mala ulaganja su bila u naš rad na Marjanu. Po zahtjevu Javne ustanove obavljali smo određene stručne radove, obuku za otpremu, nudili smo im i insekticidne mreže. Ugovor je bio potpisan od 2015. do 2018. Uglavnom smo radili doznaku stabala.

No, radili smo to uzaludno jer se nisu provodili radovi koje smo doznačili. Sva nadležnost i odgovornost je bila njihova, ne može biti naša. Mi ne primamo plaću za vođenje Javne ustanove Marjan. Obavljali smo radove ispomoći. Nikakve veze nismo imali sa sječom stabala, osim doznaka – objašnjava Melvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:46