StoryEditorOCM
Splitvruća fotelja

Sjednica Upravnog vijeća Park-šume o razrješenju ravnatelja nije održana. Je li razlog taj što Kerum nema koga posjesti u marjansko ‘sedlo’?

1. svibnja 2020. - 22:17

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom “Marjan”, ostao je “u sedlu” do daljnjega. Naime, sjednica na kojoj je ove srijede Upravno vijeće trebalo izglasati odluku o njegovu razrješenju, nije se održala.

Zanimljivo je da se sve do koji sat prije sjednice zakazane u 19 sati u srijedu među akterima nije znalo da će se otkazati, što upućuje da je situacija bila do kraja neizvjesna. Premda neki mediji spekuliraju kako je razlog neopoziva Grubšića bio taj što je on skupio pismo podrške radnika (pretežno nižih kvalifikacija), postoji i druga verzija priče koju smo doznali.

Po njoj se nije moglo naći nikoga tko bi bio voljan zasjesti u ovu vruću fotelju. To ne bi bilo teško razumjeti, jer onaj tko bi sad došao za obnašatelja dužnosti ravnatelja, teško bi izbjegao negativan javni dojam. Damira Grubšića se hoće rušiti nakon što je Javna ustanova pohvalno reagirala u situacijama dok je javnosti skoro zabranjen pristup na Marjan. Stopirali su bespravne radove na Kašjunima, a ravnatelj je naložilo da se ukloni bespravna nadstrešnica kod zaštićenog kulturnog dobra Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

Grubšić nije bio po volji dr. Mirku Ruščiću (HDZ), predsjedniku Upravnog vijeća, a ni Željku Kerumu koji ima tri člana u tom tijelu. No, da bi se ravnatelja smijenilo, Upravno vijeće podnosi prijedlog o razrješenju Gradskom vijeću, a da bi on bio valjan, ravnatelju se mora dokazati da je nezakonito postupao, ili da je nesavjesnim obavljanjem dužnosti prouzročio značajnu štetu ustanovi.

Između Grubšića i Ruščića vladao je žestoki sukob otkako je počela sanacija park-šume od potkornjaka. Ruščić je imenovan za zamjenika kriznog stožera i vodio je sanaciju Marjana. Javna ustanova podnijela je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu zbog nezakonite sječe šume. Grubšić je javno izjavio da su “koordinator Nenad Ružić i njegov zamjenik Mirko Ruščić uz izvođače i nadzor apsolutno izvršno odgovorni za ovo pustošenje”. Inspekcijski nadzori su potvrdili da je bilo nepravilnosti, iako je njih Ruščić uporno negirao.

A onda je Kerum objavio kako je on imenovao ravnatelja s kojim nije zadovoljan i da ga samo on može smijeniti. Na društvenim mrežama taj se Kerumov istup povezao s nedavnim bespravnim pilanjem stabla alepskog bora kod ugostiteljskog objekta koji drži Kerumova obitelj na Benama. Navodno je koncesionaru zasmetala istraga koju je pokrenula Javna ustanova.

No, u Društvu Marjan su počeli prozivati Javnu ustanovu da zavlači s istragom. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se s Grubšićevim ostankom dovršiti istraga i podnijeti prijava. Grubšić zadnjih dana ne komentira nastalu situaciju pa nije iznio svoju verziju ovog slučaja i rekao je li itko vršio pritisak na njega kao ravnatelja. No, prije odgođene sjednice ravnatelj Javne ustanove je kratko kazao kako je “u razgovoru s nadležnim institucijama koje moraju biti svjesne što se tamo događa”. Ostaje vidjeti hoće li se izvučeni mačevi vratiti u korice ili će se stvari raščistiti do kraja.

Osim kadroviranja ravnatelja, Javna ustanova ima hrpu drugih problema. Otkako ih je napustio jedini inženjer šumarstva Ivan Ljubić, oni sada nemaju šumara, ali zato imaju čak pet zaposlenih ekonomistica.

Pored svega, svi se pitaju što je s pošumljavanjem? Tu postoji pravni problem – smije li Javna ustanova koja ima oko 60 radnika izvoditi šumarske radove? Zvuči apsurdno, ali iz Javne ustanove tvrde kako njih Banovina nije ovlastila da izvode takvu vrst radova. Dapače, Grubšić se medijima žalio kako je u više navrata tražio od gradonačelnika da ih Grad ovlasti za šumarske radove, za što je potrebna izmjena akta o osnivanju Javne ustanove, ali gradonačelnik Andro Krstulović Opara to nije poslao na Gradsko vijeće.

Pokušali smo dobiti komentare od Grubšića i Ruščića, ali su nam bili nedostupni, odnosno nisu odgovarali na pozive. Sudeći po bježanju od medija, izgleda kao da je među akterima na Marjanu zavladalo primirje, doduše prisilno. I možda privremeno.

Udruge ‘zaustavile’ vlake na Marjanu


Damir Grubšić je u početku svog ravnateljskog mandata u Javnoj ustanovi ušao u sukob s civilnim udrugama inzistiranjem da se po Marjanu u cilju sanacije od potkornjaka probiju široke traktorske vlake.

Tek nakon prosvjeda građanskih udruga i objašnjenja iz Županije da za to nije dobivena suglasnost od toga se odustalo po naputku iz Grada.

No, u prijedlogu Programa gospodarenja za park-šumu vlake su se pokušale ponovno ubaciti, što aktivisti nisu dočekali s oduševljenjem, bojeći se da bi toliki šumski putovi mogli poslužiti za neke “konkretnije” građevinske zahvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 13:11