StoryEditorOCM
Splitivoševićev čovjek

Sada više nema dileme tko je pravi šef! Imamo mailove koji sve otkrivaju: ‘Sastavi natječaj prema Srđanovim inputima!‘

Piše Božidar Lončar
21. veljače 2024. - 17:10

Srđan Marinić, gradski vijećnik s liste Centra i čovjek Bojana Ivoševića određuje koje projekte će u zaštićenom području raditi Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan, pregovara u ime Javne ustanove, daje naloge djelatnicima, revidira dokumente JU i sugerira što napraviti. Uz to, sudjelovao je u zonaciji Park-šume i predlagao pitanja resornom ministarstvu oko Plana upravljanja.

Ova pitanja, koja sada izlaze na vidjelo, otvorila je stručna voditeljica Ingrid Pečarević, nešto je potvrdio i sam Marinić i ravnatelj  Marko Pejnović u izjavama, a sada smo u posjedu dokumentacije koja to i potvrđuje.

Uz pismo Gradskim vijećnicima koji je razotkrio niz afera u Javnoj ustanovi, Pečarević je i poslala dopiske s Marinićem kako bi potvrdila svoje navode. U njima se dokazuje: Marinić nije "siva eminencija" ili "čovjek iz sjene", već je prvi čovjek Marjana.

Inicirao sanaciju

Početkom 2023. Marinić šalje mail Pejnoviću i Denisu Sikirici,  tadašnjem stručnom suradniku za projekte i EU fondove koji ravnatelj prosljeđuje Pečarević. Odnosi se na sanaciju šetnice od Zvončaca do Kašteleta.

image
Screenshot

Marinić određuje gdje će se sanacija izvršiti, navodi kako je potrebno izraditi projekt sanacije i predlaže firmu ”Pomorski projekti” za pripremu program natječaja. Potom Marinić šalje projektni zadatak uređenja šetnice Sikirici i Pejnoviću. U detalje navodi što će se urediti, koje dozvole zatražiti i što ponuda treba sadržavati. Dakle, što trebaju raditi. 

image
Screenshot

Mail je Marinić proslijedio Pečarević kojoj tvrtka ”Vit projekt” šalje opis zahvata na 7 lokacija. Marinić odgovara kako nedostaje sanacija jednog dijela i traži slanje ponude.

image
Screenshot

Sikirica odgovara mailom 7. travnja kako je potrebno provesti javnu nabavu jer će sanacija stajati više od 26.540 eura na što odgovara Marinić:

- Ovo je klasična javna nabava koja se objavljuje zbog 4,56 eura - pitao se Marinić.

image
Screenshot

Dva mjeseca poslije, 26. lipnja, Pejnović dijeli zaduženja i navodi da se sastavi natječaj prema "Srđanovim" inputima". U njima saznajemo da oni koji ne potpišu novi ugovor dobivaju otkaz i da se kasnilo s isplatom plaća.

image
Screenshot

Marinić pregovarao u ime Javne ustanove

U prethodnim pričama smo objavili prepisku ”Oikona” s JU PŠ Marjan u kojoj je vidljivo kako je JU ostala dužna dvije fakture za izradu prijedloga Plana upravljanja. Naknadno smo otkrili kako su pokrenuti ovršni prijedlozi riješeni sporazumom kojim je JU PŠ Marjan isplatila više od 12.000 eura tvrtki ”Oikon” i podizvođaču ”Nature and Advanture” pri čemu je 20% dugovanja ”Oikon” oprostio!

Nova afera u splitskoj Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan: ‘Ostali su nam dužni novce za dva projekta...‘

”Oikon” je izradio prvi prijedlog PU-a sa zonacijom u kojoj je veličina poljoprivrednih zemljišta 52,49 hektara(+10 hektara djelomično izrađenih poljoprivrednih površina) višestruko veća nego u drugom prijedlogu PU-a kojeg su sastavili Srđan Marinić i tvrtka ”Lipov Gaj” u kojem je zonirano 12 hektara ”čistog poljoprivrednog zemljišta”.

Kao što se može vidjeti iz dopisa Marinić je autor odgovora "Oikonu" u kojem navodi kako bez zonacije nema isplate.

image
Screenshot/
image
Screenshot/

Sugerira Puljku idući potez

U veljači 2023. Marinić sastavlja dopis za gradonačelnika Ivicu Puljka kojeg šalje Pejnoviću, Pečarević i bivšem ravnatelju Stipi Mušuri. Marinić obavještava Javnu ustanovu kako je izvršena revizija dokumentacije o zaštiti od požara i da ustroj nije u skladu sa zakonom.

Predlaže dvije opcije: vatrogasno dežurstvo ili sklapanje ugovora s JVP ili DVD o vatrogasnoj djelatnosti. Marinić je naklonjen opciji dva i sugerira sastanak s predstavnicima Grada pri čemu je izravno prozvao djelatnika JUPŠ Marjan – Marjana Gavrančića. Dakle, Marinić oabvještava ravnatelja JU kako djelatnik JU nije odradio svoj posao i onda kao predstavnik Grada sugerira sastanak s Gradom.

image
Screenshot

Otkazi zbog Plana upravljanja, osvetnički mobing, ekološka katastrofa

Pečarević je zbog neslaganja sa zonacijom Plana upravljanja na kojem nije htjela raditi dobila opomenu pred otkaz, Ono što smo otkrili jest i kako je zbog Prijedloga Plana upravljanja i zonacije u njoj otišao šumar, Tomislav Milas, jedini šumar u JU tvrdi Pečarević. Izvori nam kažu kako i stručni suradnik Sikirica više nije djelatnik JU.

- Istu filozofiju očekujem od svih zaposlenika JU, a onima koji se ne slažu, uvijek mogu potražiti drugi posao na slobodnom tržištu rada, upravo kao i šumar i bivši čuvari prirode – kazao nam je Pejnović.

Bivši čuvari prirode su Tino Babić i Jurica Lovrinčević koje spominje Pečarević u pismu vijećnicima. Iako po Zakonu o zaštiti prirode njihova radna mjesta moraju postojati, otkazi su poslovno uvjetovani, kazala je bivša ravnateljica.

Trenutno ovlaštenih čuvara u JU nema. Nadzor se ne može provesti pa se kemikalije i industrijske otpadne vode ulijevaju u lučicama Spinut i Zvončac u obuhvatu Park-šume. To je valjda najmanje bitno. Zakon o zaštiti prirode je "lex specijalis". Neka.

Potvrđena ekološka katastrofa u dvjema splitskim lučicama; opasne kemikalije se izlijevaju u more, slijede paprene kazne

image

Ingrid Pečarević

Božidar Vukičević/Cropix

Uvjeti Kolektivnog ugovora nisu dogovoreno što i nije zakonska odgovornost. No, to je otvorilo prostor za ponižavajuća i alarmantna postupanja i pritužbe radnika, napisala je Pečarević:

- Ravnatelj prijeti djelatnicima otkazom pa se radi u atmosferi straha, ucjena, svakodnevnih opomena. Od dolaska Pejnović veliki broj djelatnika dobio je otkaz uz visoke otpremnine kako bi se minimalizirali problemi odlaska nepoželjnih. Plaće se dijele prema simpatijama, a ne sustavu bodovanja.

Broj djelatnika je pao s 53 na 40, kazao nam je Pejnović. Krajnji je cilj outsorcing, odnosno što veći broj vanjskih suradnika. Sustav bodovanja je mijenjan tri puta u dvije godine i ravnatelj je najavio još jednu promjenu.

Pečarević je sve navedeno potkrijepila i osobnim primjerom i kaže kako je doživjela najveće ignoriranje i ponižavanje u svojoj karijeri:

- Obavljanje posla zadnjih nekoliko mjeseci mi je onemogućeno. Nakon upozoravanja na nezakonita postupa doživjela sam osvetnički mobing. Konfrontacija, javna difamacija, neistine i aktivno onemogućavanje komunikacije. Ravnatelj me isključio iz WhatsApp grupe ”Održavanje Marjana”, a nadređena sam Odjelu održavanja koji su mi izvor informacija i koordinacije rada. Ravnatelj je naložio preusmjeravanje moje poslovne pošte na njegovu mail adresu iako sam ih uvijek proljeđivala. Pejnović je stvorio Alcatraz.

Pejnovićev Alcatraz. Srđanovi inputi. Makar znamo tko je upravitelj, a tko čuvar zelenog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:44