StoryEditorOCM
SplitNEĆE NIKADAAAA?

Ovo čudo od 20 milijuna eura Splićani čekaju duge četiri godine, ali nove vijesti će ih ubiti u pojam: ‘Poskupilo je...‘

Piše Božidar Lončar
13. ožujka 2024. - 07:23

Još jedna zima, još jedna obilna kiša i još jedno zamućenje Jadra zbog čega se voda u Splitu mora prokuhavati za djecu, starije i bolesne osobe. Granična vrijednost zamućenja je 4 NTU, a u utorak 12. ožujka u jutarnjim satima je bila 8 do 10. Kao i svaki put, prvo i glavno pitanje jest što je s pročistačem vode i kada će se ugraditi?

Kaže nam Splićanin da je nabavio kućni filter vode za oko 200 eura, godišnje treba redovito održavanje, zamijeniš filter i dobar si. Nije veliki iznos, a ono što izađe kroz njega, bolje ne spominjati. Pa ako mogu Splićani što ne bi i mi kao grad dobavili, recimo, jednog iz Njemačke i miran smo?

image

Nabujali Jadro

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Šalu na stranu, ali očito negdje zapinje jer je proces nabavljanja gradskog pročišćivača počeo prije skoro četiri godine za oko 20 milijuna eura. Isti problem, ista tema, isti članak prije skoro godinu dana. Što se dogodilo?

Financiranje projekta je dogovoreno 2020. godine: 70 posto će platiti Hrvatske vode i 30 posto "Vodovod i kanalizacija" preko kredita Europske banke za obnovu i razvoj. Sufinancirat će se dio kredita EBRD-a.

Još 2021. je dobivena lokacijska dozvola i riješeni su imovinsko-pravni odnosi. Tada se provode dva natječaja: jedan za nadzor nad radovima i drugi za radove na izgradnji uređaja. Svaki natječaj ima dva stupnja: prvi stupanj je ocjena uvjeta i tehničkih rješenja i druga razina su razmatranja financijskih ponuda.

Natječaj za nadzor radova je dovršen, a odabrat će se tvrtka nakon što se otvore financijske ponude za pročistač jer nema smisla dogovoriti nadzor dok se makar okvirno ne zna kada će radovi na ugradnji mogli započeti. Natječaj za izvođača radova se provodi po uvjetima EBRD-a.

Sada, baš kao i tog svibnja 2023., prolaze proljeća, jeseni, pa i zima se bliži kraju, a opet isti scenarij. Biramo između mutne vode ili vode s okusom mikroplastike kupljene u dućanu. 

- U tijeku je javna nabava za izvođača radova – odgovorio nam je tehnički direktor ViK-a Ivica Perić na pitanje o trenutnoj fazi pročistača i dodao kako ga je trebalo napraviti.

Isto smo pisali i prije skoro godinu dana - natječaj za izvođača je u tijeku. Godina dana, a stoji se na mjestu. Ajde, uređaj je jedan od najvećih i najsloženijih u Europi, kazat će iz "ViK-a" pa treba vremena dok se sva ta rješenja provjere. 

Na web-stranici ništa što ne znamo osim da je rok završetka projekta 2026.

Neko u 3 godine izgradi nuklearnu elektranu, a mi ne možemo stavit filtar na Jadro. Sve vam je jasno kad ovo vidite

Miroslav Delić, relativno novi direktor gradske VIK-a nam je donio samo još loših vijesti. Rok 2026. možemo samo sanjati, a cijena pročistača je znatno veća nego što je bila 2020. zbog čega je osigurano još 20 milijuna eura bespovratnih sredstava ili duplo od prvih procjena:

- Očekuje se da će ponude biti više od prvotno predviđenih zbog globalnog poskupljenja cijena radova i materijala. Zbog navedenog je "ViK" aplicirao za dodatna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i osigurao 20 milijuna eura bespovratnih sredstava. U tijeku je evaluacija pet ponuda za pročistač. Nakon što se ocjeni tehnički dio otvorit će se financijske ponude koje se odnose na samu cijenu. Nadamo se da će to do ljeta biti gotovo – pojasnio nam je u kojoj je fazi projekt.

image

Miroslav Delić

Saša Burić/Cropix

Novca za pročistač ima, kaže Delić, ali se mora odrediti za što će se koristiti novac od kredita, a za što novac iz EU sredstava što bi se trebalo napraviti nakon odabira tvrtke putem EBRD procedure. Na pitanje hoće li se dovršiti projekt do 2026. dobili smo idući odgovor:

- Tijekom ove godine bi trebali završiti izbor izvođača radova i riješiti ovaj problem s korištenjem različitih financijskih sredstava. Rok za izvršenje radova je dvije godine od potpisa ugovora – odgovorio je Delić.

Prava cijena će se zapravo znati na kraju projekta. Ako sve bude dovršeno tijekom godine i radovi započnu, rok se već produljuje do 2027. godine. Ako.

A zato sutra opet vodu na špaker i prokuvaj. Ili do dućana po vodu s mikroplastikom. Dok se mi bavimo milijunima i brojkama. Tako nam je potvrdio Ivica Perić, tehnički direktor ViK-a:

- Na izvorištu pada vrijednost mutnoće, ali bit će još u srijedu zaostataka i sutra bi još trebala ići preporuka. Znat ćemo nešto više ujutro nakon dobivanja prvih rezultata - kazao je.

image

Ovakva nam je sudbina iza svake kiše

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:02