StoryEditorOCM
SplitNa kantunu

Neko u 3 godine izgradi nuklearnu elektranu, a mi ne možemo stavit filtar na Jadro. Sve vam je jasno kad ovo vidite

Piše Damir Šarac
15. svibnja 2023. - 20:32

Kiša pada ka u Macondu, priroda gušta, stabla su zelenija nego ikad, ovi šta imaju vrtle vataju se za glavu jer in je trava već do grla, do lita će bit bar još dvi košnje. Gori u sjevernoj Dalmaciji poplavljena su veća mista, a Split, Solin i Kaštila nemaju vode. Pardon, imaju, ali je šporka pa je ne smimo pit. Osin ako je ne prokuvamo.

Naš mitski malešni Jadro izdura je par dana bujice, a onda se zamutija. Ko zna šta je u njemu bidnome. I njemu se stužilo u štumiku. Uglavnom, sad smo po butigan, potežemo kante sa kupovnon, čiston vodon.

U njoj je samo mikroplastika, ali je bar bistra. Čekamo pročišćivač za vodu šta će se gradit u Majdanu, uz izvor Jadra. Ali koliko ga čekamo! Bit će brzo tri godine. Reka bi čovik da se za tri godina može izgradit nuklearka, otok isprid Arabije, most do Pelješca, a bokun filtra za vodu nikako pa nikako.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Malo san provrtija šta se pisalo po medijima i šta je sve po tome pitanju "Vodovod i kanalizacija" učinija. Ne biste virovali. Počelo je s pilotiranjen na dva pilot-uređaja (gravitacijsko-pješčana i ultrafiltracija) i sastavljena su izvješća, onda je išla Opcijska analiza lokacija i tehnologija pročišćavanja vode za piće s izradom idejnog rješenja, i dalje Studija izvedivosti s analizom troškova i koristi.

Novi postupak

Ugovor o kreditu projekta "Split Water Purification Plant" s Europskom bankom za obnovu i razvoj sklopljen je 23. prosinca 2020. godine. E onda je potpisan Ugovor o sufinanciranju pročišćivača s Hrvatskim vodama, a to je bilo 19. lipnja 2020. godine. Reklo bi se, pineze imamo, procjena je 20 milijuna eura, ajmo radit. Ali...

Lokacijska dozvola dobivena je 24. ožujka 2021., a pravomoćnost lokacijske dozvole ishođena je polovicon petoga miseca 2021.godine. Onda je Parcelacijski elaborat ovjeren u nadležnome Ministarstvu, pa je i proveden u katastru i zemljišniku. Tako su riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Ima još: proveden je natječaj za nadzor nad izvođenjen radova prvostupanjski, pa je objavljen poziv za drugi stupanj kvalifikacija.

Kvalificirani gospodarski subjekti dostavili su ponude za drugi stupanj, a u tijeku je ocjenjivanje ponuda. Iša je onda natječaj za radove na izgradnji uređaja po proceduri nabave po smjernicama Europske banke za obnovu i razvoj koja sve ovo čudo od procesa kontrolira.

Natječaj za izvođača je u tijeku. Kad se otvore ponude valjda će se izabrat izvođač, pa će ić ponuda o financiranju. Iza toga slidi novi postupak... Di su najjeftinije te kante kupovne vode s okuson mikroplastike?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 16:42