StoryEditor
Splitdi će suza...

Kerum ostaje bez plaže na Benama nakon što su i on i punica ispali iz utrke: koncesija svejedno odlazi u 'Joker'!

15. travnja 2017. - 16:46

Bivši gradonačelnik Željko Kerum, preko tvrtke "Uvala Bene" koju nadzire, po svemu sudeći neće više biti koncesionar nad tom popularnom marjanskom plažom, ako se ne dogodi iznenađenja pa županijski vijećnici na svojoj Skupštini u utorak ne dignu ruku za odluku koju je donijelo stručno tijelo regionalne vlasti.

Upravo na inicijativu tvrtke nekadašnjeg poteštata donesena je odluka o namjeri davanja novog, 15-godišnjeg prava na upravljanje pomorskim dobrom u svrhu "gospodarskog korištenja rekreacijsko-kupališnog centra, ugostiteljskog objekta i plaže na Benama", a u zadanom roku pristigle su tri ponude.

Firma "Uvala Bene" u startu je eliminirana i nije ni razmatrana njezina ponuda jer, prema dostupnom objašnjenju, "nije bila potpuna i valjana", uz to "nije bila uvezana, stranice nisu označene brojem na način da je vidljiv redni broj stranice, a nije bila ni zapečaćena stavljanjem naljepnice na mjesto vezivanja jamstvenika te utisnut pečat ponuditelja".

Druga prijava, koju je poslala tvrtka "Kruščica", a koja se može također povezati s Kerumom jer je vodi Ana Horvat, majka njegove supruge Fani, propustila je u sklopu ponude priložiti kompletnu "studiju gospodarske opravdanosti", a budući da studiju, po objašnjenju Županije, nije dostavila u ponuđenom zadanom roku, također je ocijenjena kao nepotpuna.

Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije ocijenilo je tako da bi trebalo prihvatiti ponudu treće tvrtke, "National", za koju je procijenjeno da ispunjava sve propisane uvjete. Ako bude potvrđena, koncesija bi im se trebala dodijeliti na rok od 15 godina, bez prava na novu izgradnju na ovoj osjetljivoj lokaciji, uz stalni dio godišnje koncesijske naknade u iznosu od 220.000 kuna i promjenjivog dijela tri posto od prihoda ostvarenog obavljanjem ugostiteljskih djelatnosti, te 1,5 posto od prihoda ostvarenog obavljanjem turističkih, trgovačkih i ostalih djelatnosti.

Slabo poznata tvrtka "National" registrirana je 2015. godine, za trgovinu i usluge te kao turistička agencija, ali je na Fini za 2016. tek dostavljena njihova izjava o - neaktivnosti. Zanimljivo je u cijeloj priči da njezin vlasnik Nikola Matić ima i dućan "Bio planet" u podzemnoj etaži trgovačkog centra "Joker", a njegova druga tvrtka "Maestro projekt", registrirana za ugostiteljstvo, u svom sastavu ima popularni "Stari plac" uz istoimenu lokaciju u Zrinsko-frankopanskoj.

Iako smo pokušavali dobiti komentar Željka Keruma, u četvrtak (jučer) nam je ostao nedostupan, a Matić se, usprkos obećanju, nije odazvao na naše naknadne pozive.


KUNE I GODINE

220.000
kuna iznosi stalni dio naknade koju će u županijsku blagajnu uplaćivati budući koncesionar

15
godina će izabrana tvrtka imati pravo upravljati pomorskim dobrom na zapadnoj strani park-šume

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 20:08