StoryEditorOCM
SplitNIKAKO NA ZELENU GRANU

Poništena javna nabava teška 3, 2 milijuna kuna oko zbrinjavanja zaraženih stabala na Marjanu! Marinić šuti, a Mušura se bar javio na mobitel. Zanimljivo u koga je upro prstom

Piše Sandi Vidulić
25. svibnja 2022. - 16:58

Grad Split poništio je javnu nabavu za doznaku, sječu i izvlačenje zaraženih stabala na Marjanu. Procijenjena vrijednost nabave je bila 3.247.500 kuna s PDV-om. Posao se trebao sklopiti s privatnim izvođačem na tri godine. No, pokazalo se da smo bili u pravu kad smo prošli puta pisali kako je čudno što je vrlo precizno procijenjena vrijednost nabave, a stručne službe iz Grada su naknadno imali potrebu da se ograde od procjene koliko radova će biti stvarno obavljeno.

Po onome što smo sada uspjeli doznati, pokazalo se da je priprema za natječaj bila nedopustivo loše pripremljena. Kako nam je objasnio Mario Negotić, voditelj Odsjeka za tehničke poslove održavanje i rukovanje imovinom, natječaj je poništen jer su naknadno saznali nove informacije zbog kojih bi došlo do sadržajno bitno drugačije dokumentacije o nabavi da su bile poznate prije.

- Natječaj je raspisan na temelju dokumentacije koju nam je dao v.d. ravnatelj park-šume Marjan i mi smo ga proslijedili u proceduru javne nabave koja je odrađena besprijekorno. Međutim, u međuvremenu smo saznali neke nove informacije. Zaključili smo da je potrebno poništiti natječaj i vrlo skoro objaviti novi sa promijenjenim troškovnikom. - rekao nam je Negotić iz čijeg daljnjeg objašnjenja saznajemo čitav niz stvari koje su bile loše pripremljene, a koje su utjecale da cijena nabave bude prevelika.

- U troškovniku su vrlo neprecizno, a u nekim slučajevima i pogrešno bile navedene količine i mjerne jedinice pobjednih stavki. U razgovoru s nekim drugim nadležnim institucijama s područja šumarstva smo dobili neke informacije da bi vrijednost radova bila znatno niža od procijenjene vrijednosti. A u slučaju ispravnog troškovnika, radi se i o 50 posto nižim iznosima cijena - kaže Mario Negotić.

Kako je nastao ovakav troškovnik u kojem su cijene čak upola veće od onih za koje su stručnjaci rekli da su realne?

- Neću insinuirati da su cijene napuhane ili slično, ja ću radije reći da je greškom bilo tako napisano, jer su zaista u troškovniku bile krivo napisane mjerene jedinice i neke količine. Konkretno, mjerna jedinica za količinu iznesenog materijala nije bila definirana u tonama ili metrima kubnim, nego u danima. Ispada da ja u jednom danu mogu iznijeti jednu malu trešćicu u jednoj ruci i reći: "Evo, ja sam jedan dan radio". Dakle, trebalo je biti definirano u kubnim metrima ili tonama, to je greška - kazao je Negotić i naveo daljnje propuste.

- U troškovniku nije bila navedena točna lokacija stovarišta. Jer ako vam dvije osobe daju dvije ponude, onda je bitno je li stovarište na Benama, na TTTS-u, ili još dalje. Ovisi je li riječ o zdravim stablima koje je srušio vjetar, ili o onima koje je napao potkornjak, a koja se ne smiju držati u šumi nego najmanje pet kilometara dalje od borove šume. - objašnjava nadalje Negotić.

Nema kraja propustima

Kao poseban problem gradske službe su od stručnjaka koje su kontaktirali dobile naputak da se od 1. svibnja više ne smiju koristiti insekticidne mreže kao zaštita, zbog neprodužavanja licence tvrtki koja ih proizvodi. Stoga se treba ići s vodootpornim geotekstilnim platnima, što je značajno skuplje pa će utjecati na vrijednost nabave. No, tu propustima nije kraj.

- U natječajnoj dokumentaciji nije bila navedena obaveza izrađivanja elaborata glede točnih lokacija radova. Tamo je pisalo 4,3 hektara, ali nije jasno je li cijela parcela u komadu odmah uz cestu, ili je u pitanju 10 lokacija od kojih je jedna na vrh Marjana, a jedna na najneprohodnijem dijelu šume i tako dalje. Tako da je bilo teško očekivati da će se ijedan ozbiljan ponuđivač javiti na ovaj natječaj i dati ponudu. Zato smo zaključili da ga je najbolje poništiti i ponoviti vrlo skoro - najavljuje voditelj Odsjeka za tehničke poslove, održavanje i rukovanje imovinom te dodaje kako ne postoji opasnost od potkornjaka sudeći po feromonskim klopkama.

- Ponovit ćemo natječaj, možda na veći broj godina, ali onda ćemo potpisivati svake godine jednogodišnji ugovor. Tako da znamo za svaku godinu što se točno očekuje i na kojim lokacijama. Što se odradi to će se i platiti - najavljuje Negotić.

Novi natječaj bi mogao biti polovicom srpnja nakon što novi ili dosadašnji gradonačelnik stupi na dužnost jer on ima ovlasti koje sadašnja povjerenica nema.

Je li ovo bio pokušaj da se pogoduje privatnim izvođačima s napuhivanjem cijena? Pokušali smo doznati što o ovako katastrofalno pripremljenoj procjeni za javnu nabavu kažu odgovorni u Javnoj ustanovi. Upitali smo v.d. ravnatelja Stipu Mušuru, da komentira Negotićeve navode kako je prijedlog teksta za Javnu nabavu šumarskih radova na Marjanu kojeg su stručne službe Grada dobile od Javne ustanove daleko skuplji nego što je realno trebao biti i da su neke stavke neprecizne.

- Mogu reći da je ta nabava u ingerenciji Grada Splita. Jer je šumoposjednik Grad Split. To je sve što mogu reći i ne bih više ništa komentirao - bio je kratak Mušura.

Pokušali smo dobiti komentar od Srđana Marinića, donedavnog koordinatora za Marjan koji se izborio na Visokom upravnom sudu da Javna ustanova ne obavlja šumarske djelatnosti, a podržao je dok je bio predsjednik Upravnog vijeća JU PŠM Mušuru za v.d. ravnatelja. Ali, on se ni ovaj put nije javio na mobitel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 22:24