StoryEditorOCM
Receptiza polizat prste

Ovako dobru piletinu s roštilja još niste probali! Dobili smo savršen recept za cijelo pečeno pile s preukusnim umakom

Piše Spiza SD
18. srpnja 2023. - 11:07

Svaka čast biftecima, bržolama, kobasicama i ćevapima, ali piletina je mnogima baš najdraže meso s gradela. O ukusima se ne raspravlja. Ako ste i vi među onima što će se prije mašiti za komad kokoše s grilla puno prije nego za kakav kotlet, imamo vam odličan recept. Pronašli smo ga na blogu Gladuša, iza kojeg stoji Zrinka Zekulić (a možete ga pratiti i na Instagramu). Jako nam se svidio jer je pogodan ne samo za pripremu piletine na gradelama, nego i na grill tavi pa čak i u pećnici.

Cijelo ‘butterfly‘ pile na roštilju

Sastojci:

1 cijelo pile (oko 2 kg)
100 ml maslinovog ulja
3 veća režnja češnjaka
1 bio limun
origano ili ružmarin
sol

Priprema:

U maloj zdjelici pripremite grčki umak: iscijedite sok jednog limuna, naribajte koricu, dodajte nasjeckan češnjak, začinsko bilje (ružmarin, origano i slično) i maslinovo ulje. Sve dobro izmješajte.

Pile raspolovite duž leđne kosti (tzv. “butterfly”), koju izvadite i spremite za drugu namjenu (npr. za pileću juhu). Pile dobro posolite i premažite polovicom umaka.

Ako pile pečete na roštilju, roštilj pripremite na način da stvorite dvije zone na režetki: vruću i hladniju. Pile prvo pecite na hladnijem dijelu roštilja, okrenuto stranom na kojoj je koža prema gore, dok ne dosegne temperaturu otprilike 55-60 C na najdebljem dijelu.

Kada je doseglo ovu temperaturu, prebacite ga na vrući dio rešetke, kožom prema dolje i pustite da se sva mast istopi, a kožica lijepo zapeče. Pile je gotovo i sigurno za jelo kada mu se temperatura popne na 70-ak stupnjeva C.

Ukoliko nemate roštilj ili uvjeti ne dozvoljavaju roštiljanje, jednako ukusno pile možete pripremiti kombiniranjem pećnice i gril tave.

Pile položite u protvan i pecite u pećnici na 180 C, pokriveno alu folijom dok mu temperatura ne dosegne 55-60 C (otprilike 45 minuta). Kada je doseglo željenu temperaturu, otkrijte foliju, pile prebacite na dobro ugrijanu gril tavu i pecite ga dok se kožica ne zapeče, otprilike 10-ak min.

Kada je gotovo, pustite ga da se malo ohladi i premažite ga ostatkom umaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:06