Scena Gastro

Brzo i lako

Uz ovaj recept nemoguće je da se blagdanska spiza 'primi': pred najluđu noć poslužite se napitkom poznate doktorice, dokazano pročišćava i puni energijom

Brzo i lako

Ukoliko ste i vi među onima koji su se za blagdane već prejeli, a nove zabave tek slijede, savjetujemo vam da dan započnete svježim "smoothiejem".

Dr. Lejla Kažinić Kreho, osnivačica Doctor Nutrition Bara & nutrition Diagnostic Centera kaže:

- Blagdansko razdoblje, vrijeme naših društvenih kalorija kada pojedemo malo više onih koje su nam inače 'zabranjene' neće predstavljati veći problem ako smo ostali dio godine imali zdravije prehrambene navike i redovito se bavili tjelovježbom. No, ima i onih koji i ovih dana ne žele da se osjete naduto, umorno, i jednostavno ne žele tijelo preopteretiti šećerom te traže zdravije alternative slatkiša, kao i nutritivne strategije koje bi im u tome mogle pomoći.

Hrana koja pomaže da izravnate trbuh je lagano kuhano povrće, krastavci, svježe ili zaleđene zelene mahune, račice, tikvice, bobičasto voće, suhe šljive, laneno ulje, maslinovo ulje, suncokretove i lanene sjemenke, masline, đumbir, bijelu ribu poput oslića, rižine i zobene krekere, integralnu rižu tipa Basmati - savjetuje nutricionistica.

U samom početku blagdanskog objeda ne biste trebali konzumirati kruh već radije kao canape birajte masline, bademe, svježe narezano povrće poput krastavca, rotkvice, mrkve s umacima od jogurta, avokada ili pak tapenadu od maslina, zobene krekere s maslacem od kikirikija koji sadrži manje soli, ističe dr. Kažinić Kreho i objašnjava zašto:

- Spomenute namirnice su kompleksni ugljikohidrati s niskim postotkom soli, što će usporiti apsorpciju alkohola te vas dulje održati trijeznima i tako prevenirati mamurluk. Nemojte se odmah u početku prejesti jer ćete se na taj način osjetiti energizirano ali vrlo brzo nakon toga će vas obuzeti umor i pospanost.

Zato jedite manje obroke, pijte umjereno, a idealna je jedna čaša alkohola na sat, pri čemu treba voditi računa da unosite dovoljno vode, a bilo bi preporučljivo da prije svečane večere popijete i malo kvalitetnog maslinova ulja koje će obložiti sluznicu vašeg probavnog sustava te ćete tako lakše podnijeti alkohol s kojim neki ovih dana znaju i pretjerati - poručuje dr. Kažinić Kreho.

Svima koji su malo pretjerali sa zabranjenim namirnicama preporučuje da naprave zeleni superalkalni smoothie:

Sastojci:

pola krastavca
manji korijen celera
šaka mladog špinata ili mlade blitve
pola zrelog avokada
1 desertna žličica suncokretovih sjemenki, lagano mljevenih
1 desertna žličica sjemenki sezama, lagano mljevenih
voda po želji

Priprema:

U sokovnik stavite krastavac, celer i špinat te napravite sok. Dodajte vilicom dobro izgnječen avokado i sjemenke te sve dobro izmiješajte. Ako vam je smoothie pregust, dodajte malo vode po želji i odmah popijte i alkalizirajte tijelo.

Naslovnica Gastro