Novosti Biznis

darovi sa sjevera

Iz zemlje Vikinga stiže nam 22 milijuna eura: novac je namijenjen hrvatskim poduzetnicima, evo tko se sve može javiti na natječaj

darovi sa sjevera

Do kraja godine očekuje se objava prvog natječaja za Norveške darovnice (Norway Grants) namijenjene hrvatskim poduzetnicima iz programa “Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost”, kojim se potiče gospodarska suradnja i zajednički rad za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu.

Zemlje Europskoga gospodarskog prostora: Island, Lihtenštajn i Norveška, namijenile su od 2014. do 2021. ukupno 2,8 milijardi eura za 15 država članica EU-a, a čak 98 posto tih nepovratnih sredstava osigurala je Norveška.

Hrvatskoj je u navedenom razdoblju dodijeljeno ukupno 103,4 milijuna eura, a iz hrvatskog proračuna osigurava se dodatnih 9,8 milijuna eura, čime se ukupna sredstva penju na 113,2 milijuna eura. Ugovori između Norveške i EU-a za ovo financijsko razdoblje potpisani su u svibnju 2016., a između Hrvatske i Norveške u srpnju 2018. Sredstva se moraju iskoristiti najkasnije do travnja 2024. U Hrvatskoj je za provedbu ovih financijskih mehanizama odgovorno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Osim za inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost, sredstva su namijenjena i programima u drugim ključnim područjima: “Socijalni dijalog”, “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva”, “Energija i klimatske promjene”, “Civilno društvo” i “Pravosuđe i unutarnji poslovi”.

Za inovacije i razvoj poslovnog sektora u Hrvatskoj ukupno je dodijeljeno 22 milijuna eura, koje je u cijelosti osigurala Norveška. Kako su nam kazali u Oslu, u instituciji “Innovation Norway”, koja upravlja fondom, posebna područja interesa su inovacije u zelenoj industriji i plavi razvoj. Ključno je da je ono što je dobro za biznis, dobro i za okoliš. Sva sredstva dodjeljivat će se preko javnih poziva i natječaja.

Biznis i okoliš

Predviđeno je da 50 posto sredstava bude usmjereno na područje zelene inovacije u industriji, a 75 posto sredstava namijenjeno je malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj (velika privatna poduzeća nisu isključena). Za ovaj program partner je Hrvatska gospodarska komora.

Kako kažu u “Innovation Norway”, za individualne projektne sheme moći će se prijaviti privatne tvrtke, osnovane u Hrvatskoj, koje posluju tri godine, a visina potpore kretat će se od 200.000 eura do 1,5 milijuna eura. Na tzv. Male grantove za mala i srednja poduzeća mogu se javiti oni koji posluju najmanje godinu dana, a iznos tih darovnica bit će od 50.000 do 200.000 eura. Također, programskim dokumentima predviđene su darovnice za poduzetnike uključene u klastere i poslovna udruženja koji su povezani s norveškim partnerima.

U potrazi za partnerima, hrvatski poduzetnici mogu pretražiti norveške baze podataka, a ljetos je bio otvoren i javni poziv za dodjelu sredstava za financiranje putnih troškova iz programa “Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost” kako bi se olakšala bilateralna suradnja između prihvatljivih subjekata u Hrvatskoj i Norveškoj u svrhu pripreme zajedničkih projektnih prijava za nadolazeće javne pozive u sklopu programa. Prijave se mogu podnositi sve dok se ne potroši raspoloživi iznos, a sredstva se financiraju po principu povratne naknade troškova. 

Naslovnica Biznis