StoryEditor
Biznisaplicirajte

Hrvatska gospodarska komora: Norveška daje preko 20 milijuna eura za razvoj hrvatskog poduzetništva

Piše Ljubica Vuko
15. listopada 2020. - 12:38
Ilustracija/Vlado Kos/Cropix

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je Infodan poslovnog programa Business Development and Innovation Croatia koji se financira iz norveške darovnice i dio je financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveške darovnice (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. do 2021. godine.

- Cilj programa nije samo ekonomska stabilnost, već i bolja povezanost hrvatske s najjačim gospodarstvima svijeta, poput norveškog. Naša suradnja počela je 2016., odredili smo najperspektivnije sektore i na osnovu te analize definirali program - istaknuo je Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU dodajući kako je ovaj financijski mehanizam težak više od 20 milijuna eura za razvoj inovativnih poduzetničkih projekata na području zelene industrije i plavog gospodarstva.

Kako je navedeno u priopćenju HGK, veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg je poručio kako moramo biti odgovorni, boriti se protiv virusa i gledati u budućnost.

-T o su nam ciljevi i kroz ovaj inovacijski program. Na virus i njegov pritisak na ekonomiju nismo računali, ali sada moramo umanjiti štetu koju radi kako bi imali što snažnije temelje za razvoj kad pandemija prestane. Koronakriza je učinila ovaj program i vaše inovacije još relevantnijima jer će oporavak gospodarstva zahtijevati prekograničnu suradnju i kreativan pristup rješavanju problema - naglasio je Blankenborg.

Hrvatska ukupno kroz norvešku darovnicu ima na raspolaganju preko 103 milijuna eura za projekte orijentirane na inovacije, istraživanje i razvoj, socijalnu inkluziju i ekologiju, a zainteresirani poduzetnici imali su priliku čuti sve što ih zanima vezano uz sam o natječaj Programa, postupke, obrasce i prateće dokumente prijave za bespovratna sredstva.

Kako su poručili iz HGK, fokus ovog dijela programa stavljen je na projekte iz područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation i Blue Growth), a prijaviti se mogu male, srednje i velike tvrtke koje nemaju više od 25 posto državnog vlasništva. Projekti koji se prijavljuju moraju zadovoljiti dva temeljna kriterija – moraju biti inovativne tehnologije/rješenja/proizvodi/usluge (novo na tržištu) i/ili uključivati primjenu inovativnih tehnologija/rješenja/proizvoda unutar tvrtke (novo za tvrtku).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. listopad 2020 13:54