StoryEditorOCM
Dalmacijapoduzetnička sinergija

Solin je meka za poduzetnike: po broju otvorenih poduzeća drugi je grad u državi, po dobiti i broju zaposlenih odmah iza Splita...

18. prosinca 2019. - 18:33
Sudionici panel-diskusije ‘Poduzetnička sinergija’ koja je održana u hotelu ‘Salona Palace’ u Solinu

U svrhu poticanja suradnje javnog i privatnog sektora, a radi postizanja što većega gospodarskog napretka na području grada Solina, danas se u hotelu “Salona Palace” održala druga po redu panel-diskusija “Poduzetnička sinergija”.

Grad Solin u suradnji sa “Slobodnom Dalmacijom”, tom prigodom okupio je sudionike u svrhu poticanja suradnje javnog i privatnog sektora, a radi postizanja što većega gospodarskog napretka na području grada.

Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina, u uvodu je kazao kako se ideja o ovakvim susretima javila prije tri godine kada su u Gradu krenuli s obuhvatnim programom razvoja poduzetništva, pa su zaključili da bi bilo dobro koncem kalendarske i proračunske godine okupiti gospodarstvenike s područja grada.

– Izuzetno su važni ovakvi susreti kako bi poduzetnici osjetili da njihov grad vodi računa o njima, da postoji volja i želja za suradnjom – kazao je Ninčević te priopćio iznenađujuće i konkretne podatke.

Nismo spavaonica

– Prema podacima Hrvatske gospodarske komore mi smo drugi grad u državi po broju otvorenih poduzeća, po dobiti koja se ostvaruje odmah smo iza Splita, kao i po broju zaposlenih. Isto tako, u zadnjih pet godina, grad Solin je, iza Dubrovnika, drugi grad u Hrvatskoj po broju otvorenih obrta. To su podaci koji vesele mene kao gradonačelnika i naše poduzetnike te nami daju poticaj da nastavimo ulagati u poduzetništvo i razvijati dobre odnose – objasnio je gradonačelnik te dodao da Solin broji oko sedam tisuća zaposlenih. Takvi podaci, navodi Ninčević, potvrđuju kako Solin zasigurno nije “spavaonica” Splićana.

– Naravno da još uvijek postoji veliki broj ljudi koji su se doselili u naš grad, a koji su radnim mjestom vezani za Split ili neke druge gradove, ali taj trend se polako mijenja, i to je intencija Grada Solina da pored toga što je grad ugodan za življenje, bude i mjesto gdje se građani mogu zaposliti i ostvarivati svoj prihod za život – naveo je Dalibor Ninčević.

Poduzetnik koji je sudjelovao u samoj raspravi Velimir Vilović, direktor tvrtke Cemex Hrvatska, gdje je zaposleno oko 500 ljudi, uglavnom s prostora solinskog, kaštelanskog i splitskog bazena, zadovoljan je suradnjom s Gradom Solinom.

– Drago mi je da Grad razumije našu potrebu da ostanemo i opstanemo na našem tržištu i da budemo konkurentni – kazao je Vilović te dodao kako se uvijek može bolje.

– Najviše bi pomogla brza reakcija na zahtjeve i potrebe gospodarstvenika koje se užurbano mijenjaju. Na izrazito dinamičnom smo tržištu, ne samo hrvatskom već regionalnom i globalnom. Prema nama kao cementnoj industriji postavljaju se novi zahtjevi u smislu energetske učinkovitosti i smanjenja utjecaja na okoliš. Zato je potrebna veća spremnost za dijalog, poput ovog koji godinama uspješno vodimo s Gradom Solinom – rekao je Vidović uoči panel-rasprave na kojoj je sudjelovao zajedno s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, Antom Šošićem, splitsko-dalmatinskim dožupanom, Jozom Tomašem, predsjednikom HGK Split, Matom Akrapom, voditeljem Porezne uprave – Ispostave Solin, Zvjezdanom Jaman, voditeljicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Ispostave Solin, Ivanom Elezom, članom društva “Pink Panther”, i Marijanom Žižić, pročelnicom solinskog UO za gospodarstvo, zaštitu okoliša i EU fondove.

Žensko poduzetništvo

Na uvodu je Zvjezdana Jaman, voditeljica HZZ-a – Ispostave Solin, iznijela podatke koji potvrđuju pozitivan trend zapošljavanja i rasta poduzetništva u Solinu.

– Iz dana u dan aktivnosti rastu u svakom pogledu, a paralelno raste i poduzetništvo. Ove godine, prema podacima do 30. studenoga, bilježimo rast ženskog poduzetništva sa svim mogućim uslužnim djelatnostima, od knjigovodstvenih usluga, frizera, pedikera, masera, poslovnog i financijskog savjetovanja, zatim igraonice i druge različite vrste zabava… Od 1. siječnja do 30. studenoga ove godine imamo 75 podnesenih zahtjeva za poticaje u samozapošljavanju, koji su i odobreni – navela je Jaman konkretne brojke te kazala kako je suradnja javnog i privatnog sektora odlična.

Tijekom panel-diskusije raspravljalo se o poticajima za zapošljavanje brojnim mjerama, a prethodne tri godine od kada se krenulo s programom Poduzetničke sinergije, više od dva milijuna kuna solinskih proračunskih sredstava uloženo je u poticanje poduzetništva. Zanimljivo je i što je velik broj OPG-ova vezan za područje Kučina i Mravinaca, koje je poharao veliki požar. Osim toga, solinski gradonačelnik je naglasio kako je širok spektar tvrtki, ne samo uslužnih već i onih koji se bave proizvodnjom, informacijskim sustavom, kao i poljoprivredom.

Sudionici panel-rasprave odgovarali su na niz pitanja moderatora Saše Ljubičića, novinara “Slobodne Dalmacije”, a publika sastavljena od poduzetnika i gospodarstvenika mogla je poslušati nekoliko zanimljivih odgovora.

Tako smo doznali kako dodjelom 44 stipendije, koje su ove godine dobili učenici i studenti deficitarnih zanimanja, Solin preventivno pokušava odgovoriti na zahtjeve poslodavaca za radnom snagom, a njihova ispostava HZZ-a ponovno kreće u osposobljavanje deficitarnih zanimanja.

Razvoj industrije

Osim toga, tijekom rasprave razgovaralo se i o razvoju industrije, ali su se rušili i “mitovi” kako je turizam najjača gospodarska grana, u našoj županiji tek je iza graditeljstva, trgovine i prerađivačke industrije. Što se tiče potencijala i važnosti razvoja industrije, Velimir Vilović je poslao nekoliko ključnih poruka:

– Ako je stol gospodarstvo, industrija je jedna noga bez koje stol ne može stajati, a mi smo industriju propustom, ne toliko svjesno, malo zanemarili. Uspjeh vođenja naše države na svim razinama u budućnosti trebalo bi ocjenjivati sposobnošću da privuče proizvodne gospodarske subjekte koji će doći u Hrvatsku i ovdje zapošljavati ljude, u bilo kojoj industriji, što bi imalo efekt na cijelo gospodarstvo.

Mi smo tu i prepuni smo poštovanja za tretman koji imamo u Gradu Solinu, ali privucimo nove investitore. Ako mogu dati savjet, nemojte čekati da mi nešto pitamo, pitajte vi nas što nam treba kako bi na globalnoj razini bili konkurentni – zaključio je Vilović i zaradio pljesak okupljenih poduzetnika u publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:34