StoryEditor
Biznisdarovi sa sjevera

Iz zemlje Vikinga stiže nam 22 milijuna eura: novac je namijenjen hrvatskim poduzetnicima, evo tko se sve može javiti na natječaj

6. studenog 2019. - 15:01

Do kraja godine očekuje se objava prvog natječaja za Norveške darovnice (Norway Grants) namijenjene hrvatskim poduzetnicima iz programa “Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost”, kojim se potiče gospodarska suradnja i zajednički rad za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu.

Zemlje Europskoga gospodarskog prostora: Island, Lihtenštajn i Norveška, namijenile su od 2014. do 2021. ukupno 2,8 milijardi eura za 15 država članica EU-a, a čak 98 posto tih nepovratnih sredstava osigurala je Norveška.

Hrvatskoj je u navedenom razdoblju dodijeljeno ukupno 103,4 milijuna eura, a iz hrvatskog proračuna osigurava se dodatnih 9,8 milijuna eura, čime se ukupna sredstva penju na 113,2 milijuna eura. Ugovori između Norveške i EU-a za ovo financijsko razdoblje potpisani su u svibnju 2016., a između Hrvatske i Norveške u srpnju 2018. Sredstva se moraju iskoristiti najkasnije do travnja 2024. U Hrvatskoj je za provedbu ovih financijskih mehanizama odgovorno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Osim za inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost, sredstva su namijenjena i programima u drugim ključnim područjima: “Socijalni dijalog”, “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva”, “Energija i klimatske promjene”, “Civilno društvo” i “Pravosuđe i unutarnji poslovi”.

Za inovacije i razvoj poslovnog sektora u Hrvatskoj ukupno je dodijeljeno 22 milijuna eura, koje je u cijelosti osigurala Norveška. Kako su nam kazali u Oslu, u instituciji “Innovation Norway”, koja upravlja fondom, posebna područja interesa su inovacije u zelenoj industriji i plavi razvoj. Ključno je da je ono što je dobro za biznis, dobro i za okoliš. Sva sredstva dodjeljivat će se preko javnih poziva i natječaja.

Biznis i okoliš

Predviđeno je da 50 posto sredstava bude usmjereno na područje zelene inovacije u industriji, a 75 posto sredstava namijenjeno je malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj (velika privatna poduzeća nisu isključena). Za ovaj program partner je Hrvatska gospodarska komora.

Kako kažu u “Innovation Norway”, za individualne projektne sheme moći će se prijaviti privatne tvrtke, osnovane u Hrvatskoj, koje posluju tri godine, a visina potpore kretat će se od 200.000 eura do 1,5 milijuna eura. Na tzv. Male grantove za mala i srednja poduzeća mogu se javiti oni koji posluju najmanje godinu dana, a iznos tih darovnica bit će od 50.000 do 200.000 eura. Također, programskim dokumentima predviđene su darovnice za poduzetnike uključene u klastere i poslovna udruženja koji su povezani s norveškim partnerima.

U potrazi za partnerima, hrvatski poduzetnici mogu pretražiti norveške baze podataka, a ljetos je bio otvoren i javni poziv za dodjelu sredstava za financiranje putnih troškova iz programa “Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost” kako bi se olakšala bilateralna suradnja između prihvatljivih subjekata u Hrvatskoj i Norveškoj u svrhu pripreme zajedničkih projektnih prijava za nadolazeće javne pozive u sklopu programa. Prijave se mogu podnositi sve dok se ne potroši raspoloživi iznos, a sredstva se financiraju po principu povratne naknade troškova. 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 18:04