StoryEditorOCM
ŽivotKULTURA

Kalendar kulturnih i zabavnih događanja od 6. do 13. kolovoza

Piše Jasmina Parić
4. kolovoza 2021. - 15:00

U narednih sedam dana na području Dalmacije najupečatljiviji je događaj Sinjska Alka, jedinstveni viteški turnir koji se odvija već 306 godina. Uvodne trke Bara i Čoja bit će 6., odnosno 7. kolovoza, a centralni događaj 8. kolovoza.

Viteška igra u kojoj kopljanici na konjima gađaju malen željezni obruč pod zaštitom je UNESCO-a i pruža uvid u raskoš nošnji, oružja i opreme vitezova i njihovih momaka te prezentira spretnost i sportsku vještinu.

Ujedno u Sinju vrijedi razgledati srednjovjekovnu utvrdu Stari Grad, tvršavu Kamičak i Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske, a navečer, nakon Alke, poslušati koncert Četiri tenora.

Splitsko ljeto ulazi u završnicu,

Tonči Huljić skladao je prvu pop misu u svijetu koja će svoju praizvedbu imati 6. kolovoza u Galeriji Meštrović.

Ovaj sakralni pop koncert uz autora i Hanu Huljić izvodit će solisti, zbor i orkestar HNK Split. Dan kasnije, u Meštrovićevom Kašteletu koncert će održati Radojka Šverko, a 13. kolovoza planirana je na Sustipanu i zadnja festivalska premijera. Bit će to balet u dva čina renomiranog francuskog koreografa Thierry Malandaina "Mozart à 2 & Don Juan".

U Trogiru, 10.kolovoza u Kuli Kamerlengo igrat će "Đurologija", predstava Branka Đurića Đure koju je do sada pogledalo preko 300 tisuća ljudi.

7.kolovoza na Trg glumaca u Zagvozd, stiže komedija Adam Scene 'Šund naš svagdašnji'.

Na Tvrđavi Svetog Mihovila u Šibeniku nastavljaju se koncerti:8.kolovoza nastupa Mostar Sevdah Reunion 10.i 11.kolovoza Sergej Ćetković, a dan kasnije Let 3.

Ima programa i za one sklone tradicijskom glazbenom izričaju: u Drnišu, 7. kolovoza na igralištu PO 'Stjepan Radić' održat će se Festival ojkavice.

S Dubrovačkih ljetnih igara izdvojimo dva dogašaja na koje je ulaz slobodan: 10 kolovoza u atriju palače Sponza bit će predstavljena knjiga Mihe Demovića "Velika povijest dubrovačke glazve V." koju će pratiti i bogat glazbeni program.

U konobi Gusto Giusto 11. kolovoza bit će organizirano čitanje suvremene hrvatske proze s mediteranskim temama, jer, ova je godina u Hrvatskoj obilježena kao Godina čitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 00:02