StoryEditorOCM
Ostalodobrotvorni koncert

Prošle su četiri godine od zagrebačkog potresa i smrti djevojčice Anamarije Carević. Evo što se organizira njoj u čast

Piše Mia Uzinić
3. ožujka 2024. - 09:18

Prošle su četiri godine od zagrebačkog potresa čija je jedina žrtva bila djevojčica Anamarija Carević (15). Za Anamariju kažu da je uljepšala živote svoje obitelji, kolega iz škole, ali i župljana Bazilike Srca Isusova koje je inspirirala da nastave činiti dobro. Godinu dana nakon potresa, osnovali su Zakladu za obnovu Bazilike i izgradnju pastoralno centra "Anamarija Carević" u sklopu koje organiziraju razne aktivnosti s ciljem prikupljanja novčanih sredstava. 

image

Mural posvećen smrtno stradaloj djevojčici u potresu, Anamariji Carevic.
 

Damjan Tadić/Cropix

- Crkva je teško stradala u potresu, izvan funkcije je i trenutno je u konstrukcijskoj, drugoj fazi obnove. U tri godine djelovanja Zaklade nastalo je toliko divnih suradnji, projekata, ostvarenja koja konstantno griju dušu svima koji su uključeni. "Palma", kako od milja zovu Palmotićevu baziliku, druga je po veličini crkva u glavnom gradu. Nacionalno je svetište Srca Isusova, zaštićeni spomenik kulture te ispovjedaonica grada Zagreba iz onog starog vremena - kaže Ivana Pavlović Mišetić, voditeljica ureda Zaklade. 

image

Bazilika Srca Isusova

Vjekoslav Skledar

Bazilika Srca Isusova pripada razdoblju kasnog historicizma, točnije neobaroku. Temeljni kamen za gradnju Bazilike položen je 10. listopada 1901. godine u nekadašnjoj Vrtlarskoj ulici. U prvoj regulativnoj osnovi za "rasprostranjenje i poljepšavanje“ grada Zagreba iz 1865. i taj je dio Donjeg grada uključen u novu urbanističku koncepciju. Tada su u Donji grad trebali doseliti brojni stanovnici pa je bilo potrebno izgraditi i crkvu. 

Izrada nacrta povjerena je civilnom arhitektu Janku Holjcu, a glavni oltar dizajnerskim sposobnostima Hermana Bolléa. U Bazilici se nalazi i grob blaženog Ivana Merza. 

- U utorak, 19. ožujka, organizira se koncert: Gabriel Faure - Requiem u 20 sati u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Bit će to dostojanstven način za obilježiti godišnjicu potresa i Anamarijine smrti. Jedan lijep broj naših dobročinitelja je u Splitsko-dalmatinskoj županiji pa ih s radošću pozivamo da nam se pridruže i zahvaljujemo im na dosadašnjim donacijama. Sav prihod od ulaznica namijenjen je obnovi Bazilike i izgradnji pastoralnog centra "Anamarija Carević" - govori Pavlović Mišetić. 

image

Koncert u Lisinskom

Privatni Album/

Uz Akademski zbor "Palma" i Orkestar koji se okupio specijalno za ovu prigodu, perspektivne soliste Dariju Auguštan i Davora Nekjaka ravnat će poznati dirigent Robert Homen. Uz spomenuti Requiem, zbor će izvesti i nekoliko "a capella" hitova pod dirigentskom palicom Franje Klinara

Ulaznice i službene informacije o koncertu mogu se pronaći na stranicama Zaklade i Lisinskog. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 04:49