StoryEditor
PutovanjaODMOR IZ SNOVA

Nije se još rodio taj čije afinitete Vis nije zadovoljio

Piše Anita Matić
30. srpnja 2017. - 10:00
STINIVA

Ljetni medeni mjesec - već u samom startu zvuči savršeno, a da zbilja tako i jest uvjerili su se i junaci naše priče, friško vjenčani Dajana i Damir, mladenci iz Trogira, koji su se nakon vjenčanja odlučili opustiti na Visu. Njihov izbor nije slučajno pao baš na ovaj prekrasan otok. Oni mu se vole iznova vraćati, a razloga za to je koliko vam duša hoće.

Ovaj ljubavni par i inače jako voli putovati i pobliže upoznavati tradiciju, gastronomsku ponudu i prirodne ljepote hrvatskih krajeva. A kada vidite kakve dojmove nose s ovog južnog otoka, odmah ćete poželjeti spakirati kufere i zaputiti se na prvi trajekt.

- Nema te mirodije, tog vina, mirisa i okusa koje taj otok sreće ne nudi. Spoj netaknute prirode, bogate povijesti i domaće kuhinje, pa što nam treba više za odmor iz snova? O.k., možda koja čašica viške vugave! Od suncem okupanog Kuta, najljepših uvala na Jadranu, preko divnih malih mjestašaca pa sve do Komiže. Nije se još rodio taj čije afinitete Vis nije zadovoljio. Jednom kada se iskrcate na viško tlo, vjerujem da kreće vaša ljubavna priča s jednim od najljepših hrvatskih otoka.

Od kopna udaljen 45 kilometara, rasprostire se na 90 kvadratnih kilometara. Na otoku se nalazi 11 sela i dva grada, Komiža i Vis koje spaja čarobna unutrašnjost obojana zelenim bojama vinograda. Otok je spoj netaknute prirode, bogate povijesti i domaće kuhinje. Zvuči kao kombinacija za savršen ljetni odmor, zar ne? Mještani ga vole zvati svojim otokom sreće, kaže Dajana, koja naveliko hvali Komižu, ali i ostala mjesta.

- Ako se zaželite povući u nešto svježiji dio otoka uputite se put Žene Glave. Naselje u sustavu Komiže, udaljeno samo dvadesetak minuta od grada. Tu ćete se naći pred vratima viške legende imena Darko koji će vas osvojiti svojom simpatičnošću i zaraznim smijehom, tako da vjerojatnost da vam hrana zbog koje ste došli padne u skroz drugi plan nikako nije isključena. Ono što svakako morate probati kod Darka je njegov specijalitet, a to je hobotnica ispod peke, govori Dajana koja se potom prebacuje na dojmljivu plažu Stinivu.

- Molim vas da otvorite svoj planer i upišite to ime jer će upravo Stiniva biti nešto najljepše što će te ikada vidjeti. Plaža se prostire na južnoj strani otoka, smještena između dviju litica, prekrivena je bijelim oblutcima.Vi, moji čitatelji, bit ćete očarani. Vjerujte mi na riječ, preporučuje Dajana, koja izdvaja i plaže Srebrnu i Zaglav, koje obavezno treba posjetiti.

Selimo se u Vis...

- U suncem okupanom skrovitom Kutu, potražite restoran pod imenom Pojoda. Na jelovniku ćete naići na tradicionalna otočka jela od kojih svakako morate probati dva. Prvo je luc ili tuna u umaku od kapara, a drugo orbiko od biža, ječma i kozica. Vaše nepce će vam biti zahvalno dovijeka!Nešto sasvim drukčije od tradicionalne viške kuhinje pronaći ćete na adresi Matije Gupca 12. Predivan restoran imena "Lola".

Prostire se na ogromnoj terasi koja će vam ostaviti dojam kao da ste u nekom pariškom bistrou. Kokteli su nešto što ovdje nikako ne smijete zaobići! Da nisu Vis samo restorani i plaže, krenimo put Fortice. Jedan od najljepših ljetnih klubova upravo se nalazi na Visu. Ime mu je Fort George, poznatiji pod imenom Fortica. Na tom mjestu bit ćete opijeni vibracijom otoka do kraja!!

#INA_PUTOPISI

Izdvojeno

02. srpanj 2020 01:27