StoryEditor
PutovanjaALKARSKI GRAD

U Sinju vas očekuje pregršt zanimljivosti za cijelu obitelj

Piše PR
3. kolovoza 2017. - 17:18
Glavnaslika

 Obišavši najljepše dalmatinske morske destinacije, Dajana i Damir odlučili su se uputiti i prema  dalmatinskoj Zagori. Tako je izbor ovih dana  (logično)  pao na Sinj, jer ovaj tjedan grad vrvi od događanja i priprema za 302. Sinjsku alku. Razgled grada započinju u predivnom multimedijalnom muzeju Sinjske alke.

Otvoren osmog kolovoza 2015. na ponos svim zaljubljenicima ali prvenstveno i samim Sinjanima, danas stoji uz bok najljepšim muzejima Lijepe naše. Najimpresivniji dio muzeja svakako čini alkarska povorka u stvarnoj veličini koju možete promotriti i diviti joj se do najmanjeg detalja. Odore koje se nalaze u muzeju iza stakla poželjet će ponijeti kući, barem ja jesam. Tonovi zlatne, modre, crvene i  predivni materijali, pa tko bi im odolio – zadivljena je Dajana. U muzeju se nalazi još mnoštvo opreme i oružja sinjskih alkara.

Prostor je koncipiran na način da zaintrigira svakog posjetitelja, uključujući i one najmlađe, pa tako mogu uživati u strateškim igrama preko digitalnih stolova i otkrivati što se nalazi iza slova abecede koja se nalaze na zidu. O popularnosti i ljepoti ove igre svjedoči činjenica da je u studenom 2010. Sinjska alka uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.
Nakon što su istražili cijeli muzej, mladenci su se prebacili na trkalište kako bi pogledali probe tradicionalnog viteško konjaničkog natjecanja iz prvog reda.

 Alajčauš, harambaša, Čoja, Bara, mačkula.. trebat će vam malo duže vremena da pohvatate sve pojmove i značenja koja se vežu uz ovu vitešku igru. Trenutak kad alkar i njegov konj "projure" pored vas je zaista "WOW" a cijela atmosfera je kao da ste nalazite u mletačkom dobu te kao da je povijest na kratko oživljena – impresionirani su Damir i Dajana. Po cijelom gradu se također održava Alka za djecu.

Za male sanjare koji već sada vježbaju kako bi postali kao svoji idoli u viteškom svijetu. Alka je zaista zabava i doživljaj za cijelu obitelj koji ove godine nikako ne smijete propustiti. Dođite čim prije kako bi uhvatili što bolje mjesto – poziva Dajana.

#INA_PUTOPISI

Izdvojeno

02. srpanj 2020 15:38