StoryEditorOCM
PanoramaCRVENA RIJEKA

Loša vijest za vinoljupce, milijuni litara vina poplavili mirni grad: ‘Ima ga dovoljno za olimpijski bazen!‘

Piše V.S./JL
13. rujna 2023. - 10:47

Vinari su obojili mali portugalski gradić São Lourenco do Bairro u crveno nakon što su se iz rezervoara slučajno prolila 2,2 milijuna litara crnog vina niz ulicu, piše Daily Mail.

Brza rijeka crnog vina tekla je niz strmo brdo u gradiću, blizu obale Portugala, nakon što su dva spremnika u vlasništvu destilerije Levira iznenada popustila u nedjelju. Zbunjeni mještani promatrali su kako se vino, u gotovo dovoljnoj količini da se napuni olimpijski bazen, širi ulicama grada.

Izlijevanje je bilo toliko veliko da su lokalni dužnosnici pokrenuli ekološku uzbunu i bili prisiljeni preusmjeriti vino kako bi spriječili zagađivanje obližnje rijeke Certima. Vatrogasci Anadije blokirali su poplavu i preusmjerili je dalje od rijeke, gdje je bezopasno otišla u polje, javljaju lokalni mediji.

Levira se u međuvremenu ispričala i rekla da je kasnije iskopala zemlju natopljenu vinom:

- Preuzimamo punu odgovornost za troškove povezane s čišćenjem i popravkom štete, a to ćemo učiniti odmah. Posvećeni smo rješavanju ove situacije što je brže moguće, kazali su.

Iako je rijeka vina mogla prouzročiti ekološku nesreću, stručnjaci kažu da je pijenje široke palete crnog vina dobro za vaša crijeva. Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na King‘s Collegeu u Londonu, rekao je da pijenje raznih vina može imati istu korist kao i raznolika prehrana.

- Moj savjet za ljubitelje vina je da nastave dalje piti vino, prvenstveno zbog užitka, ali i da razmisle o sortama koje bi mogle biti zdravije, a da se pritom u njima može uživati. - Raznolikost je također važna - ako uzmete analogiju s hranom, izbor različitih sorti grožđa u vašoj prehrani znači da ćete pomoći crijevnim mikrobima u sebi i poboljšati zdravlje i raznolikost crijeva.

- Dakle, nemojte se držati samo jednog vina. Probajte stotine ili tisuće različitih sorti grožđa u kojima uobičajeno ne uživamo. Vratimo te rijetke sorte ponovno na stol, jer bi nam svaka od njih mogla pomoći da imamo zdrave crijevne mikrobe i poboljšamo svoje zdravlje.

Studija koju je vodio tim profesora Spectora 2019. godine, a uključivala je sudionike iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Belgije, pokazala je da ljudi koji su pili crno vino imaju širi raspon crijevnih bakterija, što je povezano s boljim zdravljem crijeva.

To se ne može reći za bijelo vino, što je možda zato što crno vino ima visoke razine polifenola - biljnih spojeva koji su dobri za crijeva i mogu smanjiti upalu u tijelu povezanu s lošim zdravljem starijih osoba, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:31