<p> Darija Mikulandra Zanetić, Mato Franković, Vinko Ursić Glavanović, Ivana Tomac Talajić i Joško Cebalo.<br>
 </p>
prvi u dubrovniku

U spektakularnim Lazaretima otvoren 10. vinski sajam Slobodne Dalmacije: kušajte vina 40 najboljih hrvatskih vinara

Piše J. K., A. H.
Foto Tonči Plazibat/Cropix
19. travnja 2024. - 14:41

Jubilarni 10. vinski sajam Slobodne Dalmacije, prvi koji je organiziran u suradnji s Dubrovačkim vjesnikom, otvoren je danas u dubrovačkim Lazaretima. Do nedjelje poslijepodne sad već brojni dubrovački turisti, njihovi domaćini, ali i ugostitelji i hotelijeri, mogu kušati delicije i vina koja će im prezentirati 40 najboljih hrvatskih vinara.

Prvi dubrovački sajam vina i delicija svoje je mjesto našao u povijesnom ambijentu najstarije pomorske karantene na europskoj obali Mediterana. Mjestu kroz kojeg je u srednjem vijeku morao proći mnogi europski, pa i arapski pomorac, budući da je Grad bio središte- trgovine između dva tadašnja svijeta.

image

Mato Frankovic

Tonci Plazibat/Cropix

- Jedinstven po atmosferi i ambijentu, po povijesnom naslijeđu Lazareta u kojem se festival održava tako i po osobitosti, kvaliteti i bogatstvu po mnogo čemu neponovljivih hrvatskih vinogorja. O Korčuli i Pelješcu, Konavlima i Komarnoj, o dingaču i plavcu, pošipu, grku i rukatcu, malvasiji, tim divnim sortama u kojima je uživala još dubrovačka vlastela, ispričane su mnoge priče - rekao je u uvodu svog govora Vinko Ursić Glavanović, direktor Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije i u nastavku dodao - upravo to - prava priča - je ono što zaslužuju hrvatski vinari. Priču o uspjehu kao u rijetko kojoj grani ili segmentu hrvatskog društva i gospodarstva.

U niti tri desetljeća, naglasio je Ursić Glavanović,  od zapuštene grane s niskom kvalitetom i nedovoljno prepoznatljivim imageom, vinuli ste se na sam vrh - gledano po kvaliteti onoga što proizvodite, po načinu plasmana, dizajnu i svemu što prati sada jednu tako atraktivnu i perspektivnu djelatnost.

Dubrovački kraj, cijela Dubrovačko-neretvanska županija, od Komarne, preko Korčule i Pelješca pa do krajnjeg juga, u tome je u Dalmaciji prednjačila. Krenemo li od plavca malog i crljenka koji se u svijet zaputio upravo iz Dubrovnika, od novih vinogorja poput Komarne, uspješnih vinara nagrađivanih na najprestižnijim svjetskim smotrama pa do vina u kontekstu našeg turizma, spajamo vrhunsko s vrhunskim.

image

..

Tonci Plazibat/Cropix

Činjenicu da ovakav festival organiziraju dvije sastavnice najznačajnije hrvatske medijske grupacije, Hanza Medije, pozdravili su i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenik župana dubrovačko neretvanskog Joško Cebalo i voditeljica stručne službe za razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Tomac Talajić.

image

.vana Tomac Talajic.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković posebno je zahvalio Slobodnoj Dalmaciji i Dubrovačkom vjesniku, odnosno Hanza mediji na organiziranju vinskog festivala u Dubrovniku.

- Ova tradicija je bila prekinuta u Dubrovniku, vi ste je oživjeli i nadam se da ćete je nastaviti, jer ovim pokazujemo koliko toga kvalitetnog imamo za ponuditi. A imamo se čime ponostiti! Imamo crna, crvena i bijela vina u rangu svjetskih vina, a ovakve lokacije za vinski sajam kao što su Lazareti, nigdje nema.

Pogodili ste i pravo vrijeme za vinski sajam jer u Dubrovniku nema više predsozne. Zahvaljujući zračnoj luci Ruđer Bošković i Ryanairu današnji indeks noćenja u Dubrovniku u odnosu na isti dan prošle godine je 153!. Prava sezona u Dubrovniku sada kreće od travnja! - poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, te zahvalio ministarstvu poljoprivrede na potpori dubrovačkim vinarima, posebice u teškim vremenima koji su to prepoznali i cijene te naglasio kako Dubrovačko-neretvanska županija godinama potiče razvoj vinarstva na krajnjem jugu što se danas vidi na kvaliteti vina.

- Ovo je prvi, ali sigurno ne i posljednji dubrovački sajam vina - kazao je Franković te dubrovački vinski podrum progasio otvorenim.

Zamjenik župana Joško Cebalo ponovio je kako je ovaj kraj dom ponajboljih sorti i hrvatskih vina. O enormnom napretku u ovoj gospodarskoj grani svjedoče i brojne međunarodne, zapravo svjetske nagrade za kvalitetu vina.

image


.

Tonci Plazibat/Cropix

Predstavnica Ministarstva Ivana Tomac Talajić, vinarima je napomenula da je 16. travnja otvoren drugi Javni natječaj za podnošenje zahtjeva za potporu iz sektora vina unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. za intervenciju  “ INVWINE - Ulaganja“. Natječajem je osigurano 7,8 mil eura, a registrirani vinari će za nabavku opreme i laboratorija moći povući od 5 tisuća do maksimalno milijun i pol eura za nabavku opreme.

Andrija Popović koji vodi neretvansku braniteljsku zadrugu, koja je u najmlađem hrvatskom vinogorju Komarna na tržište izbacila vrhunski vinski brand Opus, po povijesnom nazivu Opuzena, zadovoljna je mogućnošću prezentacije na ovom sajmu.

- Prostor i organizacija sajma je uistinu na svjetskoj razini. Nije pretrpano i sterilno kao na nekim ranijim sajmovima, nego s probranim asortimanom u ambijentu svjetske klase. Nadam se da će turisti to prepoznati. I, naravno, naša poslovna zajednica, ugostitelji i hotelijeri s kojima dijelimo uspjeh u ovom poslu - rekao je Andrija Popović

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 21:25