
O čokoladi bismo se mogli raspravljati danima. Svatko ima neke svoje preference bilo da se radi o količini šećera, kakaa ili raznim mogućim dodacima. Jedni ne priznaju ništa osim crne čokolade, drugi vole mliječnu, ukratko iskusna nepca uvijek znaju koja im je omiljena. Ako ste jedan od čokoladoljubaca zašto ne biste pokušali napraviti svoju čokoladu? Biranjem sastojaka moći ćete je pripremiti točno onako kako vam paše i s vremenom unaprjeđivati svoj recept. Mi vam donosimo jedan koji se nama svidio, a vama može biti odlična polazna točka.
Sastojci:
400 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
100 ml vode
2 žlice naribane narančine korice
200 g maslaca
250 g mlijeka u prahu
100 g kakaa u prahu
bademi, grožđice, lješnjaci, keksi…
Priprema:
1. Šećer, vanilin šećer i vodu zagrijavajte na laganoj vatri. Dodajte naribanu narančinu koricu i kuhajte nekoliko minuta dok se šećer ne otopi. Odmaknite s vatre i umiješajte maslac.
2. Mlijeko u prahu pomiješajte s kakaom i električnom miješalicom i umiješajte u smjesu šećera i maslaca.
3. Čokoladnu smjesu rasporedite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje (veličina ovisno kako želite debljinu čokolade).
4. U čokoladu možete umiješati bademe, grožđice, lješnjake, kekse ili sl. prema vlastitoj želji. Stavite je u zagrijanu pećnicu. Pecite kratko dok se ne stvrdne.
5. Domaću čokoladu dobro ohladite i narežite na kockice, a dok je još topla u nju možete utisnuti željene oblike.