StoryEditor
Hranačesta ljetna pojava

Juha sumnjivo miriše, a i okus je čudan? Evo kako ćete biti sigurni da se pokvarila, a mislite li da ju je dovoljno prokuhati, ljuto se varate...

Piše T.S.M.
29. kolovoza 2019. - 21:07
shutterstock_776860543

Baš ste se spremali pojesti pjat juhe, kad vas je zaustavio neobičan miris iz lonca. Uzeli ste žlicu i oprezno srknuli, kad ono, i okus je malo sumnjiv. Pitate se je li se pokvarila ili je ipak sigurna za jelo i kroz glavu vam prolaze svi sastojci koje ste mukotrpno strugali i sjeckali (a da ne spominemo platili) pa ih još po ovoj žegi sat-dva kuhali... Prepoznajete li se u ovom scenariju - ili se u njemu lako možete zamisliti - moglo bi vas zanimati kako točno znati je li juhu preporučljivo pojesti ili ju je bolje proliti.

Prije nego se upustite u kušane i iskušavanje, promislite koliko je prošlo od kad ste juhu skuhali. Juhe su obično sigurne za konzumaciju unutar četiri dana od kad su skuhane, pod uvjetom da su čuvane u hladnjaku na ispravan način. No, po ovakvim vrućinama pravila se, nažalost, mijenjaju.

Prva sumnjiva naznaka je drugačiji izgled od onog kad ste zadnji put podigli poklopac. Znak za uzbunu je zamućenje, a posebno pojava pjene na površini. Ako se samo promijenila boja, za taj lonac juhe još ima nade.

Ako ste juhu iz lonca prelili u plastičnu posudu koja vam sad djeluje malo napuhano i poklopac joj se izbočio, poprilično je sigurno da su se u juhi razvili mikroorganizmi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John B (@foodphotoneeds) on

Obratite pažju na miris. Miriše li ugodno i manje više isto kao kad ste ju zadnji put jeli, vjerojatno je sve u redu. Naslućujete li natruhu kiselosti, stvari ne stoje obećavajuće.

Sad se odvažite i kušajte. Osjećate li kiselinu, užeglost ili neku drugu neprijatnu aromu, juha je na putu da se pokvari ili se već pokvarila, a na kojoj je točno etapi tog puta znat ćete po intenzitetu nepoželjnog okusa. 

Ovo je trenutak za uzeti u obzir sve navedeno: ako izgleda nepromijeneno, uobičajeno miriše i tek malo kisi ima nade da ćete ju spasiti, kao i u slučaju da je okus dobar, ali je miris tek mirvicu čudnjikav, no ako je zamućena, drugačijeg mirisa i baca na kiselo, nije dobro. 

Tek blago kiselu juhu možete pokušati spasiti, no ako mislite da ju je dovoljno pustiti da zavrije, u krivu ste. Zagrijavanje do vrenja ubit će dio mikroorganizama, ali neće odstraniti toksine koje ispuštaju, dok neke mikrobe, poput uzročnika botulizma, uopće neće zasmetati. Ono što bi ipak moglo pomoći je kuhanje ne kraće od deset minuta od trenutka kad juha uzavrije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Regipea (@theregipea) on

Prokuhavanje ipak neće popraviti okus, a tome možete doskočiti uz pomoć par trikova. Koji ćete izabrati prepuštamo vašem ukusu. Možete dodati malo doka od jabuke ili kuhanu mrkvu. Možete dodati i mrvicu šećera. Malo sode bikarbone trebalo bi kemijskom reakcijom neutralizirati kiselinu koja se razvila. Slično djeluje i dodavanje mliječnih proizvoda - sira, maslaca i slatkog vrhnja. Preporučuje se i dodavanje aktivnog ugljena koji bi trebao upiti neugodan okus. Nismo probali i nismo sigurni što se u tom slučaju događa s bojom...

A sad utvrdimo kako postupati da se više ne nađete u ovakvoj situaciji. Juhu čuvajte u hladnjaku i nastojte da je što kraće izvan njega. Uputno ju je što prije nakon što je skuhana spremiti u hladnjak, čim se dovoljno ohladila i to tako da se rasporedi u više manjih tećica ili posudica jer što se manje puta digne poklopac, manje će mikroba ući u juhu. Kad ju želite podgrijati, izdvojite količinu koja vam je potrebna i zagrijte ju u drugoj teći. Nemojte da vam se dogodi da ste polizali žlicu kojom vadite juhu iz lonca pa ju još jednom umočili. Omakne li vam se takva greška, za svaku sigurnost prokuhajte juhu. Da, gnjavaža je, ali bolje ćete zapamtiti za idući put... 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 21:42