StoryEditorOCM
Spiza plusisprobajte!

Ova juha nije samo likarija nego i eliksir za dugovječnost: puna je zdravih sastojaka koji jamče sitost i dobro zdravlje

Piše T. S. M.
5. ožujka 2024. - 12:16

Često za domaću juhu kažemo da je likarija i pritom ne pretjerujemo - naravno, samo u slučaju da je skuhana od kvalitetnih domaćih sastojaka. Takva juha može učiniti puno za imunitet i probavni sustav, osobito ako sadrži kosti i puno povrća, jer ti sastojci sadrže tvari koje gode probavi i hrane dobre bakterije koje su presudne za imunitet.

Postoje, međutim, domaće juhe koje ne samo da su likarija nego se smatraju pravim eliksirom za dugovječnost. Možda je to malo pretjerano za reći, no određene činjenice govore tome u prilog. Minestrone po receptu sa Sardinije zaslužan je, vjeruju stanovnici tog mediteranskog otoka, za dobro zdravlje, vitalnost i stogodišnji životni vijek onih koji su ostali vjerni tradicionalnom načinu prehrane.

image
Shutterstock

A s obzirom na to da je Sardinija jedna od takozvanih plabih zona, odnosno područja s velikim postotkom stogodišnjaka, a s niskim postotkom oboljelih od dijabetesa, bolesti srca i raka, e pa onda ovo ipak valja uzeti u obzir. Naravno, ova vas juha neće spasiti ako vam je ostatak prehrane nekvalitetan i baziran na instant i gotovoj hrani te siromašan cjelovitim namirnicama, voćem i povrćem, ali može biti solidan prvi korak prema zdravijem načinu prehrane.

Donosimo vam jednostavan recept u kojem se koriste rajčice i slanutak, bijeli grah ili neka druga vrsta mahunarke, ovisno o sezoni i dostupnosti, a koristi se i posebna sitna vrsta tjestenine koja se naziva fregola, a prije dodavanja u jelo se najprije, nekuhana, lagano tostira na suhoj tavi, što juhi daje poseban okus. 

Zamijenite je ditalinima, zvjezdicama ili nekom drugom sitnom vrstom, a želite li da vam jelo bude još zdravije, pokušajte pronaći integralnu verziju ili neku od zamjenskih sastojaka poput slanutka ili leće. 

image
Shutterstock

Minestrone sa Sardinije

Sastojci:

800 g rajčice 
400 g skuhanog slanutka
150 g sitne tjestenine
30 g nasjeckanog peršina
1,2 l juhe od povrća
4 češnja češnjaka
2 mrkve 
2 krumpira
2 stabljike celera 
1 luk
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica suhog origana ili timijana
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte povrće, tjesteninu tostirajte na suhoj tavi (po želji).

Zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk pa ga pirjajte dok ne omekša, zatim dodajte mrkvu, celer i češnjak te pirjajte oko minutu pa dodajte krumpir i začine. Posolite pa podlijte juhom, dodajte rajčice, kuhajte 10-ak minuta pa dodajte tjesteninu i slanutak pa kuhajte još 7-8 minuta, odnosno dok se tjestenina ne skuha.

Provjerite treba li još soli, dodajte papra po želji te pospite svježim nasjeckanim peršinom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 00:54