StoryEditorOCM
HranaOSVJEŽAVAJUĆE I ČOKOLADNO

Imamo savršen recept za tortu s trešnjama, preukusna je i jednostavna za pripremiti, a najveći problem je čekati da se ‘stisne‘ u hladnjaku

Piše MOZAIK SD
6. lipnja 2022. - 12:10

Napokon je došla sezona trešanja. Svi oni koji imaju stablo trešnje u vrtu vjerojatno ne znaju kud će više s njima.

Iako je trešnja voće koje više-manje svi vole, jako malo je recepata za torte s njima.

Pronašli smo recept za čokoladnu tortu s trešnjama koja je savršena. Sočna, čokoladna a u isto vrijeme kiselkasta i osvježavajuća.

Recept:

Dno kalupa promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilija šećerom, a zatim im dodajte sol te još malo promiksajte. Kad se sve dobro povezalo smjesi dodajte ulje i mlijeko.

Tekuću smjesu postepeno dodajte suhoj te stalno miješajte kako se nebi stvorile grudice. Izlijte smjesu u kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Kada je gotov ostavite da se ohladi par minuta izvan pećnice, a zatim rubove odvojite nožem i izvadite biskvit  iz kalupa na stalak za hlađenje. Dok je još polutopao koncem ili nožem odrežite vrh kako bi bio što ravniji. Biskvit vratite u kalup, a zatim sve stavite u hladnjak dok pripremate mousse.

Pripremite sirup za preliti biskvit tako da vodi dodate šećer i kuhate sve dok se ne otopi na laganoj vatri. Narezane trešnje koje ćete dodati između moussa u drugoj posudi kuhajte sa šećerom dok malo ne omekšaju i puste vodu. Odvojite ih od vode i ostavite da se ohlade.

Za mousse prvo natopite želatinu po uputama na pakiranju. Na pari, miješajući, otopite usitnjenu čokoladu koju ste prelili slatkim vrhnjem. Nakon što se više od polovine otopi možete ukloniti čokoladu s vatre i miješati dok se i ostatak ne otopi.  Odmah joj dodajte želatinu koju ste prethodno otopili (na vatri ili u mikrovalnoj) i ekstrakt vanilije pa promiješajte. U drugoj posudi utucite slatko vrhnje sa šlagfixom i šećerom u prahu pa u njega lagano umiješajte čokoladu. Ostavite da se prohladi 5 minuta prije stavljanja u kalup.

Biskvit lagano natopite sirupom i preko njega stavite pola količine moussa. Ostavite sve u hladnjaku da se stisne barem pola sata. Nakon toga po sredini rasporedite trešnje i preko njih nanesite i ostatak moussa te špatulom poravnajte vrh torte. Ostavite je u hladnjaku minimalno 3-4 sata, a najbolje preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 20:06