
Mnogi će bez puno razmišljanja kazati da su im trešnje najdraže voće. Ne bez razloga? Trešnje nisu samo izuzetno ukusne, već i vrlo zdrave. Kao i ostalo voće, sadrži puno vlakana, što, između ostalog, olakšava mršavljenje, jer nas zasiti iako nismo unosili puno kalorija. Obzirom da sezona trešanja traje prekratko, pametno je treba iskoristiti.
Posebno su važni antocijani
Trešnje su bogate fitokemikalijama i drugim važnim hranjivim tvarima. Kao što je već spomenuto, trešnje opskrbljuju tijelo vlaknima koja pomažu kod mršavljenja. Prekomjerna tjelesna težina jedan je od važnih čimbenika rizika za razne vrste raka. Vlakna su, međutim, posebno važna u prevenciji raka rektuma i debelog crijeva. Istraživači koji rade na istraživanju utjecaja hrane na prevenciju raka usredotočili su se na antocijanine u trešnjama, posebne pigmente koji se klasificiraju kao flavonoidi i smatraju se vrlo snažnim antioksidansima. Studije su pokazale da antocijanini u trešnjama mogu pomoći u inhibiciji rasta stanica raka bez negativnog utjecaja na zdrave stanice. Osim toga, trešnje imaju i protuupalna svojstva.
Antioksidansi brinu o mladolikoj koži
Trešnje imaju vrlo sličan učinak na smanjenje rizika od raka kao i višnje. Obje vrste voća karakterizira visok sadržaj snažnih antioksidansa. Osim što smanjuje rizik od raka i mnogih drugih kroničnih bolesti, koje se često povezuju s oksidativnim stresom u tijelu, konzumacija trešanja i višanja također može uspješno usporiti proces starenja kože. Dakle, ako želite izbjeći preuranjene bore i održati kožu mladolikom što je duže moguće, trešnje su definitivno jedan od najboljih izbora.
Trešnje ublažavaju bol. Za to su zaslužni upravo antioksidansi, posebice flavonoidi i antocijani, kojih u ovom sočnom voću ima u izobilju. Kada naprežemo mišiće, nastaju mikro ozljede. Ako je opterećenje preveliko, dolazi do upale koju osjećamo kao bol. Trešnje s protuupalnim djelovanjem pomažu u ublažavanju upale i oštećenja mišića. Stoga se nakon treninga svakako počastite šalicom trešanja!
Antioksidansi u trešnjama također mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, te ublažavaju simptome kroničnih upalnih bolesti, kao što je npr. reumatoidni artritis. Pomažu i u smanjenju kolesterola u krvi, osobito triglicerida.
Trešnje kriju pravo bogatstvo vitamina A, B i C te melatonina.Također sadrže kalij, magnezij, željezo i folnu kiselinu. S trešnjama se nećete udebljati jer imaju malo masti i kalorija. Također se mogu pohvaliti niskim glikemijskim indeksom, koji je zaslužan za dulje održavanje sitosti.
4 kalorije po trešnji
Već smo spomenuli da ne morate brinuti o kilogramima kada jedete trešnje. Vrlo su niskokalorične - malo veća šalica trešanja "koštat će" vas samo devedeset kalorija.
Evo još dobrih vijesti. Trešnje zbog visokog sadržaja kalija i natrija ubrzavaju odvod viška vode iz organizma. Također poboljšavaju napetost i elastičnost kože, jer ubrzavaju stvaranje kolagena, koji je također zaslužan za ljepotu kose i noktiju. Neki preporučuju jesti trešnje prije jela, jer bi one trebale ubrzati metabolizam mesa.
Studija američkog Ministarstva poljoprivrede pokazala je da trešnje mogu ublažiti simptome upale uzrokovane bolestima srca – za čak četvrtinu! Međutim, studija istraživača iz Michigana otkrila je da antocijanini u šalici višanja imaju isti analgetski učinak kao 1,4 grama aspirina, što odgovara gotovo tri tablete.
Trešnje za lakši san
Melatonin je antioksidans i hormon koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti. Proizvodi se u tijelu, točnije u epifizi, ali se također nalazi u hrani. Trešnje su također na popisu namirnica koje sadrže. Za održavanje zdravog bioritma nisu nam potrebne velike količine melatonina – čak i mali unos hrane trebao bi brzo poboljšati san.
Peteljke
Što radite s peteljkama kada jedete trešnje? Nemojte ih bacati, već od njih skuhajte ljekoviti čaj. Sadrže puno minerala i tanina. Čaj od njih ima diuretski učinak, pa ga možete piti kod uroloških problema, posebice onih vezanih uz bubrežne kamence ili mokraćni mjehur.
Priprema čaja: Osušite peteljke trešnje. Jednu šaku suhih peteljki kuhajte tri minute u litri kipuće vode. Pričekajte 15 minuta, procijedite i pijte na gutljaje.
Još nekoliko savjeta za jela od trešanja: od trešanja bez koštica možete napraviti kompot ili pekmez. Možete ih zamrznuti i zimi s njima pripremiti ukusan kolač, Možete ih osušiti, dodati u jogurt, rižu ili salatu.