Ne da vam se (više) raditi kolače, paliti pećnicu i gnjaviti se oko valjanja tijesta i miksanja kreme, a ipak bi vam dobro došla jedna lijepa torta? Možda vas muči sasvim suprotan problem pa nemate ništa protiv gnjavaže oko pripreme slastica, ali ne smijete jesti niti jedan od uobičajenih sastojaka za slatkiše, ni pšenicu, ni jaja, ni mlijeko, ni maslac...? Imamo rješenje, ovo je recept za čokoladnu tortu od samo dva sastojka.
Recept kruži društvenim mrežama i kupi oduševljene komentare, a većina njih se svodi na isto: "Nisam mogao vjerovati da će okus biti tako dobar". Torta zaista izgleda "kao prava", a tko ju je probao tvrdi da se nikad na prvu ne bi moglo pogoditi od čega je. Možete li pogoditi?
Od batata. u nekim varijantama recepta koriste se kuhani, u drugima pečeni (to će okusu dati jednu lijepu karameliziranu notu). U nekim verzijama recepta jedan se dio čokolade ostavi sa strane, doda mu se žlica ulja pa se zatim to sve skupa prelije po kolaču kad je već u kalupu. Neki čokoladi i batatu dodaju i malo maslaca, ruma, vanilin šećera i tome slično, no nama se čini da je nekako veća "baza" napraviti je samo od batata i čokolade pa iznenaditi goste.
Torta se priprema ovako. Batat, kojega treba biti dvostruko više nego čokolade, se nareže na kocke i zatim se skuha ili ispeče (bit će dosta pola sata na 190-200 stupnjeva Celzija), potom se zgnječi kao za pire pamu se, u dvije-tri ture, doda otopljena čokolada. Smjesa je brzo izmiješa ili izmiksa i prebaci u kalup za torte obložen papirom za pečenje pa se stavi u hladnjak na tri-četiri sata, kako bi se lijepo stisnula.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....