GastroČetiri 'krivca'

Smrdljiva hrana koju biste definitivno trebali nastaviti jesti: nevjerojatno je zdrava, a ovi trikovi će pomoći da danima okolo ne širite smrad

Piše J. V.

Postoje one vrste hrane u kojima biste rado uživali, no skanjujete se zbog smrada. Mirišu odbojno, u najmanju ruku, i kad su svježe, a nakon što konzumirate te namirnice, imate osjećaj da morate pod tuš, po pastu za zube, parfem i osvježivač prostora.

Ovisno o tome koliki ste inače čistunac i koliko vam mirisi smetaju, naravno. Ima sigurno i onih kojima se na sami spomen češnjaka ne dižu dlake u nosu.

No čak i ukoliko patite na mirise, trebali biste razmisliti o tome da neke "smrdljive" namirnice vratite na tanjur - vrlo su zdrave.

A postoji uz to i način da sebe i one koji vas okružuju ipak poštedite neugodnih mirisa, o tome piše i The Healthy. Ovo su namirnice koje su se našle na njihovu popisu:

1. Češnjak

Efekti češnjaka mogu trajati satima, odnosno, većini neugodan miris se satima može širiti oko vas. Ne čini vam se, žvake i osvježivači daha u obliku bombona ne djeluju dugoročno.

Zašto se to događa? Bijeli luk, baš poput crvenoga, sadrži velike količine sumpora - smrad ne dolazi od ostataka koji su zapeli u zubima, već se probavom otpuštaju ulja koja izlaze kroz vaš dah i prilično se neugodno "ćute". Ulaze u krvotok, a prenose se krvlju do pluća, izdišete ih i - tjerate ljude od sebe. Događa se to sve dok namirnica (u ovom slučaju luk) ne napusti vaš organizam.

Ako želite izvući sve dobrobiti, samo pričekajte 10 minuta: evo kako pravilno postupati s jednom od najzdravijih namirnica na svijetu

No zašto biste ga trebali jesti? "Bijeli luk jedna je od zdravijih najnamirnica na svijetu", kaže za The Healthy Rebecca Valle, australska dijetetičarka.

A što vam je činiti kako biste izbjegli neželjene efekte? Najbolje je dobro se hidrirati, odnosno povećati količinu vode koju konzumirate. Mlijeko također pomaže kod lošeg daha, a i peršin je jedan u nizu namirnica koje također mogu ublažiti efekte.

2. Kapula

Iz istog razloga i na vrlo sličan način smrad oko vas stvara i konzumacija sirovog crvenog luka. No kapula je ekstremno zdrava namirnica bez koje, uostalom, ne možemo ni zamisliti neka standardna jela.

"Dodavanjem začina, češnjaka i luka u jelo možete ograničiti količinu soli koju konzumirate, tako da su već u startu zdravija alternativa. Pridodajte tome činjenicu da nam pomažu u podizanju imuniteta i štite naše zdravlje...", zalaže se za upotrebu ovih namirnica u kuhanju Valle. 

Dodaje i kako je kapulu najbolje konzumirati sirovu, u salatama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda (Meixner) Rocchio (@meowmeix) on

3. Šparoge

Šparoge mogu izazvati prilično neugodnu pojavu smrdljivog urina, ali samo kod nekih ljudi. Ponovno je krivac sumpor, a prema nekim izvorima njegovom se pojavom javio i neugodan smrad ove namirnice, još na početku 18. stoljeća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YumurtaRocks (@yumurtarocks) on

No ovo je proljetno povrće odličan izvor vlakana i vitamina B9 (folata). Možete ga naći u trgovinama uvezeno i tijekom ostatka godine, a razloga za zamaranje smradom, tvrde dijetetičari, nema.

Savjetuju ipak da uživate u njima ponajviše u sezoni. 

4. Grah

Ne postoji jednostavniji način za izreći neugodnu činjenicu - od graha većina populacije ispušta neugodne vjetrove, pa iako ova namirnica sama po sebi ne smrdi, njena konzumacija ima itekako diskutabilne posljedice kad su mirisi u pitanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niki - Rebel Recipes (@rebelrecipes) on

Događa se to zato što je grah prepun vlakana, ali i oligosaharida, vrste otpornog škroba koju ne možemo probaviti dok ne dođe u debelo crijevo. Tamo stvara plinove, a plinovi moraju negdje i izaći.

No ne biste se time trebali previše zamarati. Iako nije društveno optimalna, ova hrana pogoduje zdravlju, pomaže održati probavni sustav zdravim. Neka istraživanja kažu da snižava razinu kolesterola i pomaže u održavanju kilaže, budući da je zasitna te obiluje proteinima.

Nakon konzumacije graha pomažu umirujući čajevi, kao i začini poput metvice, limunske trave i kamilice.

#čEšNJAK#šPAROGE#ZDRAVA HRANA#ZDRAVE NAMIRNICE#CRVENI LUK#PEčENI GRAH